Kickboksen en MMA zijn beide populaire vechtsporten die intensieve training en krachtige technieken vereisen. Ondanks enkele overeenkomsten zijn er ook belangrijke verschillen tussen de twee disciplines. In deze blogpost belichten we de essentiële aspecten die kickboksen en MMA onderscheiden, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken als je overweegt om met een van deze sporten te beginnen.
Doel en focus
Kickboksen in een sportschool richt zich primair op het staande gevecht, met nadruk op krachtige stoten, trappen en knieën. Het doel is om je tegenstander uit te schakelen door ze te raken met precisie en kracht, terwijl je zelf beweeglijk en alert blijft.
MMA daarentegen is een veelzijdige vechtsport die technieken uit verschillende disciplines combineert, zoals boksen, worstelen en jiujitsu. Naast het staande gevecht omvat MMA ook grappling en grondgevecht, waardoor je je tegenstander kunt overmeesteren op de mat.
Verschil in toegestane technieken tussen kickboksen en MMA
Bij kickboksen in een sportschool zijn stoten met de vuist, trappen met het scheenbeen, knieën en low kicks toegestaan. Grappling, elleboogstoten en slagen op het achterhoofd of op de grond zijn niet toegestaan.
MMA daarentegen laat meer technieken toe, inclusief stoten, trappen, knieën, elleboogstoten, grappling, worstelen en submissions (technieken om je tegenstander op te laten geven). Dit maakt MMA een meer complete vechtsport die vechters uitdaagt om verschillende disciplines te ontwikkelen.
Verschillende tussen kickbokstraining en MMA-training
Zowel kickboksen als MMA stellen hoge eisen aan de fysieke conditie van beoefenaars. Beide disciplines vereisen een uitstekende cardiovasculaire fitheid, kracht en behendigheid om optimaal te kunnen presteren. Echter, de nadruk in trainingen ligt ietwat verschillend, afhankelijk van de focus van de vechtsport. Het zit hem namelijk in het verschil in volume en intensiteit tijdens het sporten.
Kickbokslessen
Kickboksen kenmerken zich door een sterke focus op het ontwikkelen van krachtige stoot- en traptechnieken. Trainen met bokszakken, schietkussens en partners vormt de kern van de training. Hierbij wordt veel aandacht besteed aan coördinatie, snelheid en explosiviteit om stoten en trappen met maximale impact te kunnen uitvoeren. Naast krachttraining en techniektraining, besteden kickbokstrainingen ook aandacht aan voetwerk en beweeglijkheid om aanvallen te ontwijken en je tegenstander uit positie te brengen.
MMA-training
MMA lessen zijn breder georiënteerd en omvatten een groter scala aan technieken. Naast het trainen van stoten en trappen, wordt er ook veel aandacht besteed aan grappling en grondgevecht. Worsteltechnieken, zoals takedowns en escapes, worden geoefend om de tegenstander naar de grond te brengen en te controleren. Ook submissions, technieken om de tegenstander tot opgave te dwingen, vormen een belangrijk onderdeel van MMA-trainingen. Deze focus op grappling en grondgevecht vereist naast kracht en explosiviteit ook flexibiliteit, uithoudingsvermogen en controle. MMA-beoefenaars moeten in staat zijn om verschillende posities op de grond te beheersen en dominante posities te verkrijgen om hun tegenstander te overmeesteren.
Naast de technische trainingen besteden beide disciplines ook aandacht aan algemene conditie en mentale weerbaarheid. Hardlopen, sprinten, cardio en krachttraining zijn veelvoorkomende onderdelen van kickboks- en MMA-trainingen om het cardiovasculaire systeem te versterken en de algehele fitheid te verhogen. Meer over het verschil tussen cardio en krachttraining, vertellen we je in deze blog.
Populariteitsverschil tussen kickboks en MMA
In Nederland is kickboksen al decennia lang een gevestigde sport met een grote en loyale aanhang. Bekende Nederlandse kickboksers zoals Rico Verhoeven en Remy Bonjasky hebben de sport op de kaart gezet en er zijn talloze gyms en organisaties waar je kunt trainen en wedstrijden kunt bekijken.
MMA is de afgelopen jaren in populariteit sterk gestegen, mede door de internationale successen van Nederlandse vechters zoals Alistair Overeem en Bas Rutten, maar vooral door de Ier Conor McGregor. De opkomst van organisaties zoals UFC en Bellator heeft ook bijgedragen aan de toenemende zichtbaarheid van MMA in Nederland.
Toch is kickboksen op dit moment nog altijd de populairdere sport in Nederland. Dit komt deels door de langere historie en de sterke nationale identiteit van kickboksen. MMA wordt soms nog gezien als een controversiële sport, wat de algehele acceptatie kan belemmeren. Echter, de groeiende populariteit van MMA in Nederland is onmiskenbaar. De toenemende aandacht van media en sponsors en de successen van Nederlandse vechters zoals, Jarno Errens of Jairzinho Rozenstruik zullen naar verwachting leiden tot een verdere stijging van de populariteit in de komende jaren. De toekomst zal uitwijzen of MMA kickboksen op den duur voorbijstreeft als dé populairste vechtsport in Nederland.