Er worden over heel de wereld een hele hoop brieven en pakketten rondgestuurd. De brieven vallen op je deurmat, door de brievenbus. Terwijl je de grote pakketten met de hand moet aannemen. Dit komt, doordat de verpakking te groot is om in de brievenbus te stoppen. Wat als je niet thuis bent op het moment dat je pakket wordt geleverd? Dan wordt het pakket waar je al zo lang op hebt gewacht bij de buren gebracht. Als deze het niet aannemen wordt je pakket naar het postkantoor gestuurd of geretourneerd. Dit is veel moeite voor zowel de postbezorger als voor jezelf. Op dit probleem is een goede oplossing bedacht: Een brievenbuspakje. Lees verder om meer te weten te komen over de verschillen tussne het verschil van een envelop en een brievenbuspakje.
Wat is een brievenbuspakje?
Het antwoord staat eigenlijk al in de naam. Het is simpel gezegd een klein pakketje die door de brievenbus past. Het fijne van een brievenbuspakje is dat je niet thuis hoeft te zijn om het aan te nemen. Hierdoor hoeft de postbode niet bij de buren aan te bellen of het terug mee naar het postkantoor te nemen. Het is ook nog eens goedkoper dan een regulier pakket.
Als je op zoek bent naar een ander goedkoop alternatief kan je de verzendzak proberen. Het voordeel hiervan is dat het weinig weegt en waterdicht is. Ook kan je je verzendzakken bedrukken en zijn ze duurzaam. Veel webshops maken gebruik van brievenbuspakjes en verzendzakken. Dit komt, doordat het zo goedkoop is. De standaardafmetingen in Nederland zijn maximaal 38 x 26,5 x 3,2 cm. Het maximale gewicht is 2 kilo. Dit is gedaan, zodat het pakje door de brievenbus past en zo de verzending efficiënter maakt.
Wat is een envelop?
Een envelop is een platte, papieren of kartonnen verpakking. Deze wordt gebruikt om documenten, brieven of andere dunne voorwerpen te verzenden. Het is het meest gangbare verpakkingsmiddel voor het versturen van post. Ze zijn meestal rechthoekig of vierkant en hebben een opening aan één kant. Deze opening kan dichtgemaakt worden door middel van een plakrand of het wordt dichtgeplakt met lijm. Andere opties zijn het gebruik maken van een sticker of een sluitzegel.
De formaten van enveloppen kunnen verschillend zijn. Ze komen voor in verschillende formaten. Er zijn ook speciale enveloppen zoals bubbelenveloppen. Deze zijn aan de binnenkant voorzien van een beschermende laag bubbelfolie. Dit wordt gedaan om breekbare voorwerpen zoals cd’s of sieraden veilig te verzenden.
Het meest komen zakelijke en luchtkussen enveloppen voor. Een zakelijke envelop wordt gebruikt voor het sturen van brieven en documenten. De luchtkussen enveloppen zorgen voor een extra bescherming aan de binnenkant, zoals hierboven vermeld. Vensterenveloppen worden ook veel gebruikt. Banken, maar ook de overheid maken veel gebruik van deze soort. Er zit aan de voorzijde van de envelop een doorzichtig venster, zodat het adres al te zien is.
De grote verschillen op een rijtje
Als eerste valt op dat de formaten verschillen. Een envelop heeft een platte, dunne vorm terwijl een brievenbuspakje dikker is. Er past meer in een brievenbuspakje dan in een envelop. En de inhoud verschilt. Een envelop gebruik je vooral om papier mee te versturen en een brievenbuspakje meer voor bijvoorbeeld boeken of kleding.
Een envelop geeft minimale bescherming tenzij je een speciale envelop gebruikt. Het grote verschil is dat een brievenbuspakje meestal gemaakt is van karton en dus meer bescherming biedt. Karton is wel duurder dan papier. Dit komt erop neer dat een brievenbuspakje beter beschermd, maar wel duurder is.
De verzendopties zijn ook nog eens verschillend. Bij bijna alle pakketjes krijg je een track & trace code. Deze kan je gebruiken om te zien waar je pakket zich begeeft. Een brievenbuspakje heeft deze dus ook. Echter heeft een envelop deze optie niet. Kortom, een envelop is geschikt voor dunne en platte inhoud, terwijl een brievenbuspakje is geschikt voor wat grotere items die wel nog door de brievenbus passen.