Voor elk bakrecept verschilt de zoetmaker; de ene keer wordt basterdsuiker gebruikt en de andere keer kristalsuiker. Hoewel suiker onmisbaar is in ieder bakrecept, ontstaat er toch verwarring over het verschil tussen basterdsuiker en kristalsuiker. Om het kort uit te leggen: basterdsuiker verschilt van kristalsuiker door de toevoeging van suikerstroop oftewel karamel. Basterdsuiker is simpelweg fijne kristalsuiker met enkele toevoegingen, die voor een smeuïg resultaat zorgen. Wil je meer te weten komen over dit verschil tussen basterdsuiker en kristalsuiker? Lees er dan alles over in deze blog!
Verschil tussen basterdsuiker en kristalsuiker
Allereerst herken je het verschil tussen basterdsuiker en kristalsuiker uiteraard aan de kleur! Zoals eerder vermeld onderscheidt basterdsuiker zich van kristalsuiker door de toevoeging van karamel. Deze toevoeging maakt basterdsuiker fijner van structuur. De basis van basterdsuiker is namelijk gewone suiker, maar de toevoeging van de suiker zorgt voor een donkere kleur en een plakkerige structuur. Een ander verschil is dat kristalsuiker bij het bakken minder smeuïge resultaten oplevert. Met het gebruik van kristalsuiker tijdens het bakken zorg je voor een wat hardere en krokante versnapering.
Wat is het verschil tussen basterdsuiker en kristalsuiker in productie?
Ondanks dat basterdsuiker zijn basis kent in kristalsuiker, worden beide zoetmakers op een verschillende manier gemaakt. Zo wordt kristalsuiker gewonnen uit suikerbieten. Het sap van de bieten wordt ingekookt waarbij er vervolgens uit de gewonnen stroop suikerkristallen worden gescheiden. Om de korrels te verkrijgen die we tijdens het bakken gebruiken wordt deze suiker tot slot gezeefd.
Basterdsuiker wordt gemaakt door de combinatie van kristalsuiker, suikerstroop (karamel) en kleurstoffen. De suiker is hierdoor kleverig en typeert zich door een zachte karamelsmaak. Door de fijne structuur en zachte smaak worden je koekjes en cake zacht van structuur. Verder is er ook nog een verschil in de soorten basterdsuiker. Witte basterdsuiker wordt voornamelijk gebruikt voor minder kruidige baksels. Bruine basterdsuiker daarentegen is ideaal voor het gebruik van verschillende smaakcombinaties. Nu we het over verschillende smaakcombinaties hebben tijdens het bakken, is het ook handig om te weten wat het verschil tussen volle en halfvolle melk is. Je creëert immers de beste smaak van het gebak als je alle kennis erover hebt!
Het verschil tussen kristalsuiker en basterdsuiker in gebruik
Kristalsuiker wordt voornamelijk gebruikt in verschillende soorten thee en koffie. Ook wordt deze suiker vaak gebruikt om suikerklontjes van te maken. Als we het in gebruik specifiek over de kleur hebben, geldt het volgende: hoe lichter de suiker, des te subtieler de smaak. Voor lekkere, krokante koekjes is kristalsuiker ook ideaal.
Voor een machtigere lekkernij, gebruik je basterdsuiker. Vooral de smaak van de meest donkere basterdsuiker zorgt voor een sterke smaak. Voor bijvoorbeeld een chocoladecake is basterdsuiker dus perfect! Lees ook: het verschil tussen witte en bruine basterdsuiker.
Kan basterdsuiker worden vervangen door kristalsuiker?
Vele mensen vragen zich af wat je kunt gebruiken in plaats van basterdsuiker. Dat is uiteraard het tegenovergestelde product, kristalsuiker. Zoals we hebben vermeld moet je er wel rekening mee houden dat je van een minder smeuïg eindresultaat geniet. Je kan basterdsuiker dus vervangen door kristalsuiker. Doe er je voordeel mee mocht je fijne kristalsuiker in huis hebben, want deze fijne structuur zorgt toch voor een wat zachtere structuur dan normale kristalsuiker.
Door het verschil tussen kristalsuiker en basterdsuiker, is reguliere suiker voornamelijk te gebruiken in neutrale bakrecepten of in sommige dranken zoals koffie en mojito’s. Als je dus geen basterdsuiker in huis hebt, is er géén reden tot paniek! Je kunt het vrijwel altijd vervangen door kristalsuiker.
Nu je op de hoogte bent van het verschil tussen basterdsuiker en kristalsuiker kun je aan de slag met bakken. Wellicht is het handig om ook op de hoogte te zijn van het verschil tussen bloem en meel. Zo weet je alle in’s & out’s die horen bij het bakken van de lekkerste versnaperingen!