Een lekkere boterham met cervelaat of toch salami? Zit er verschil in deze twee vleeswaren of zijn ze identiek aan elkaar? Cervelaat en salami zien er beide hetzelfde uit en ze liggen ook naast elkaar in het koelschap, maar wat is het verschil tussen cervelaat en salami? Dat lees je in deze blog! Lees snel verder om achter het verschil te komen.
Herkomst van salami
Wist je dat de naam salami uit Italië komt? Salami is meervoud van ‘salame’ en dat betekent gezouten vlees. Salame is een algemene term om gezouten varkensworst aan te duiden. In Italië wordt er in salami alleen zout en peper toegevoegd als kruiden, maar hier in Nederland en andere landen voegen we nog andere kruiden en specerijen toe aan onze worsten.
Verschil tussen salami en cervelaat
Het verschil tussen cervelaat en salami zit hem in de ingrediënten. Salami bevat naast genoeg andere kruiden en specerijen ook altijd knoflook. Dit zorgt voor een andere smaak dan bij cervelaat, hier is geen knoflook aan toegevoegd. Dat is het verschil tussen salami en cervelaat: knoflook.
Hoe wordt het gemaakt?
Nu je het verschil weet tussen salami en cervelaat ben je wellicht benieuwd hoe ze de worst maken. Om salami en cervelaat te maken heb je vlees en vet van specifieke onderdelen van een varken en/of koe nodig om de worsten te maken. Vervolgens maal je dit met collageen dat uit varkenshuid wordt gehaald. Collageen is een eiwit en wordt ook wel zwoerd genoemd. Omdat collageen een witte kleur heeft, net zoals zure croom of crème fraîche, is er een probleem voor de consumptie. De klant verwacht bij vlees een echte rode vleeskleur. Daarom wordt er een extract van bieten toegevoegd waardoor het vlees een rode kleur krijgt. Daarna wordt het gehele mengsel tot een worst gevormd in een (kunst)darm. De perfecte worst krijg je door de worst te drogen. Dit doen ze door de worst op te hangen in een ruimte met de juiste temperatuur en vochtigheid. Dit duurt ongeveer twee weken en daarna ligt je salami of cervelaat in de supermarkt!
Verschillende vormen en maten
Als je denkt aan salami of cervelaat dan zie je waarschijnlijk grote plakken rood vlees met witte stippen voor je. In tegenstelling tot cervelaat kun je salami nog in andere vormen en maten krijgen. Zo kan een droog, hard en breed worstje met een wit velletje ook salami zijn in plaats van fuet wat je waarschijnlijk gewend bent.
Verschillende soorten cervelaat en salami
Beide vleeswaren komen voor in veel verschillende soorten. Zo heb je alleen al op de versafdeling van de supermarkt vijf verschillende soorten cervelaat! De bekendste zijn met een peper laag of Parmezaanse kaas laag aan de buitenkant. In Italië heeft zelfs iedere regio zijn eigen salami worst! Ben je helemaal gek van salami dan raden we je zeker aan om naar Italië te gaan en het liefst naar verschillende regio’s. Zo kun je al die heerlijke salami’s proeven. Je kunt ook heerlijk een gebakken ei met een broodje salami eten als lunch. Kies jij voor een wit of bruin ei? Wil je het verschil tussen beide eieren eten? Klik dan hier.