Het verschil tussen koolraap en koolrabi
Twee groenten die qua naam veel op elkaar lijken, maar tóch degelijk verschillen zijn de koolraap en koolrabi. Het verschil tussen koolraap en koolrabi is namelijk dat de koolraap als wortel onder de grond groeit en koolrabi groeit boven de grond. Dit verklaart tevens het uiterlijke verschil tussen de koolraap en koolrabi. Meer over alle verschillen tussen deze groenten lees je in deze blog!
Alle verschillen op een rij
Koolraap | Koolrabi | |
Kleur | Geel-paars | Lichtgroen |
Houdbaarheid | Maximaal 6 weken | Maximaal 12 maanden |
Bereiden | Zowel rauw als gekookt | Zowel rauw als gekookt |
Te verkrijgen in welk seizoen | Wintermaanden | Lentemaanden |
Smaak | Zoet | Pittig |
Koolraap
De koolraap is te herkennen aan zijn zoete smaak. De smaak is te vergelijken met die van pastinaak. De koolraap smaakt dan ook goed als toevoeging bij vlees, kaas, of met andere wortels in warme Nederlandse gerechten als soep en stamppot. Verder behoort de koolraap tot een van de groeiende koolsoorten ondergronds. Vaak verwart men koolraap met de knolraap, maar ook dit zijn verschillende koolsoorten. De koolraap herken je aan de meestal geel tot paarse kleur met een gele binnenkant.
Koolrabi
De koolrabi is een verdikte stengel van de koolplant. Het verschil met de koolraap is, dat je niet de wortel eet. Het groot namelijk bovengronds. Normaliter heeft de koolrabi een witte tot gele kleur en de bollen zijn blauwviolet of bleekgroen van kleur. De lange stengels en bladeren zijn een ander herkenbaar aspect, die bovendien eetbaar zijn. Tot slot is de smaak vergelijkbaar met de smaak van bloemkool en bleekselderij. Als je het rauw eet, is het minder pittig en is de smaak te vergelijken met radijs.
Wat is het verschil tussen koolraap en koolrabi?
Zoals eerder vermeld is het grootste verschil tussen koolraap en koolrabi dat de koolraap onder de grond groeit. Hiermee behoort de koolraap tot de familie van de kool en is dan ook enkel tijdens de wintermaanden te verkrijgen. De koolrabi integendeel is in het voorjaar te verkrijgen. Deze knol groeit namelijk bovengronds. Als je dus qua uiterlijk twijfelt, herken je de koolrabi aan de schone bladeren, doordat de knol bovengronds groeit. Als je moet kiezen tussen potgrond en/of tuinaarde om de koolsoort te laten groeien, zou ik kiezen voor potgrond. Dit is namelijk ideaal om deze twee koolsoorten te laten groeien.
Het verschil tussen koolraap en koolrabi in smaak
Een ander verschil tussen koolrabi en koolraap is enorm op te merken aan de smaak. Waar de koolraap een zoete smaak toevoegt aan gerechten smaakt koolrabi wat pittiger. De smaak van koolrabi is te vergelijken met de smaak van bloemkool. Als je de koolrabi ongekookt, rauw eet, verandert de smaak meer richting de smaak van selderij.
Het verschil tussen koolraap en koolrabi in houdbaarheid
De koolraap heeft een houdbaarheidsduur van slechts zes weken. Buiten de koelkast zijn koolrabi’s helaas minder lang te bewaren. De houdbaarheidsduur buiten de koelkast is maximaal twee dagen en in de koelkast maximaal een week. Wat wél voordelig is aan de koolrabi is dat deze ingevroren kunnen worden, tot maar liefst een jaar. Je kunt het dus toch omvormen naar een langere houdbaarheidsduur.
Het verschil tussen koolraap en koolrabi in bereiden
Koolrabi smaakt rauw naar selderij. Het kan dus zowel rauw als gekookt bereid worden. Manieren om het in gerechten te verwerken zijn door bijvoorbeeld salades, pasta’s of ze te omhullen met vlees zoals tournedos of entrecote. Bovendien is het gegrild ook heerlijk én gezond! De koolraap wordt voornamelijk vaak toegevoegd in Hollandse stamppoten of soep. Een andere optie is om het te grillen met andere wortelsoorten of andere knollen.
Zo kom je er toch maar weer achter dat, ondanks bepaalde groentesoorten veel op elkaar lijken, enorm van elkaar verschillen! Zo zien we dit bijvoorbeeld ook terug bij het verschil tussen witte en bruine basterdsuiker. We hopen dat het voor jou duidelijk is welke smaak je bij welk gerecht het best kan gebruiken. Veel kookplezier en eet smakelijk!