Brie en Camembert zijn in Nederland wel twee van de bekendste wit-schimmelkazen. Op een borrelplank mogen ze zeker niet ontbreken! Maar wat is eigenlijk het verschil tussen Brie en Camembert? In deze blog zullen we het verschil tussen Brie en Camembert uitleggen, en geven we je wat informatie over het ontstaan. Als verrassing hebben we ook nog twee lekkere recepten voor je gezocht, dus lees snel verder!
Dit is het verschil tussen brie en camembert
Beide kazen zijn gemaakt van koemelk, maar ze zijn toch verschillend van elkaar. Aan Brie wordt namelijk nog room toegevoegd, wat zorgt voor een hoger vetpercentage en een romigere smaak. De Brie en de Camembert komen beide uit Frankrijk, maar wel uit verschillende regio’s. Brie vindt zijn oorsprong in Ile-de-France, wat vroeger Brie heette. En Camembert is afkomstig uit Normandië.
Een verschil wat meteen te zien is aan de kazen, is natuurlijk de vorm. Brie wordt namelijk verkocht in langwerpige punten, terwijl Camembert in zijn geheel wordt verkocht. Dit komt doordat een hele Brie gemiddeld tussen de 22 en de 42 centimeter is in diameter. Deze is te groot om in zijn geheel in de supermarkt te verkopen. De Camembert heeft maar een diameter van 12 centimeter, en kan daardoor perfect in zijn geheel worden verkocht.
De geschiedenis van Brie
Zoals we hierboven al vertelde, vindt Brie zijn oorsprong in Il-de-France. Vroeger was hier een Brie-streek, waarna de kaassoort is vernoemd. Binnen de soort Brie zijn er ook nog twee verschillende soorten. De Brie de Meaux en de Brie de Melun zijn de enige twee soorten die beschikken over het AOC-keurmerk. Dit betekent dat strikt gereglementeerd is welke melk, uit welk gebied gebruikt mag worden voor de kaas. Daarnaast bepaalt dit keurmerk ook de manier van produceren en de tijd hoelang de kaas moet rijpen.
Traditioneel gezien wordt de Brie gemaakt van rauwe en gepasteuriseerde melk. Er ontstaat een wrongel die niet wordt gesneden of geperst. Het is namelijk de kunst van het brie maken om de lagen wrongel gelijkmatig te verdelen in de kaasvormen. Zodra de kaas stevig is geworden, wordt deze op matjes gelegd. Hier worden ze regelmatig bestrooid met schimmel, om zo de bekende smaak en vorm te creëren.
Brie recept
Brie is niet alleen lekker voor op de borrelplank, je kunt er namelijk ook heerlijke gerechten mee maken. Appel en walnoten zorgen ervoor dat de lekker romige smaak van de Brie compleet tot zijn recht komt. Hieronder hebben we een recept voor ‘Briequiche met appel’.
Wat heb je nodig?
- 1 struik bleekselderij
- 60g ongebrande walnoten
- 6 plakjes diepvries bladerdeeg
- 2el traditionele olijfolie
- 4 middelgrote eieren
- 200g volle Franse kwark (ken het verschil tussen kwark en yoghurt, let dus goed op tijdens het boodschappen!)
- 200g roombrie
- 1 Granny Smith appel
Het maken van dit gerecht zal je ongeveer een uurtje werk kosten, maar dan heb je ook wat! Kijk hier voor het volledige recept.
De geschiedenis van Camembert
Camembert vindt zijn oorsprong in de plaats Camembert in Normandië, maar het is niet duidelijk wanneer deze voor het eerst werd gemaakt. Er wordt gezegd dat de kaas voor het eerst is gemaakt in 1791 door Marie Harel. In het verhaal wordt gezegd dat ze een priester uit de regio Brie liet onderduiken die was gevlucht uit de Franse Revolutie. Uit dank zou hij haar het recept van de Brie hebben gegeven, waarna ze hun eigen variant hiervan gemaakt hebben. Maar het is meer aannemelijk dat de eerste Camembert is gemaakt in de 19e eeuw. De reden hiervoor was om te kunnen concurreren met het succes van de Brie. De Camembert werd pas echt een succes tijdens de Eerste Wereldoorlog, waar de kaas vaak op het menu stond van het Franse leger.
En de Camembert was niet altijd zoals we hem nu kennen. Vroeger was de schimmel aan de buitenkant namelijk grijsblauw met bruine vlekken. Het heeft tot 1970 geduurd om de schimmel wit te krijgen zoals hij nu in de winkel ligt.
Camembert recept
Net zoals Brie zie je Camembert ook vooral op de borrelplank. Maar deze kaas is heerlijk uit de oven. Daarom hebben we hieronder een lekker recept gevonden voor Camembert uit de oven met cherrytomaten en ciabattabrood.
Wat heb je nodig voor 4 personen?
- 1 teentje knoflook
- 2 takjes rozemarijn
- 250 gr camembert
- 1 el honing
- ½ tl chilivlokken
- 250 gr ciabattabrood
- 400 gr cherrytomaten
- 1 rode ui
- 30 gr ongezouten walnoten
- 6 el olijfolie
- 3 takjes salie
Het bereiden van dit gerecht duurt maar een kwartiertje, daarna gaat het een half uur in de oven en is het tijd om te genieten. Kijk hier voor het volledige recept. Als je een échte zoetekauw bent is het ook aan te raden om krenten of rozijnen toe te voegen aan je tapasplankje met brie. Laat het smaken!