Homogeniseren is een techniek die in veel industrieën wordt gebruikt. De voordelen dat dit geeft aan het eindproduct zijn onder andere, een langere houdbaarheid, lagere kosten, een verbeterd uiterlijk, smaak en textuur. Het is dus geen wonder dat steeds meer industrieën deze techniek in hun proces willen opnemen.
In de wereld van homogeniseren zijn twee termen die vaak worden gebruikt, emulsie en suspensie. Maar wat betekenen deze termen en hoe verschillen ze van elkaar? Lees verder voor meer informatie over emulsie en suspensie.
Suspensie
Een suspensie is een gelijkmatig verdeeld mengsel van stoffen bestaande uit twee componenten: het gedispergeerde materiaal en het dispersiemedium.
Het gedispergeerde materiaal is meestal in een vaste fase, maar kan het in principe elke vorm hebben. Het dispersiemedium is waar de gedispergeerde materialen in worden verdeeld. Als er bijvoorbeeld modderig water wordt gebruikt, zou het gedispergeerde materiaal bijvoorbeeld vuil of aarde zijn en het dispersiemedium water zijn.
De deeltjes in een suspensie zijn doorgaans met het blote oog te zien en met filtratie kan de ene component van de andere worden gescheiden. Andere voorbeelden van suspensies zijn bijvoorbeeld stof in de lucht of zelfs oliedruppels in de lucht of zand in water.
Emulsie
De enige overeenkomst tussen een emulsie en een suspensie zijn dat de mengsels uit twee componenten bestaan.
In tegenstelling tot een suspensie, die uit twee componenten van elke fase kan bestaan, is een emulsie een mengsel van twee vloeistoffen. Het interessante aan een emulsie, is het feit dat deze twee vloeistoffen niet mengbaar zijn. Emulsies worden dus niet spontaan gevormd, maar hebben externe kracht nodig, zoals mengen, schudden, roeren of de toevoeging van een emulgator, om de stabiliteit te behouden.
Voorbeelden van emulsies
Emulsies worden vaak gebruikt in schoonmaakartikelen. Op deze manier kan er een sterke formule worden geproduceerd die extra krachtig kan ontvetten.
Olie- en watermengsels zijn emulsies wanneer ze samen worden geschud. De olie zal druppels vormen en zich door het water verspreiden.
Eigeel is een emulsie die de emulgator lecithine bevat.
Crema op espresso is een emulsie bestaande uit water en koffieolie.
Boter is een emulsie van water in vet.
Mayonaise is een olie-in-water-emulsie die wordt gestabiliseerd door de lecithine in eigeel.
De lichtgevoelige zijde van fotografische film is bedekt met een emulsie van zilverhalogenide in gelatine.
Oplossing
Zowel oplossingen als suspensies zijn mengsels van twee of meer componenten en geen van beide heeft componenten die chemisch aan elkaar zijn gebonden. Componenten in zowel een oplossing als een suspensie kunnen worden gescheiden op basis van hun fysieke eigenschappen van dichtheid, oplosbaarheid of grootte.
Oplossingen mengen grondig met elkaar omdat de deeltjes van een vaste stof erg klein zijn, minder dan 1 nanometer, waardoor de deeltjes zich gelijkmatig kunnen verspreiden. Oplossingen zijn elk item waarvan de componenten aan deze criteria voldoen en helder van kleur lijken, omdat je de kleine deeltjes erin niet kunt zien, zodat deeltjes geen licht reflecteren. Enkele voorbeelden zijn drankmixen die in water worden gemengd, meestal met suiker en frisdrank die een gas zijn gecombineerd in vloeistof.