Dat sporten goed voor je lichaam en gezondheid is, zal je wel bekend zijn. Het zorgt voor een lager risico op onder ander hart- en vaatziekten, diabetes en borst- en darmkanker. Sporten is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je mentale gezondheid. Nadat je hebt gesport zit je vaak lekkerder in je vel. Het verlaagt namelijk ook de kans op depressies. Dit komt doordat je tijdens het sporten een aantal zogeheten gelukhormonen aanmaakt, zoals dopamine, serotonine en endorfine. Buiten alle groeps- en teamsporten, wordt er in de sportwereld vaak onderscheid gemaakt tussen cardio en krachttraining. Maar wat zijn hier nu de verschillen tussen? Is de een beter dan de ander?
Wat is cardio?
Cardiotraining is gericht op het verbeteren van je conditie en het uithoudingsvermogen van je hart en longen. Het woord ‘cardio’ is afkomstig van het Latijns en betekent dan ook ‘hart’. Je kunt je conditie verbeteren door te oefenen met hardlopen, zwemmen, of door spinninglessen te volgen. Je zult na verloop van tijd merken dat je deze activiteiten steeds langer kunt volhouden. Bij iedere beweging zul je merken dat je je hart sneller hoort kloppen en dat je snel buiten adem bent. Naarmate je dit langer doet, zul je merken dat je longcapaciteit wordt vergroot.
Het verschil tussen cardio en krachttraining zit hem vooral in de duur van de training. Cardio wordt ook wel duursport genoemd. Kijk maar naar de wielrenners van de Tour de France bijvoorbeeld. Zij fietsen tijdens dit toernooi soms wel 200 kilometer. Gemiddelde wielrenners zijn hier ongeveer 6 tot 7 uur mee bezig. Krachttraining is zo lang niet uit te houden. Je kunt je wellicht indenken dat het vrij onwaarschijnlijk is om 7 uur achter elkaar met gewichten te slepen.
Ook interessant: Verschil tussen meditatie en mindfulness
Wat is krachttraining?
Cardiotraining draait dus vooral om conditie. Bij krachttraining is dit juist niet het geval. Hierbij gaat het echt om spieropbouw en spiergroei. Het is de bedoeling dat je steeds meer gewichten aankunt. Op deze manier geef je als het ware een seintje aan je lichaam dat er meer kracht nodig is. Hierdoor zal je spierweefsel groeien en zul je uiteindelijk meer spieren ontwikkelen.
Bij krachttraining is het belangrijk dat je rustdagen neemt om zo je spieren beter te laten groeien. Je kunt toch vaker in de week krachttraining doen als je dat wilt, maar we raden dan aan om de ene dag bijvoorbeeld je armen te trainen en de dag erna enkel je benen. Zo wissel je af en maak je een schema voor jezelf.
Veel krachttrainers en cardiotrainers maken gebruik van een personal trainer. Deze kan je helpen door bijvoorbeeld een voedings- of sportschema te maken. Een personal trainer in Maastricht kan jou helpen om het meeste uit je trainingen te halen.
Voeding en consistentie
Bij zowel cardiotraining als krachttraining is consistentie een belangrijk begrip. Met één keer zwemmen of wielrennen zal je conditie niet worden verbeterd. Door dit consistent een of twee keer in de week te doen, zul je zeker verandering merken. Het is ook niet de bedoeling dat je het trainen een maand volhoudt en het daarna nooit meer doet. Zo werkt het helaas niet. Om je spieren te behouden, zul je altijd iets van sport moeten doen. Als je eenmaal bent gestopt, is het lastig om je oude ritme weer op te pakken. Het kan altijd even duren voordat je weer op je oude niveau bent.
Verder is voeding een belangrijk aspect als je bezig bent om je conditie te verbeteren of je spieren op te bouwen. Zowel voor als na een training is het belangrijk dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Wanneer je extra veel gaat sporten, heb je ook extra veel eten nodig. Krachttrainers hebben weer andere voedingsstoffen nodig dan duursporters. Ook de hoeveelheid is verschillend. Duursporters hebben gemiddeld 1.4 tot 1.6 gram per kilogram lichaamsgewicht nodig. Een krachttrainer heeft tussen de 1.8 en 2.0 gram nodig. Hier zit dus redelijk wat verschil in.
Voor het sporten is het noodzakelijk om je glycogeenvoorraad bij te vullen. Dit kun je doen door voldoende koolhydraten te eten, zoals een volkoren boterham met pindakaas of een bord pasta met groenten. Na het sporten raden we aan om eiwitrijke maaltijden te maken, zoals een kommetje kwark of yoghurt. Dit zorgt ervoor dat je spieren sneller herstellen. Daarbij is ook de warming-up en cooling-down voor en na de training erg belangrijk voor optimaal spierherstel!
De verschillen
De verschillen tussen cardio en krachttraining zitten dus vooral in de duur van de training. Ook het doel is anders. Cardiotrainers streven naar een betere conditie, terwijl het bij krachttrainers draait om het vergroten van de spiermassa. Bij cardiotrainingen draait het voornamelijk om vetverbranding en daarom hebben deze sporters ook minder gram per kilogram lichaamsgewicht nodig dan krachttrainers. Bij krachttraining ligt de focus meer op spieropbouw dan op calorieënverbranding.
Of je nu liever cardio doet of krachttraining, het is allebei goed voor je lichaam. Probeer het sporten vol te houden om zo het meeste uit je trainingen te halen. Zo zul je zien dat je lichaam langzaam verandert en dat je lekkerder in je vel zit.
Vond je deze blog interessant? Lees dan ook Het verschil tussen statisch en dynamisch rekken of het verschil tussen yoga en pilates