In de woorden van Martien Meiland: “wijnen, wijnen, wijnen!”. Zoals zo velen kan ik ook genieten van een lekkere witte wijn, maar wijn op zichzelf is een stuk gecompliceerder dan dat. Van een zoete dessert wijn a la Riesling tot een drogere vis wijn a la Pinot Grigio, witte wijn heeft ongelooflijk veel variatie. Twee wijnsoorten die veel overeenkomsten hebben (en daarom vaak vergist worden met elkaar) zijn Chardonnay en Sauvignon Blanc. Het verschil tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc is subtiel, maar zeer zeker aanwezig. In deze korte tekst loop ik je door de punten heen die de twee witte wijnen van elkaar onderscheiden. Zo kan jij de volgende keer in een restaurant punten scoren bij de Sommelier!
De duidelijke verschillen tussen de twee
Om het verschil tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc aan te duiden, ga ik kijken naar een paar punten:
- De smaak
- De oorsprong van de druif
- De voedselparingen
- De zuurgraad
Smaak
Hoewel beide wijnen een fruitige smaak hebben, zijn er ook heir en daar verschillen in de smaak. Sauvignon Blancs gebruiken vaak citrusvruchten, groene appel en tonen van citroengras en dragon. Dit zorgt voor een frisse, pittige en kruidige smaak. Chardonnay wijnen hebben meestal zoeter fruit zoals mango en ananas (en zijn wat bloemiger) wat bijdraagt aan een romige en zachte smaak. Natuurlijk verschilt dit per fles en fermentatieproces, maar het gaat in deze blog vooral om de hoofdlijnen. Als je een specifieke smaak wilt weten, raad ik aan om altijd even achter op de fles te kijken!
Oorsprong van de druif
Chardonnay gebruikt druiven die veelal gegroeid worden in de streek Bourgogne, terwijl Sauvignon Blanc haar bekendste wijndruiven haalt uit de streek Loire. Chardonnay is nog grotendeels ‘exclusief’ Bourgogne, terwijl Sauvignon Blanc in de laatste jaren ook in koudere klimaten zoals Duitsland wordt geplant.
Het interessante is, is dat de bodem een grote impact heeft op de smaak van de druif. Dit is ook de reden dat bepaalde smaken gekoppeld zijn aan bepaalde regionen. De Loire bodem heeft bijvoorbeeld veel kiezels en vuursteen erin zitten. Bij de bodem in Bourgogne daarentegen zit er heel veel variatie, juist door deze variatie krijgt de Chardonnay zijn iconische mineraal-smaak.
Voedselparingen
Voedselparingen zijn wat lastiger wanneer het gaat om het concrete verschil tussen de Sauvignon Blanc en de Chardonnay. De reden hiervoor is dat de smaken zullen verschillen per sub soort. De Chardonnay heeft bijvoorbeeld niet één smaak, eveneens als de Sauvignon Blanc. Ondanks dat heb ik toch geprobeerd om een zo’n algemeen mogelijk overzicht voor je te maken:
- Chardonnay voedselparing: vettere vis (zoals zeebaars), schaaldieren (zoals mosselen), licht gekruide gerechten (niet té sterke smaken), kazen met veel koe vet (mascarpone), romige pasta’s en risotto
- Sauvignon Blanc voedselparing: geitenkaas/zachte kazen, gegrilde groenten (denk aan asperges), salades, schaaldieren (zoals mosselen), kip (liefste gegrild) en sushi
Natuurlijk is er maar één ding belangrijk en dat is dat jij het lekker vindt! Als ik kijk naar de oorsprong van de wijn en de oorsprong van het eten, dan zit je in de theorie goed met deze combo’s. Echter kan ik niet spreken voor jouw smaakpapillen, probeer het dus vooral zelf uit! Ben jij, net als ik, een foodie? Kijk dan eens naar mijn stuk waar ik brie en camembert met elkaar vergelijk! Wellicht leer je nog wat!
Zuurgraad
Sauvignon Blanc wijnen hebben een hogere zuurgraad dan Chardonnay wijnen. Deze zuurgraad zorgt voor de frisse smaak van de wijn. Door de hogere zuurgraad zijn Sauvignon Blancs frisser en dorstlessend. Chardonnay wijnen hebben daarentegen een lagere zuurgraad, waardoor ze romiger zijn en vaak een zachte afdronk hebben. Dit speelt dus eigenlijk direct in op de voedselparingen die ik je net heb laten zien.
De overeenkomsten tussen de twee
Hoewel er niet veel overeenkomsten zijn tussen de twee wijnen, leek het me ook eens leuk om eventjes op wat anders te focussen dan alleen de verschillen tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc.
Beide soorten worden gemaakt van groene of gele druiven en de schillen van de druiven worden niet gebruikt. Beide wijnen zijn van nature droog (maar niet in relatie tot elkaar). Daarnaast zijn zowel Chardonnay als Sauvignon Blanc veelzijdige wijnen die goed passen bij veel verschillende gerechten.
Chardonnay en Sauvignon Blanc zijn net als Mousserende wijn en Champagne populaire wijnen over de hele wereld en hun aanpassingsvermogen aan verschillende teeltgebieden. Deze diversiteit aan terroirs zorgt voor verschillende wijnstijlen met diverse smaken en aroma’s.