Veel mensen houden wel van de Aziatische keuken. In tegenstelling tot de Nederlandse keuken kennen ze in de Aziatische keuken vaker gerechten met rijst en gerechten die ietwat of zelfs heel pittig zijn. Aziaten zijn bovendien uniek in het bereiden van voedsel, ten opzichte van het Westen en Europa. Vaak noemen we de Aziatische keuken al gauw Chinees. Klopt dit wel? De Aziatische keuken kent namelijk ook onder andere Japans eten. Het is waar dat Chinees eten en Japans eten op elkaar lijken, maar toch zit er wel degelijk verschil in. Ben je hier benieuwd naar? Lees dan verder.
Verschil
Japans eten is vaak erg licht verteerbaar. Japans eten wordt ook wel de gezondere versie van Chinees genoemd. Chinees eten maakt meer gebruik van vet in de voedselbereiding en dat in combinatie met de opname van koolhydraatrijke voedingsmiddelen. Denk hierbij aan de rijst of de noedels. Japans eten bevat ook wel rijstmaaltijden, maar lang niet zoveel als dat dit bij Chinees is. Japans eten bestaat daarbij ook vaker uit ongekookte, rauwe dingen. Denk daarbij aan zeevis. Bij Japans eten kun je dit zo eten. Als er bij Chinees eten gebruikt wordt gemaakt van rauwe dingen dan zijn het hooguit een uitje en wat knoflook. Eigenlijk zijn er drie belangrijke verschillen. Japans eten heeft meer rauw voedsel in tegenstelling tot Chinees eten, Japans eten heeft meer kip, vis en rundvlees terwijl Chinees eten meer varkensvlees heeft. Als laatste moet Japans eten dieper gebraden worden en bevat Chinees eten juist meer wokpannen.
Bereiden
Tijdens het bereiden van eten wordt dit, wanneer je Chinees eet, gedaan met een traditionele wok. De wok kan dingen bakken, waardoor het gemakkelijk gaar wordt. Bovendien kun je gemakkelijk draaien, waardoor het voedsel gelijkmatig wordt gemaakt. Toch vinden Chinezen dit niet handig en daarom zijn ze gek op de friteuse. Japanners gebruiken daarentegen geen wok, maar platte pannen. Deze pannen noemen we teppels. Je kunt voedsel zo op een erg hoge temperatuur klaar maken. Het is eigenlijk te vergelijken met een grilltafel. De buitenste laag wordt krokant en binnen in blijft de structuur behouden.
Uiteten
Natuurlijk kun je thuis zelf Chinees of Japans bereiden, maar vaak wordt het dan lang niet zo lekker als dat je gaat uiteten bij de Chinees in Sittard of de Japan. Natuurlijk kan dit ook ergens anders in Nederland zijn. De Chinees in Sittard kun je ook gemakkelijk afhalen als je dat liever doet. Er zijn dan speciale afhaalmenu’s verkrijgbaar. Het eten bij de Chinees in Sittard is zeker de moeite waard. Ze zijn uitgeroepen tot het beste Chinees restaurant van Limburg. Ben je in de buurt? Ga dan eens naar binnen en ervaar het zelf. Smakelijk eten!
Wil jij het verschil tussen een muis en rat weten? Lees dan nu onze blog hierover!