We gebruiken natuurlijk al honderden jaren kruiden en specerijen, niet alleen om ons eten lekkerder te maken maar ook in medicijnen om ons beter te maken. Twee specerijen die ook al lang met ons meegaan, zijn kardemom en kurkuma. Naast dat deze heel lekker zijn om aan het eten toe te voegen, bieden ze ook nog eens gezondheidsvoordelen. Hieronder vertellen we je naast de gezondheidsvoordelen, ook nog waar ze vandaan komen en waarin je ze kunt toepassen.
Waar komen kardemom en kurkuma vandaan?
Laten we als eerst gaan kijken naar waar kardemom vandaan komt. Oorspronkelijk komt dit specerij uit India en Sri Lanka. Kardemon wordt gewonnen uit de zaden van een cardamomum plant. Je zit dit specerij vooral ook terug komen in de keuken van Midden-Oosterse gerechten. Kurkuma komt uit Zuid-Azië, vooral in de Indiase keuken wordt kurkuma veel gebruikt. Kurkuma wordt gewonnen uit de wortelstok van de curcuma longa plant.
In welke culinaire toepassingen kan je ze gebruiken?
Nu weet je dus waar de twee specerijen vandaan komen. Maar waar kan je ze nu precies voor gebruiken en toepassen? Het antwoord hierop is simpel: Als we gaan kijken naar kardemom, dan zien we vooral dat dit gebruikt wordt in zoete en hartige gerechten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan desserts, zoals in rijstpudding, maar ook aan hartige gerechten zoals curries.
Als we dan gaan kijken naar kurkuma, dan zien we dat deze ook vooral veel toegevoegd wordt aan curries, maar ook aan stoofschotels. Daarnaast wordt kurkuma vaak toegevoegd aan drankjes zoals een kurkuma latte, dit wordt meestal gedaan omdat er geloofd wordt dat er veel positieve gezondheidsvoordelen zitten aan het consumeren van kurkuma.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kardemom en kurkuma?
Nu we het hebben gehad over waar de specerijen vandaan komen en in welke gerechten je ze kan toepassen, zullen we het als laatste en als meest belangrijke gaan hebben over de gezondheidsvoordelen van deze specerijen. Als eerste kunnen beide helpen met het remmen van ontstekingen, zeker ook als je chronische ontstekingen hebt kunnen ze helpen. Ook zitten ze vol met antioxidanten die kunnen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen, hierdoor kan cel beschadiging worden voorkomen.
Als laatste kan kardemom ook nog helpen bij de spijsvertering, ze stimuleren namelijk de productie van spijsverteringsenzymen. Al met al zitten dus aan beide specerijen een hele hoop gezondheidsvoordelen die jou kunnen helpen met jezelf gezonder maken.