Heb jij ooit nagedacht over het verschil tussen mie en tagliatelle? Ze lijken namelijk veel op elkaar, maar worden voor andere gerechten en keukens gebruikt. Mie gebruik je voor Chinese maaltijden en tagliatelle voor Italiaanse maaltijden. Omdat ze verschillen van keukens moeten ze toch wel verschillen met elkaar? In deze blog lees je meer over het verschil tussen mie en tagliatelle.
Mie is made in Italy
Op de dozen vol deegwaren staat er bij mie made in Italy op de verpakking. Ook bij de verpakkingen van tagliatelle staat made in Italy erbij vermeld. Hoe kunnen beide producten uit hetzelfde land komen en toch voor andere maaltijden gebruikt worden? Een aantal jaren geleden had iemand het idee om de pasta in een Aziatisch jasje te stoppen. Het was een slimme marketeer die een bezoek bracht aan een Italiaanse fabrikant en hij kwam met het geweldige idee om de Italiaanse deegslierten als mie te verkopen voor Chinese maaltijden. Ken jij het verschil tussen Chinees en Japans eten? Lees hier alles over de Chinese keuken en Japanse keuken. Mie en tagliatelle worden in dezelfde fabriek gemaakt in Italië.
Verschil tussen mie en tagliatelle
Zijn beide producten hetzelfde? Nee, er zit een klein verschil tussen mie en tagliatelle. Mie wordt gemaakt van harde tarwe en tagliatelle wordt gemaakt van durumtarwe. Durumtarwe is een hardere tarwesoort dan normale tarwe en durumtarwe geeft de gele kleur aan de pastasoort. Ook wordt er gekozen voor durumtarwe vanwege een hoog eiwitgehalte en dat deze tarwe rijk is aan gluten. Hierdoor krijgt je tagliatelle een elastische textuur en kun je hem perfect al dente koken door de bite die de pasta krijgt. Mie en tagliatelle zijn niet helemaal hetzelfde, maar verschillen in soorten tarwe. Mie wordt in Italië taglioni genoemd. Wist je dat zelf Italianen het vreemd vinden dat in hun fabriek mie wordt gemaakt voor Chinese gerechten? Omdat iedereen mie associeert met Oosterse gerechten.
Verschil in imago
Mie en tagliatelle worden in dezelfde fabriek gemaakt, maar toch hebben ze een imago verschil. Dit zie je ook terug in het prijsverschil. Tagliatelle is duurder dan mie, ook als je kies voor een huismerk. Wij Nederlanders associëren Chinese mie of noedels met goedkope afhaalrestaurants. Hierdoor zijn we bereid om meer te betalen voor een Italiaanse pasta dan voor Chinese mie. De mie die wordt gefabriceerd in de fabriek lijkt niet op de authentieke mie, maar het is wel de best verkopende pasta geworden.
Heb je binnenkort zin in een lekkere pasta? Koop dan gewoon mie! Nu weet je dat het verschil minimaal is en dat het uit dezelfde fabriek komt, net zoals het verschil tussen cervelaat en salami. Dat bespaart je ook wat geld als je kiest voor mie.