Een vraag die vaak gesteld wordt is: “Wat is het verschil tussen Yoga en Pilates”. Je wilt van tevoren toch wel graag weten waar jij je voor inschrijft en wat je gaat doen! In dit artikel wordt het jou helemaal uitgelegd.
De oorsprong van Yoga
Het allereerste verschil zit in de oorsprong. Yoga bestaat al ongeveer zo’n vijfduizend jaar. Het is ontstaan in het verre oosten, in India. De traditie van Yoga bestaat dus al een hele lange tijden, daardoor kent deze een grotere vertakking. Yoga is over het algemeen veel diepgaander en gevarieerder dan Pilates.
Toch lijken ze enigszins op elkaar, want de oprichter van Pilates heeft zich wel laten inspireren door Yoga.
De oorsprong van Pilates
De bewegingsleer Pilates is ontwikkeld door Joseph Pilates. Joseph is geboren in het jaar 1880 en gestorven in 1967. De methode van Pilates was ontwikkeld tijdens de Eerste Wereldoorlog om het herstelproces van de oorlogsveteranen te versnellen en te verbeteren. Dit kwam voort uit de overtuiging dat de geestelijke en lichamelijke gezondheid met elkaar verweven zijn. Door deze overtuiging legde hij de nadruk op oefeningen die bestonden uit gecontroleerde precieze bewegingen. Deze speciale oefeningen zouden ervoor zorgen dat de belangrijkste spieren werden verstevigd. Later werden de methodes van Joseph Pilates toegepast in de professionele balletwereld. Het werd een echt onderdeel in vele dansopleidingen. Dit is tot op de dag van vandaag nog zo. Tenslotte heeft Pilates verschillende vormen aangenomen, net zoals bij Yoga.
Waarvoor dient het?
Pilates heeft voornamelijk een fysiek doel. Namelijk het versterken van de diepliggende spieren en spierketens. Yoga is over het algemeen bedoeld voor zowel het fysieke als het geestelijke. De vorm van Yoga ligt volledig aan de instructeur, maar je kunt ervan uitgaan dat het geestelijke bij Yoga altijd wel een rol speelt!
Nu weet je wat de verschillen zijn tussen Yoga en Pilates. Schrijf je maar alvast in voor yoga in Sittard! Veel plezier!
Lees ook: Verschil tussen een zonvakantie in Europa en buiten Europa en het verschil tussen aluminium dakdragers en stalen dakdragers.