Bloem en meel zijn twee termen die wel eens door elkaar worden gebruikt. Beide producten zijn gemaakt van gemalen graan, maar ze hebben toch verschillende eigenschappen. Meel is vermalen graan. Hierin blijven de onderdelen van de graankorrel behouden, waardoor het meel erg voedzaam is. Hierin blijven de kiemen van de graankorrel nog zichtbaar, waardoor het een grove structuur heeft. Meel is de basis voor bloem. De zemelen en kiemen van het meel worden eruit gezeefd, waardoor er een wit bloem ontstaat. Hieronder zullen we dieper ingaan op het verschil tussen bloem en meel, dus lees snel verder.
Het verschil
Dus, wat is het verschil nou precies? Je zou kunnen zeggen dat meel en bloem hetzelfde zijn, maar dit klopt niet helemaal. Meel is namelijk de basis van bloem. Om bloem te maken, worden een aantal onderdelen van de meel eruit gezeefd en ontstaat er zo wit bloem. Omdat deze onderdelen van meel juist de meeste voedingsstoffen bevatten, is bloem iets minder gezond dan meel! Het heeft hierdoor ook een lichtere, fijnere structuur. Bloem komt dus voort uit meel, en is wezenlijk anders, maar het ligt niet ver uit elkaar!
Wanneer gebruik je bloem of meel?
Zoals hierboven is gebleken is bloem veel fijner dan meel. Dit betekent dat de twee producten ook voor andere doeleinden worden gebruikt. Bloem wordt vaak gebruikt bij het maken van koekjes en cake. Meel wordt juist gebruikt in recepten voor broden en pannenkoeken. Het zijn dus twee verschillende producten die je niet zomaar om kunt wisselen. Ook zijn er verschillende soorten meel en bloem. Hieronder vertellen we je daar meer over.
Lees ook: Het verschil tussen kwark en yoghurt.
Soorten bloem
In de supermarkt vind je verschillende soorten bloem. Hieronder zullen we een aantal van de meest voorkomende soorten bloem bespreken:
- Tarwebloem: Bloem wordt gemaakt van tarwe. Het tarwemeel wordt gezeefd, waardoor er een wit tarwe bloem overblijft.
- Patentbloem: Dit soort bloem is net iets anders dan gewoon tarwebloem. Patentbloem wordt ook gemaakt van tarwe, alleen wordt hierbij het buitenste en binnenste deel van de tarwekorrel gescheiden. Bij de productie wordt gebruikt gemaakt van speciale walsen, die het patent bloem veel fijner malen dan het tarwebloem.
- Amerikaanse patentbloem: Naast gewoon patentbloem is er ook Amerikaans patentbloem. Dit bloem wordt gemaakt met tarwe uit warme klimaten, wat ervoor zorgt dat de tarwe wat harder is en meer gluten bevat. Ook heeft dit bloem een hoger eiwitgehalte dan het gewone patentbloem.
- Roggebloem: Dit bloem wordt gemaakt van rogge in plaats van tarwe. Roggebloem bevat minder gluten, waardoor het minder goed rijst dan gewoon tarwebloem.
- Zeeuwse bloem: Een soort bloem dat wordt gemaakt van zachte tarwe uit een streek met zeeklimaat. Dit zorgt voor wat vochtigere tarwekorrel, met minder zetmeel en minder eiwit dan harde tarwe.
- Zelfrijzend bakmeel: De naam is een beetje verwarrend, maar zelfrijzend bakmeel is eigenlijk bloem. Het is tarwebloem waaraan een beetje bakpoeder is toegevoegd.
- Semolina: Dit is bloem dat vaak gebruikt wordt om pasta mee te maken. Het is gemaakt van durum tarwe, dit is wat harder dan gewoon tarwe. Hier vind je een eenvoudig recept voor het maken van pasta.
Soorten meel
Naast de verschillende soorten bloem, zijn er ook meerdere soorten meel. Hieronder zullen we deze kort bespreken:
- Tarwemeel: Het meeste gebruikte soort meel is tarwemeel. Dit wordt, zoals de naam het al zegt, gemaakt van tarwe. Er blijft zoveel mogelijk van de tarwekorrel behouden, waardoor de hoeveelheid voedingsstoffen in dit meel erg hoog is.
- Boekweitmeel: Een goede vervanger voor tarwemeel is boekweit. Het boekweitmeel wordt gemaakt van een kruidige plant en bevat geen gluten. De vruchten van de plant vormen de boekweitkorrels, die vervolgens tot meel worden gemalen.
- Amandelmeel: Dit meel bevat ook geen gluten, en kan in combinatie met boekweitmeel gebruikt worden. Amandelmeel wordt gemaakt van niet meer dan amandelen.
- Roggemeel: Zoals de naam het al zegt, wordt dit meel gemaakt van rogge. Dit meel bevat weinig gluten, waardoor het minder goed rijst.
Vond je dit interessant? Lees dan ook het verschil tussen havermout en havervlokken.