Verschil tussen kerrie en curry
Veel smaakvolle gerechten hebben hun smaakexplosie te danken aan kerrie en curry. De termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar wist jij dat ze verschillende betekenissen hebben? We weten in ieder geval wat de overeenkomst is: ze voegen een heerlijke smaak toe aan onze gerechten. Maar wat is het verschil tussen kerrie en curry? De definities en de verschillen van de kruiden zullen we in deze blog ter verduidelijking toelichten.
Wat is kerrie?
Het kruidenmengsel is bij iedereen bekend, we gebruiken het bij shoarma en andere soorten vlees. Maar wat is kerrie nu eigenlijk? Kerrie is een mengsel van meerdere specerijen in poedervorm. Deze 12 ingrediënten creëren de kerriepoeder:
- Kurkuma
- Korianderzaad
- Gember
- Peper
- Komijn
- Nootmuskaat
- Piment
- Mosterdzaad
- Venkelzaad
- Fenegriek
- Lavas
- Selderijzaad
Het zal ons niet verbazen dat velen hier niet van op de hoogte waren. Zo leren we nog eens wat! Deze samenstelling is bovendien in elk land verschillend. Oorspronkelijk komt kerrie uit India, waar ze naast gele kerrie ook rode kerrie kennen. Rode kerrie is in India extra pittig, de rode kleur is namelijk afkomstig van hete pepers. Kerrie komt van het woord ‘kari’, wat gekruide saus betekent. Deze sauzen zijn bij ons bekend als curry. Maar wat maakt dan het verschil tussen kerrie en curry? Voordat we daar antwoord op geven definiëren we de saus: curry.
Wat is curry?
Curry is per definitie geen kruidenmix. Het verwijst namelijk naar gerechten die gemaakt zijn met onder andere groenten, vis en vlees. Deze gerechten zijn bereid met een saus bestaande uit een mengsel van specerijen. Deze saus, is dus de curry. Currygerechten zijn meestal pittig, afhankelijk van de gebruikte kruiden en het land van herkomst. De gerechten zijn vooral populair in Zuidoost-Aziatische landen.
Wat is het belangrijkste verschil tussen kerrie en curry
Nu we weten wat beide smaken te bieden hebben, lichten we het belangrijkste verschil toe. Net zoals we het verschil tussen mayonaise en fritessaus weten toe te lichten, beantwoorden we ook jouw vraag. Het belangrijkste verschil tussen kerrie en curry ligt in de manier van toepassingen in gerechten. Kerrie is écht een mengsel van specerijen terwijl curry een gerecht is op basis van vlees en groenten. Verder vindt kerrie zijn oorsprong in India. Daarentegen is curry populair in meerdere Aziatische keukens. Kortom is kerrie een combinatie van kruiden terwijl curry een gerecht is dat als basis wordt gebruikt voor andere gerechten.
Wat is kerrie bij het bereiden van masala
Nu het duidelijk is wat het verschil tussen kerrie en curry is, vertellen we hoe je het toepast. Masala kennen wij als curry-pasta. De kerrie wordt als basis gebruikt om deze pasta te maken. In India komen masala’s voor van een milde tot enorm pittige smaak. Hierbij geldt hoe roder de saus, des te pittiger de curry! Ook is de mate van de pittigheid afhankelijk van het land waarin de masala wordt bereid. In warme gebieden zit er in kerrie vaak veel chilipoeder. Zo worden er in koelere gebieden meestal mildere specerijen toegevoegd, zoals kurkuma. Ook eeuwenoude familietradities kunnen invloed hebben op het bereiden van masala.
Het verschil tussen kerrie en curry in de keuken
Curry’s zijn terug te zien van Indiase Curry’s tot pittige Thaise Curry’s. Het is een heerlijke roomsaus vol kruiden. Vaak wordt dit gebruikt als toevoeging bij naan-brood, rijst, mie of groenten. Het verschil tussen kerrie en curry in de keuken is dus vooral dat kerrie de basis vormt voor de curry. Ook zijn Curry’s enorm gezond. Ze zitten meestal boordevol groenten waardoor ze niet te veel calorieën bevatten. Als je voor een vegetarische variant kiest, zit je al helemaal goed!
Heb jij na deze blog ontzettende zin gekregen in een heerlijk Indiaas gerecht? Dan houden wij je niet langer op. Of je het nou bereid met gewone aardappel of zoete aardappel, het zal ongetwijfeld smaken. Smakelijk!