De lachduif en de Turkse tortel zijn twee veelvoorkomende soorten duiven die vaak in stedelijke gebieden te vinden zijn. Hoewel ze op het eerste gezicht op elkaar lijken, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen deze twee vogels. In deze blog gaan we wat feitjes van deze vogels opnoemen, zodat je daarna het verschil weet tussen een lachduif en een Turkse tortel.
Ben jij heel erg geïnteresseerd in vogels? Lees dan nu onze blog over het verschil tussen een koolmees en een pimpelmees!
Turkse tortel
De Turkse tortel herken je aan het kleine slanke lichaam en de lange staart. Hun veren hebben een bruingrijze kleur. Daanaast hebben deze vogels zwarte veren om de hals, wat op een halsring lijkt. Verder hebben deze duiven een donkerrode iris die erg goed opvalt in contrast met de licht grijze kleur van het hoofd. Deze duivensoort heeft een lengte van ongeveer 30 centimeter. De Turkse tortel is een van de vele witte duiven soorten, zeker wanneer deze vogel aan het vliegen is, valt de witte kleur goed op.
Gedrag en weetjes
De Turkse tortel is een hele productieve broeder. Door het jaar heen brengt ze 3 tot 6 nestjes per jaar groot. Het broeden van de eieren kan 14 tot 18 dagen duren. In de nacht broedt het vrouwtje en overdag neemt het mannetje dit over. Als de eieren eenmaal uitgekomen zijn, dan zijn de jongen na een paar maanden alweer geslachtsrijp.
De Turkse tortel vind je vaak in de buurt van bebouwing. Ze zijn graag op plekken waar ze voedsel kunnen oppikken. Denk hierbij aan stadsparken waar veel gevoederd wordt of aan kippenrennen waar ze het eten van de kippen opeten.
Deze vogelsoort komt oorspronkelijk voor in klein Azië en Afrika. In het begin van de vorige eeuw werd deze vogelsoort voor het eerst gezien in Europa. Hierna heeft de Turkse tortel een van de snelste verspreiding gehad in de Europese vogelgeschiedenis. Deze vogel bezette een gebied 2,5 miljoen vierkante kilometer in 40 jaar tijd.
De lachduif
Nu we de Turkse tortel hebben besproken, kunnen we beginnen met de lachduif. De lachduif is geen aparte duifsoort, het is een tamme, gedomesticeerde vorm van tortelduiven die uit Azië en Afrika komen. Lachduiven zijn sociale vogels en worden vaak gezien in groepen. De lachduif heeft een slank en sierlijk postuur met een gevlekte verenkleed. De bovenkant van het lichaam is voornamelijk grijsbruin, terwijl de borst en de buik lichter van kleur zijn met donkere vlekken. De lachduif heeft een opvallende zwarte halve maanvormige vlek op de nek.
Het grootste verschil tussen de lachduif en Turkse tortel is dat de lachduif geen echte duivensoort is, maar een verzamelnaam van tamme tortel duiven die een beetje op elkaar lijken en oorspronkelijk uit dezelfde regio komen. Lachduiven zijn gemiddeld tussen de 19 en 34 centimeter lang. Zoals de naam al aangeeft, staat de lachduif bekend om zijn vrolijke en melodieuze roep die klinkt als een zachte lach. Het geluid lijkt op “kroeh-kroeh-kroeh” en wordt vaak herhaald.
Mensen hielden vroeger tamme duiven voor het vlees en de mest, maar uiteindelijk gingen mensen duiven houden voor sport, als hobby of gewoon voor de gezelligheid. Doordat deze duif veel werd doorgefokt, zijn er ook veel kleur mutaties ontstaan. Lachduiven blijven wel onderdeel van de witte duiven soorten.
Wat is het verschil?
Het grote verschil tussen de lachduif en Turkse tortel is dus dat de Turkse tortel een wilde duivensoort is die oorspronkelijk uit Afrika komt en de lachduif een gedomesticeerde tortelduif is uit de regio Afrika en Azië. Ondanks dit grote verschil hebben ze ook een grote overeenkomst en dat is dat deze 2 soorten veel op elkaar lijken en heel nauw verwant met elkaar zijn.
Wil jij meer weten over het verschil tussen insecten en ongedierte? Lees dan nu onze blog hierover!