Voor zowel werkgevers als werknemers zijn er twee belangrijke begrippen die vaak met elkaar verward worden: de arbeidsovereenkomst en de cao. Beide documenten leggen afspraken vast tussen werkgever en werknemer, maar er zijn belangrijke verschillen tussen de twee. In deze blog bespreken we wat het verschil tussen een arbeidsovereenkomst en cao is, wat er in staat en hoe ze zich tot elkaar verhouden.
Wat is een arbeidsovereenkomst?
Een arbeidsovereenkomst is een schriftelijke overeenkomst tussen werkgever en werknemer waarin de afspraken over de arbeidsrelatie worden vastgelegd. Een arbeidsovereenkomst omvat ook hoe bedrijven hun operationele processen beheren. Voor bedrijven die zich richten op e-commerce fulfilment, is het essentieel om duidelijke afspraken te maken met werknemers om een soepele werking te garanderen. Deze afspraken kunnen gaan over zaken zoals:
- Functie: wat zijn de taken en verantwoordelijkheden van de werknemer?
- Salaris: hoeveel verdient de werknemer?
- Werkplek: waar werkt de werknemer?
- Werkzaamheden: wat zijn de werktijden van de werknemer?
- Vakantie: hoeveel vakantiedagen heeft de werknemer?
- Ziektekostenverzekering: is er een collectieve ziektekostenverzekering?
- Pensioen: is er een pensioenregeling?
- Ontslagregeling: hoe kan de werknemer of werkgever de arbeidsovereenkomst opzeggen?
De arbeidsovereenkomst is een bindend document, wat betekent dat beide partijen zich aan de afspraken moeten houden. Voor bedrijven die overwegen om fulfilment uit te besteden voor een webshop, blijft het naleven van arbeidsvoorwaarden cruciaal. Dit kan bijdragen aan een efficiënte en effectieve bedrijfsvoering.
Wat is een cao?
Een cao staat voor Collectieve Arbeidsovereenkomst. Het is een overeenkomst tussen werkgeversorganisaties en vakbonden waarin afspraken worden gemaakt over de arbeidsvoorwaarden voor een hele beroepsgroep of sector. De afspraken in een cao gelden voor alle werkgever en werknemers die onder de cao vallen, ongeacht of ze lid zijn van een vakbond of werkgeversorganisatie.
De cao bevat minimaal afspraken over:
- Loon: minimaal loon dat werknemers in de sector mogen verdienen en het verschil tussen je bruto en nettoloon
- Arbeidsduur: maximaal aantal uren dat werknemers per week of dag mogen werken
- Vakantie: minimaal aantal vakantiedagen dat werknemers per jaar moeten opnemen
- Cao-toeslag: extra toeslag bovenop het minimumloon
- Arbeidsomstandigheden: veilige en gezonde werkomgeving
- Scholing: recht op scholing en ontwikkeling
- Ontslagregeling: regels voor ontslag
Naast deze minimale afspraken, kan een cao ook andere afspraken bevatten, zoals:
- Pensioenregeling: collectieve pensioenregeling
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering: collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering
- Reiskostenvergoeding: vergoeding voor reiskosten ook al reis je met een fatbike of elektrische fiets
- Thuiswerkregeling: afspraken over thuiswerken
De cao is een algemeen verbindend verklaarde overeenkomst, wat betekent dat alle werkgevers en werknemers die onder de cao vallen zich aan de afspraken moeten houden.
Wanneer is een cao van toepassing?
Er is een cao van toepassing als je werkgever is aangesloten bij een werkgeversorganisatie die partij is bij de cao. Sommige werkgevers zijn niet aangesloten bij een werkgeversorganisatie, maar zijn wel cao-gebonden. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als ze zich verplicht hebben om de cao na te leven in hun arbeidsovereenkomsten. Informatie over de geldende Cao’s voor jouw sector vind je op de website van de rijksoverheid of bij de vakbonden.
Wat is het verschil tussen een arbeidsovereenkomst en cao?
Het belangrijkste verschil tussen een arbeidsovereenkomst en een cao is het niveau waarop ze afspraken maken. De arbeidsovereenkomst gaat over de afspraken tussen de individuele werkgever en werknemer, terwijl de cao gaat over de afspraken voor een hele beroepsgroep of sector. Een ander belangrijk verschil is dat de afspraken in een cao dwingend recht zijn. Dit betekent dat werkgevers en werknemers zich hieraan moeten houden, ongeacht of ze hiermee akkoord zijn. De afspraken in een arbeidsovereenkomst zijn daarentegen flexibeler. Werkgever en werknemer mogen in de arbeidsovereenkomst afspraken maken die gunstiger zijn voor werknemer dan de afspraken in de cao. Echter, de afspraken in een arbeidsovereenkomst mogen niet slechter zijn dan de afspraken in de cao.
Wat kan ik doen als ik vragen heb over de verschillen tussen mijn arbeidsvoorwaarden en cao?
Als je vragen hebt over je arbeidsvoorwaarden, kun je contact opnemen met je werkgever of met een vakbond. Ook kun je terecht bij het Juridisch Loket of bij een andere juridische instantie. Het is altijd raadzaam om juridisch advies in te winnen als je twijfelt over je rechten of plichten. Er zijn verschillende instanties die je gratis of tegen een lage vergoeding kunnen helpen, zoals het Juridisch Loket en de FNV-Rechtshulp.