Het verschil tussen een gewone aardappel en een zoete aardappel is niet heel groot. Zo bevat een zoete aardappel meer calorieën en bijna de helft minder eiwitten. Ook zit er 30% meer vezels in en 10% meer koolhydraten. Je zou kunnen concluderen dat een zoete aardappel minder gezond is dan een gewone aardappel, maar dan zou je meer moeten kijken naar de calorieën dan de hoeveelheid vezels. In deze blog gaan wij verder in op de verschillen tussen beide aardappelen.
Wat is een zoete aardappel
Het wordt ook wel bataat genoemd en is afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika. Het is een knolvormige wortel die behoort tot de windefamilie. In tegenstelling tot de gewone aardappel behoort de zoete aardappel niet tot de nachtschadefamilie. Er is één belangrijk kenmerk dat beide aardappelen onderscheidt, namelijk de kleur en samenstelling van het vruchtvlees. Het vruchtvlees van een gewone aardappel is wit en die van een zoete aardappel is oranje of paars. Het hangt hierbij af van welke variatie het van de aardappel is.
Wist je dat zoete aardappel heerlijk is bij curry’s? Hier lees je er alles over: verschil tussen kerrie en curry.
Een zoete aardappel heeft zoals de naam doet vermoeden een zoete smaak. Door middel van de smaak kun je de aardappel zowel met een hartig als zoet gerecht combineren. In een zoet gerecht zal hij meegaan in de smaak die er al is en in een hartig gerecht zal het een lekker contrast vormen.
Een gewone aardappel heeft een neutrale smaak. Hierdoor is het makkelijk te combineren met verschillende smaken en sauzen. Lees op de volgende link hoe je aardappelen moet koken.
Het verschil in voedingswaarde
Een andere factor waarin zoete en gewone aardappelen verschillen zijn de voedingswaarden. Deze hebben we in het begin al kort benoemd, maar er zijn nog meer verschillen hierin te vinden.
Calorieën en Koolhydraten:
Een gewone aardappel bevat over het algemeen meer calorieën en koolhydraten dan zoete aardappelen. Dit komt doordat ze rijk zijn aan zetmeel, wat resulteert in een hoge koolhydraatwaarde.
Een zoete aardappel heeft een laag caloriegehalte en bevat minder koolhydraten dan een gewone aardappel. Wel bevatten ze meer vezels, wat weer bijdraagt aan een langer verzadigd gevoel. Hierdoor heb je minder snel honger.
Vitaminen en Mineralen:
Naast verschillen in calorieën en koolhydraten zijn er ook verschillen in vitaminen en mineralen. Zo bevat een gewone aardappel vitamine C, vitamine B en mineralen zoals magnesium en kalium. Echter, dit is in mindere getallen dan bij een zoete aardappel.
Een uitblinker in het leveren van vitamine A is de zoete aardappel. Dit is in de vorm van bètacaroteen. Bètacaroteen is belangrijk voor de gezondheid van de ogen en de huid. Naast vitamine A bevat een het vitamine B, vitamine C en mineralen zoals ijzer en kalium. Is het verschil tussen vitamines en mineralen één groot vraagteken voor jou, lees dan hier verder.
Glycemische Index:
Als laatste is er ook een duidelijk verschil te zien in de glycemische index. Hoe hoger de glycemische index, hoe sneller je bloedsuikerspiegel verhoogt.
Een zoete aardappel heeft overduidelijk een lagere glycemische index dan een gewone aardappel. Hierdoor is het een goede vervanger voor mensen die hun bloedsuikerspiegel moeten of willen beheersen.
De verschillen tussen zoete en gewone aardappelen zijn duidelijk te zien. Uiteindelijk hangt de keuze tussen beide af van je persoonlijke voedingsbehoeften en voorkeuren in smaak. Ben je op zoek naar een voedzame optie met een zoete smaak, ga dan voor de zoete aardappel. Heb je meer behoefte aan een optie die overal bij past en zijn voedingswaarden geen belangrijke factor, dan is de gewone aardappel een goede optie. Experimenteer vooral met beide aardappelen en ontdek welke jouw voorkeur heeft. Wil je naast de aardappelen een lekker stuk vlees bereiden? Lees hier meer over het verschil tussen rundvlees en kalfsvlees.