De woorden burn-out en oververmoeid worden vaak samen gebruikt, maar ze hebben allebei een andere betekenis. Hoewel beide een staat van fysieke en mentale uitputting benadrukken zitten er echter toch verschillen tussen. In deze blog gaan we uitleggen wat het verschil tussen een burn-out en oververmoeid zijn is.
Wat is oververmoeidheid?
Oververmoeidheid treedt op wanneer je tijdelijk uitgeput raakt door te veel activiteiten, stress of weinig slaap. Dit kan natuurlijk iedereen overkomen na een paar nachten slecht slapen of tijdens een erg drukke periode door middel van school of werk. Symptomen van oververmoeidheid zijn onder meer extreme vermoeidheid, irritatie, verminderde concentratie en soms fysieke klachten zoals hoofdpijn of spierpijn. Oververmoeidheid is echter meestal maar tijdelijk en kan verholpen worden door middel van een goede nachtrust, ontspanning en het tijdelijk verminderen van werkdruk.
Wat is een burn-out?
Dit ontstaat in veel gevallen door middel van chronische werkstress die niet succesvol gemanaged wordt. Zo ontwikkeld een burn-out zich geleidelijk en kan leiden tot emotionele, fysieke en mentale uitputting. Anders dan oververmoeidheid komt een burn-out niet enkel door een drukke periode, maar door langdurige stressfactoren waarbij de persoon het gevoel heeft de controle te verliezen en onvoldoende steun te ervaren.
Hoe kan je oververmoeidheid voorkomen?
Hoewel oververmoeidheid tijdelijk is, moet je hier wel rekening mee houden. Als je merkt dat je last begint te krijgen van oververmoeidheid is het belangrijk om even een stapje terug te nemen. Door middel van het stapje terug krijg je de mogelijkheid om even rustig aan te doen en de druk van je schouders af te laten vallen. In dit geval is het belangrijk dat je de tijd neemt om even te herstellen in plaats van door te gaan. Als je niet gaat herstellen dan kan het alleen maar erger worden en maak je je lichaam alleen maar kapot.
Hoe kan je een burn-out voorkomen?
In veel gevallen probeer je een burn out te voorkomen, maar niet in alle gevallen lukt dat. Hierbij is het aan te raden om opzoek te gaan naar professionele hulp. Dit is voor veel personen de beste optie om weer langzaam terug te integreren in het werkleven. Daarnaast is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en niks te overhaasten.
De grootste verschillen tussen een burn-out en oververmoeidheid
Laten we allereerst voorop stellen dat beide situaties ernstig kunnen uitpakken en je jezelf hiervoor het liefste wilt behouden. Bij oververmoeidheid gaat het vooral erom dat dit in een korter tijdsbestek plaatsvind dan bij een burn-out. Bij een burn-out kan je er namelijk maanden tot jaren last van hebben. Zo vereisen beide een regelmatige aanpak om ervan af te komen, maar lukt het bij oververmoeidheid meestal zelf. Bij een burn-out is het lastiger om dit in je eentje op te lossen. Beide situaties kunnen je lichaam erg veranderen. In veel gevallen is het verstandig om hierbij meteen actie te ondernemen voordat het te laat is. Dat betekent dus ook dat je het niet moet wegdrukken of moet proberen op te lossen met medicijnen zoals een paracetamol of ibuprofen. Dit kan op de korte termijn een beetje helpen, maar uiteindelijk werkt dit eerder averechts.
Het is belangrijk om de signalen van zowel oververmoeidheid als een burn-out vroeg te herkennen. Beide toestanden vragen om actie zodat erger voorkomen kan worden. Luister goed naar je lichaam en geest, schroom niet om hulp te zoeken als je merkt dat de problemen je dagelijks leven beïnvloeden. Een goede balans vinden is het belangrijkste wat er bestaat!