Er zijn tal van kooktechnieken die we allemaal gebruiken. Sommige lijken op elkaar en sommige zijn het tegenovergestelde. Twee technieken die op elkaar lijken zijn sauteren en roerbakken. Hoewel beide methoden snel en op hoge temperatuur worden uitgevoerd, zit er toch verschil tussen sauteren en roerbakken. Zo zit er verschil tussen sauteren en roerbakken in de uitvoering, gebruik van ingrediënten en het uiteindelijke gerecht. In deze blog leggen we uit wat sauteren en roerbakken precies inhouden en wat het verschil tussen sauteren en roerbakken is.
Wat is roerbakken?
Roerbakken is een techniek die oorspronkelijk uit de Aziatische keuken komt. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van zonnebloemolie in plaats van olijfolie. Dit komt door de smaak die verbonden zit aan zonnebloemolie, maar ook hoe gemakkelijk het is met garen. Bij roerbakken wordt het eten bereid op een zeer hoge temperatuur in een wok, terwijl je constant blijft roeren. Zo kent iedereen wel de filmpjes waar je een Aziatische chef dit op geweldige snelheid ziet doen, maar dat het ook nog perfect eindigt. Bij roerbakken worden de ingrediënten vaak in dunne reepjes of plakjes gesneden zodat ze snel gaar zijn. Het snelle bakken zorgt ervoor dat het eten zijn textuur behoudt, maar ook heel knapperig wordt.
Wat zijn kenmerken van roerbakken?
- Temperatuur: zeer hoog.
- Pan: een wok of een andere diepe pan met dunne wanden.
- Beweging: continu roeren en omscheppen.
- Vet: een kleine hoeveelheid olie die bestand is tegen hoge temperaturen, zoals zonnebloem- of arachideolie.
- Resultaat: licht gebruinde buitenkant, maar een frisse, knapperige textuur.
Wat is sauteren?
Sauteren komt van het Franse woord ‘sauter’, wat springen betekent. Bij deze techniek bereid je kleine stukjes eten snel in een pan met een beetje vet, zoals boter of olie. De pan wordt op middelhoge tot hoge temperatuur verhit, en het eten wordt af en toe geschud of omgeroerd. Zo zie je deze techniek vaak in de mediterraanse keukens voorbij komen. Op zoek naar een goed restaurant? Hier vind je de beste mediterraanse restaurants in Maastricht. Het doel van sauteren is om een gelijkmatige garing te bereiken en het gerecht een goudbruine kleur en rijke smaak te geven.
Wat zijn kenmerken van sauteren?
- Temperatuur: middelmatig tot hoog, maar niet maximaal.
- Pan: gebruik bij voorkeur een koekenpan met een grote bodem voor gelijkmatige verhitting.
- Beweging: het voedsel wordt lichtjes geschud of omgeroerd.
- Vet: een kleine hoeveelheid olie of boter om aanbranden te voorkomen en smaak toe te voegen.
- Resultaat: goudbruine buitenkant en een zachte, sappige binnenkant.
Wanneer gebruik je welke techniek?
- Sauteren is ideaal als je ingrediënten wilt bakken tot ze gaar en licht gekarameliseerd zijn. Denk aan het bereiden van malse stukjes vlees of het sauteren van groenten zoals courgette en paprika om hun smaak te versterken.
- Roerbakken is perfect voor snelle maaltijden waarin groenten en vlees of vis een frisse, knapperige textuur behouden. Dit is vaak de techniek van keuze voor Aziatische gerechten.
Zoals hierboven vermeld is, zit er genoeg verschil tussen sauteren en roerbakken. Afhankelijk van het eten dat jij wilt bereiden zal je een andere techniek kiezen. Voor de meeste mensen is het gemakkelijker om eten te blijven roerbakken want dan hebben ze niet het gevoel alsof het eten aanbrandt.
Lees ook: Het verschil tussen brandblussers en sprinklersystemen