Huidcellen verwijderen voor een mooie egale en zachte huid, door peeling of scrub. Peeling en scrub zijn een veelgebruikt middeltje om dode huidcellen te verwijderen. zij hebben allebei hetzelfde doel, maar wat is het verschil ertussen? In welke situatie kan je beter een peeling gebruiken en in welke situatie kan je beter een scrub gebruiken.
Huidcellen
Elke dag laat je huid ongeveer 30.000 dode huidcellen los. Geen zorgen, deze dode huidcellen worden weer van binnenuit aangevuld. Op deze manier schuiven de dode huidcellen elke dag een rijtje op. Om dit natuurlijke proces te helpen kan er dus gebruik worden gemaakt van peeling of scrub. Hierdoor kan je weer een stralende huid krijgen.
Het verschil tussen peeling en scrub
Wat is een peeling?
Peeling heeft hele fijne, maar weinig korreltjes. Peeling bevat een natuurlijk chemisch stofje die de dode huidcellen losweekt. Ondanks dat peeling een natuurlijk chemisch stofje bevat, is het niet schadelijk.
Wat is een scrub?
In tegenstelling tot peeling, heeft scrub grovere korrels. Deze grovere korrels verwijderen de dode huidcellen, door het schuren van deze korreltjes over de huid. Hieruit blijkt dat een scrub meer geschikt is voor je huid. Peeling is meer geschikt voor dunnere oppervlaktes, zoals het gezicht.
Exfoliëren
Ondanks een peeling en een scrub beter voor een ander lichaamsdeel gebruikt kan worden, voorzien ze toch in dezelfde behoefte. Zij voorzien namelijk in exfoliëren. Dat is het verwijderen van dode huidcellen.
Peeling
Er zijn drie soorten Peeling
- Diepe peeling (Fenol peeling)
- Medium diepe peeling (TCA peeling)
- Oppervlakkige peeling (Fruitzuur of Glycozuur peeling)
Diepe peeling (Fenol peeling)
Deze peeling is het sterkst van alle drie bovengenoemde peeling. De peeling mag alleen worden gegeven door een huidarts of een dermatoloog. Ook kan de peeling wordt ingezet bij: acnelittekens, grove poriën, rimpels en pigmentvlekken.
Medium diepe peeling ( TCA peeling)
Deze peeling werkt minder diep in op je huid dan de Fenol peeling. Door deze peeling droogt je bovenste huidlaag op, wat leidt tot het vervellen van je gezicht. Deze behandeling mag alleen door een professional worden uitgevoerd.
Oppervlakkige peeling (Fruitzuur of Glycozuur peeling)
Bij deze peeling versnellen de zuren de afschilvering van de hoornlaag. Hierdoor worden de collagene en elastine vezels gestimuleerd om nieuwe cellen aan te maken. Dit met als resultaat dat je huis er gladder, steviger en egaler uitziet.
Scrub
Er zijn een aantal verschillende soorten scrub. De verschillende soorten scrub zijn:
- Suiker-scrub
- Zoutscrub
- Havermoutscrub
- Koffiescrub
Suiker-scrub
De suiker-scrub is voor de gevoelige huid. De korreltjes zijn niet heel scherp en zijn snel op te lossen tijdens het scrubben.
Zoutscrub
Zoutscrubs hebben het voordeel dat ze ontstekingsremmend werken en daarbij is zeezout een natuurlijke zuiveraar.
Havermoutscrub
Een havermoutscrub is erg zacht voor de huid. Daarbij heeft de havermoutscrub een hydraterende werking.
Koffiescrub
De koffiescrub is perfect voor het lichaam. De koffiescrub wordt vaak gebruikt in anti-cellulitis scrubs.
Bekijk ook verschil tussen havermout en havervlokken of verschil tussen emulsie en suspensie