Vaak als we ergens pijn van hebben zijn we al snel geneigd om pijnstillers te pakken. Ook al wordt dit vaak afgeraden door de meeste artsen. Meestal wordt er als pijnstiller dan iets van paracetamol of ibuprofen genomen. Maar wat is nu eigenlijk he verschil tussen deze twee pijnstillers? In deze blog leggen wij je het graag uit.
Wat is ibuprofen?
Ibuprofen wordt gezien als een zogeheten niet-steroïde anti-inflammatoir middel (NSAID). Dit wordt vaak gebruikt om pijn te verminderen, zoals hoofdpijn, spierpijn en menstruatiekrampen. Het kan ook worden gebruikt om koorts en ontstekingen te verminderen. Als je dit wilt gaan gebruiken, wordt er altijd aangeraden om eerst te overleggen met de huisarts. In sommige gevallen kan het gebruik namelijk gevaarlijk zijn. Het duurt iets langer voordat ibuprofen begint te werken. De eerste effecten zijn merkbaar na 30 minuten tot een uur. Na het innemen van ibuprofen blijft deze zo’n acht uur werkzaam.
Voordelen en nadelen: ibuprofen is niet alleen een pijnstiller, maar ook een onstekingsremmer. Langdurig gebruik brengt risico’s met zich mee zoals maag- en darmproblemen.
Dosering: de standaard dosering voor volwassenen is meestal 200-400 mg per keer, tot een maximum van 1200 mg per dag. Voor kinderen wordt een lagere dosering aanbevolen.
Wat is paracetamol?
Paracetamol is ook een pijnstiller, maar werkt op een andere manier dan ibuprofen. Bij ibuprofen wordt de ontsteking verminderd, terwijl paracetamol werkt door het blokkeren van bepaalde stoffen in het lichaam. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de pijn wordt verminderd. Ook paracetamol wordt vaak gebruikt bij het verminderen van hoofdpijn, tandpijn en pijn na een operatie. De werking van paracetamol treedt snel op. Na een half uurtje is de werking merkbaar en de pijnstiller blijft circa vier tot zes uur werkzaam.
Voordelen en nadelen: paracetamol is velliger voor mensen met maagproblemen omdat het de maagwand niet irriteert. Echter, kan overmatig gebruik leiden tot leverbeschadiging.
Dosering: de standaard dosering voor volwassenen is meestal 500-1000 mg per keer, tot een maximum van 4000 mg per dag. Voor kinderen wordt er een lagere dosering aanbevolen. Hiervoor kun je het beste een arts om de juiste dosering vragen.
Bijwerkingen paracetamol
Paracetamol is over het algemeen veilig wanneer het binnen de aanbevolen dosering wordt gebruikt. Mogelijke bijwerkingen zijn zeldzaam maar kunnen leverbeschadiging omvatten bij overmatig gebruik of bij combinatie met alcohol. Mensen met leveraandoeningen moeten extra voorzichtig zijn met paracetamol. Ook worden bloedafwijkingen als symptoom genoemd van langdurige en overmatige blootstelling aan paracetamol.
Bijwerkingen ibuprofen
Ibuprofen kan bijwerkingen veroorzaken, vooral bij langdurig gebruik of hoge doseringen. Mogelijke bijwerkingen zijn:
- Maag- en darmproblemen, zoals maagpijn, misselijkheid en zweren.
- Verhoogd risico op hart- en vaatziekten bij langdurig gebruik.
- Nierproblemen bij langdurig gebruik.
- Allergische reacties, al is dit zeer zeldzaam.
Verpakkingen
Zowel paracetamol als ibuprofen zijn verkrijgbaar in verschillende medische verpakkingen, zoals tabletten, capsules en vloeibare vormen. Deze zijn speciaal ontworpen om de juiste dosering te waarborgen en gemakkelijk in te nemen. Het is belangrijk om altijd de instructies op de verpakking te volgen en de aanbevolen dosering niet te overschrijden. Wil je meer weten over verschillende soorten verpakkingen? Lees dan ook het verschil tussen heat en cold seal verpakkingen.
Zowel paracetamol als ibuprofen zijn effectieve pijnstillers, maar hun werkingsmechanismen, toepassingen en bijwerkingen verschillen. Paracetamol is de meest gekozen voor algemene pijn en koorts. Ibuprofen is effectiever bij pijn met ontstekingen, maar brengt meer risico’s met zich mee bij langdurig gebruik. Het is altijd belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen.