Eet jij wel eens eieren? Dat dacht ik al! Bijna iedereen eet dagelijks of wekelijks eieren, ze zijn dan ook een belangrijk onderdeel van ons dieet. Weet jij echter waarom sommige eieren wit zijn, en andere eieren bruin? In deze blog leggen we je het haarfijn uit! Zo kom jij achter het verschil tussen witte en bruine eieren.
Hoe ontstaat de kleur?
Allereerst: Hoe ontstaat de kleur van het ei nou precies? De kleur van een ei wordt bepaald door het ras van de kip. Het pigment wordt afgezet op de schaal tijdens het ei-proces. Kippen met witte oorlellen leggen over het algemeen witte eieren, terwijl kippen met rode oorlellen meestal bruine eieren leggen. Dit betekent dat de kleur van het ei genetisch bepaald is en niets te maken heeft met de voeding van de kip. Veel mensen denken dat de kleur van het ei bepaald wordt door de voeding van de kip en de leefomstandigheden. Een gestreste kip zou een wit ei leggen, terwijl een kip in goede leefomstandigheden een bruin ei zou leggen. Dit is dus absoluut niet waar! De kleur heeft echt te maken met de oorlel van de kip.
Het imago van witte eieren
Witte eieren hebben soms te maken met een onterecht imago van mindere kwaliteit in vergelijking met bruine eieren. Mensen associëren bruine eieren vaak met biologisch of scharreleieren, terwijl witte eieren soms als goedkoper worden beschouwd. Al jarenlang maken mensen deze onterechte associatie, en zo hebben witte eieren een slechter imago gekregen. Zoals eerder benoemd is dat dus niet het geval! De voeding heeft hier helemaal geen invloed op.
Zijn witte eieren duurzamer?
Een veelbesproken onderwerp is de duurzaamheid van eieren, en sommige mensen geloven dat bruine eieren duurzamer zijn dan witte. Dit is echter onzin. De ecologische impact van een ei wordt voornamelijk bepaald door de productiemethode, niet door de kleur van de schaal!
Biologische of scharreleieren, ongeacht hun kleur, hebben over het algemeen een kleinere ecologische voetafdruk dan eieren van kippen die in kooien worden gehouden. Het is dus belangrijk om bij de aankoop van eieren naar het productieproces te kijken in plaats van alleen naar de kleur van de eierschaal.
Lees ook: Het verschil tussen dierenarts en veearts.
Goedkope eieren
Vaak worden witte eieren geassocieerd met goedkope eieren, terwijl bruine eieren als luxer worden beschouwd. Dit klopt natuurlijk niet. De prijs van eieren wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder het type kippenvoer, de grootte van de boerderij en het productieproces. Het heeft dus echter niks te maken met de kleur van het ei.
Het is belangrijk om te onthouden dat goedkopere eieren niet per se van mindere kwaliteit zijn. Het kan simpelweg betekenen dat de boerderij efficiënter opereert of dat de kippen in een grotere ruimte worden gehouden.
Gele dooier of oranje dooier?
Een ander opvallend verschil tussen eieren is de kleur van de dooier. Sommige mensen geloven dat een donkerdere dooier gezonder is, maar de kleur van de dooier wordt bepaald door het dieet van de kip. Kippen die veel gele pigmenten consumeren, leggen eieren met een intensere gele kleur.
Zowel witte als bruine eieren kunnen zowel gele als oranje dooiers produceren, afhankelijk van wat de kippen eten. Het is dus beter om naar het dieet van de kippen te kijken in plaats van naar de kleur van de schaal om de kwaliteit van het ei te beoordelen. Hiertussen ligt dus ook geen verband!
Het échte verschil
Na het lezen van deze blog weet je, als het goed is, wat het verschil tussen witte en bruine eieren nou écht is. In deze paragraaf vatten we het echter nog eventjes voor je samen, zodat je precies weet wat het verschil nou is. Namelijk, bijna helemaal niks! Als je goed opgelet hebt, weet je dat het enige verschil de kleur van de oorlel van de kip is. Dit is de enige reden waarom een ei een witte of bruine kleur heeft, en het heeft dus verder helemaal niks te maken met duurzaamheid of andere factoren.
Dus, weet je nu wat het verschil is tussen witte en bruine eieren? Zo nee, moet je deze blog toch nog eens opnieuw lezen. We hebben het haarfijn uitgelegd!
Vond je deze blog nou interessant? Bekijk dan eventueel ook onze blog: Het verschil tussen zonnepanelen en waterstofpanelen.