Olijfolie en zonnebloemolie, ze zijn beiden te gebruiken voor veel recepten, koken of bakken. Het verschil tussen olie en boter is duidelijk maar er zijn ook zeker verschillen tussen olieën zelf. Zo hebben ze beiden de overeenkomst dat het plantaardige oliën zijn, maar de ene olie wordt uit olijven gewonnen en de ander uit zonnebloempitten. Meer verschillen tussen zonnebloemolie en olijfolie vertellen we in deze blog!
Voedingswaarde van zonnebloemolie en olijfolie
Het verschil tussen zonnebloemolie en olijfolie is onder andere dat olijfolie rijker is aan vitamine E en K dan zonnebloemolie. Zo bevat een eetlepel olijfolie ongeveer 0,51 mg vitamine E, terwijl een eetlepel zonnebloemolie 7,6 mg vitamine E bevat. Beide vitaminen zijn in ieder geval enorm belangrijk voor het stimuleren van onze gezondheid. Beide oliën bevatten gezonde vetten. Echter is een ander verschil tussen zonnebloemolie en olijfolie dat zonnebloemolie minder enkelvoudige onverzadigde vetten bevat. Alle verdere verschillen in voedingswaarden zie je in de onderstaande tabel:
Voedingswaarde | Zonnebloemolie | Olijfolie |
Omega-3 vetzuren | 0,1% | 0,5% |
Vet | 9,95 g | 10 g |
Koolhydraten | 0,02 g | 0 g |
Vitamine K | 5,37 µg | 0,57 µg |
Eiwit | 0,03 g | 0 g |
Vitamine A | 0 µg | 0,4 µg |
Vitamine E | 7,6 mg | 0,51 mg |
Waarvan verzadigd | 1,17 g | 1,43 g |
Energie | 90 kcal | 90 kcal |
Verschillen tussen zonnebloemolie en olijfolie in vitaminen
Wist jij dat olijfolie maar liefst tien keer zoveel vitamine K bevat dan zonnebloemolie? Het binnenkrijgen van deze vitamine is enorm belangrijk voor je botstofwisseling, maar ook de bloedstolling. Een ander verschil is dat zonnebloemolie geen vitamine A bevat, terwijl olijfolie wel rijk is aan vitamine A. Vooral voor onze weerstand is olijfolie dus enorm goed.
Antioxidanten
Een ander feitje over olijfolie, is dat het rijk blijkt te zijn aan antioxidanten. De fenolverbindingen in deze olie blijken uit onderzoek onze gezondheid positief te beïnvloeden. Uiteraard staat vitamine E bekend als antioxidant en hier bevatten beide oliën veel van.
Wat is het verschil tussen zonnebloemolie en olijfolie met verhitten?
Beide oliën kunnen uiteraard gebruikt worden met koken. Ze hebben beide een hoog rookpunt en zijn daarmee geschikt voor zowel braden, bakken als frituren. Echter is het verschil tussen zonnebloemolie en olijfolie dat zonnebloemolie minder stabiel is. Dit komt doordat zonnebloemolie snel verbrandt bij hoge temperaturen. Over het algemeen hebben de olie een hoog rookpunt tussen 180 en 230 graden Celsius. Alle temperaturen erboven zorgen ervoor dat het eten niet meer gezond is om te consumeren. Dit komt doordat er boven het rookpunt stoffen in de olie verbranden en los raken.
Waarom niet bakken met zonnebloemolie?
Over het algemeen kan bakken met zonnebloemolie niet kwaad, maar de olie heeft het nadeel van veel onverzadigde vetten. Hierdoor verbrandt de olie snel, waarbij er schadelijke aldehyden vrijkomen. Het gevolg hiervan is dat het DNA beschadigt en je ziektes kan oplopen.
Is olijfolie gezond?
Mensen zijn niet zomaar dol op olijfolie. Het is hartstikke gezond en bevat 75% enkelvoudig onverzadigde vetten en 10% meervoudig onverzadigde vetten. Ook is olijfolie gezond omdat het nauwelijks ongezonde vetten bevat. Bovendien heeft het een enorm hoog gehalte aan vitamine E en is het rijk aan allerlei antioxidanten.
Is zonnebloemolie gezond?
Zonnebloemolie bestaat uit het volgende: 85% onverzadigde vetten (22% enkelvoudig en 63% meervoudig). De olie bevat weinig transvetten en verzadigde vetten en is net als olijfolie rijk aan vitamine E. Je zou dus kunnen zeggen dat zonnebloemolie inderdaad gezond is. Echter bevat de olie veel omega 6, wat nadelig is. Teveel omega 6 vormt namelijk ontstekingen in het lichaam.
We zouden dus de conclusie kunnen trekken dat het grootste verschil tussen zonnebloemolie en olijfolie om de gezondheid gaat. Olijfolie is gezonder dan zonnebloemolie doordat het meer vitamines en gezonde vetten bevat. Hiermee heeft de olie meer gezondheidsvoordelen. Als we het over koken hebben is ook olijfolie de betere optie. Echter is het eenmaal zo dat men sneller zonnebloemolie gebruikt doordat het goedkoop is. Houd hierbij wel in gedachten dat hierbij sneller giftige stoffen los kunnen komen. Veel kookplezier! Ben je benieuwd naar meer verschillen in voeding die jou kunnen helpen tijdens het koken? Ontdek dan ook het verschil tussen turkse pizza en durum of het verschil tussen parmaham en serranoham.