Wanneer je vlees eet dan ken je zowel rundvlees als kalfsvlees. Tussen deze twee heerlijke stukken vlees zit wel een verschil, maar wat is dat verschil precies? Kalfsvlees is altijd van jonge runderen, de leeftijd van deze runderen ligt ongeveer tussen de 10 en 12 maanden. Tot de dag waarop het kalf een jaar wordt is het een kalf en daarna is het een rund. Dan wordt het vlees dus rundvlees genoemd. Tot ongeveer acht maanden is het kalfsvlees lichtroze van kleur. Na acht maanden wordt het vlees steeds donkerder van kleur en wordt het eerder rosé genoemd. Na twaalf maanden is er geen onderscheid meer in kleur en is het gewoon rundvlees. Het vlees is over het algemeen dan ook rood van kleur. Daarnaast zijn er nog wat andere kleine verschillen tussen de twee soorten vlees. Lees snel verder om daar meer over te weten te komen.
Rundvlees
Het rundvlees zoals we dat kennen komt van melk- en vleesvee van verschillende rassen. Denk hierbij aan stier, os, vaars en koe. Het stoof- en braadvlees van een rund heeft een langere bereidingstijd dan dezelfde delen van een kalf. Wanneer we het hebben over biefstuk en entrecote is de bereidingstijd wel ongeveer hetzelfde. Het enige verschil dan is dat rundvlees een wat sterkere smaak heeft en dat kalfsvlees een iets grovere structuur heeft. Ook heeft het rundvlees meer bindweefsel, waardoor er wat meer draadjes in het vlees zitten.
Rundvlees recept
Er zijn eindeloze mogelijkheden om een lekker recept op tafel te zetten met een stuk rundvlees. Om je een idee te geven hebben we hieronder een recept voor ‘beef teriyaki met groenten’.
Wat heb je nodig voor 4 personen?
- 4 biefstukken (ca 100 gram per biefstuk)
- 1 teen knoflook
- 1 cm gember
- 4 Shanghai paksoi (of 1 grote paksoi)
- 200 gr peultjes
- 0,5 komkommer
- 4 radijsjes
- 3-4 takjes koriander
- 5 tl bruine suiker
- 2 tl maizena
- 100 ml KIKKOMAN sojasaus (groene dop)
- 2 tl sesamolie
- 1 el sesamzaadjes
- peper en zout
Kijk op deze website om te zien hoe je dit gerecht maakt!
Kalfsvlees
Kalfsvlees komt van een koe- of stierkalf tussen de 10 en 12 maanden oud. Het kalfsvlees wordt gekenmerkt door een hoge kwaliteit, het smaakgehalte en de malsheid ervan. Over het algemeen is kalfsvlees dan ook licht verteerbaar en is het rijk aan vitaminen en mineralen. Denk hierbij aan vitamine B1, vitamine D, eiwitten en ijzer. Dit soort vlees valt onder de magere vleessoorten en staat ook in de schijf van vijf van het Nederlandse voedingscentrum. Onder andere shoarma wordt gemaakt van kalfsvlees.
Kalfsvlees recept
Wij hebben natuurlijk ook een recept gevonden met een lekker stuk kalfsvlees. Hieronder zie je wat je nodig hebt voor ‘kalfsvlees gestoofd in witte wijn en salie’. De bereidingstijd van dit gerecht is ongeveer 20 minuten, en het moet 30 minuten in de oven.
Wat heb je nodig voor 4 personen?
Hier lees je precies hoe je dit gerecht moet maken!
Samenvatting verschil tussen rundvlees en kalfsvlees
Zoals we in de inleiding al aangaven zijn er meer verschillen tussen de twee soorten vlees dan ellen de kleur. Als eerste gaan we kijken naar de prijs. Rundvlees is een goedkoper alternatief op kalfsvlees. Toch blijft kalfsvlees voor vele mensen favoriet, dankzij de unieke smaak en de eigenschappen. Qua smaak wint kalfsvlees dus van rundvlees. Qua bestellen en kopen, is er weinig verschil tussen de twee. Je kunt aan beide makkelijk komen. Zowel rundvlees als kalfsvlees zijn gemakkelijk online te bestellen. Vlees bestellen zou kunnen bij een partij zoals bijvoorbeeld Bram fresh food. Alle producten zijn vers en worden thuis dan ook vers geleverd. Dit vlees bestellen kan door heel Nederland. Heb je liever iets anders dan vlees? Dan kun je er ook vis bestellen en zelfs aardappelen. Alles komt vers bij jou thuis aan, zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt. Het enige wat jij nog hoeft te doen is zorgen dat het gemaakt wordt. Smakelijk eten.
Wil je meer weten over het verschil tussen verschillende soorten vlees? Lees dan ook deze blog over het verschil tussen salami en cervelaat.