Bij het afsluiten van een hypotheek komt veel kijken. Je krijgt te maken met veel informatie en verschillende hypotheekvormen. En laten we eerlijk zijn: je zit er de komende 30 jaar aan vast! Hoe weet je nu wat de beste optie voor jou is? In deze blog duiken we dieper in de twee meest populaire hypotheekvormen: de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. We helpen je ontdekken welke het beste bij jouw situatie past!
Wat is een annuïteitenhypotheek?
Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag. Dit maandbedrag bestaat uit zowel rente als aflossing. In het begin van de looptijd betaal je vooral rente, en naarmate de jaren vorderen, betaal je steeds meer aflossing. Dit betekent dat je aan het eind van de looptijd je hypotheek helemaal hebt afgelost.
Een groot voordeel van deze hypotheekvorm is dat je direct weet waar je aan toe bent. De maandlasten blijven gedurende de hele looptijd hetzelfde, wat handig is voor je budgettering. Dit maakt de annuïteitenhypotheek de meest gekozen vorm, vooral voor starters.
Wat is een lineaire hypotheek?
Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand een vast bedrag aan aflossing, plus de rente over het nog openstaande bedrag. Dit betekent dat je in het begin meer betaalt, maar naarmate de tijd vordert, worden je maandlasten steeds lager. Het totaal dat je over de gehele looptijd betaalt, is vaak minder dan bij een annuïteitenhypotheek.
Dit kan aantrekkelijk zijn voor mensen die graag snel willen aflossen. Bovendien, als je nu al weet dat je binnenkort meer uitgaven hebt, zoals de komst van kinderen, kan het prettig zijn om in de eerste jaren wat meer te betalen en daarna minder last te hebben van je hypotheeklasten. Is overwaarde opnemen verstandig? Lees er hier meer over.
Wat zijn de verschillen tussen annuïteit en lineair?
- Bij een annuïteitenhypotheek blijven je maandlasten constant gedurende de looptijd van de hypotheek. Dit betekent dat je elke maand hetzelfde bedrag betaalt. Bij een lineaire hypotheek zijn de maandlasten in het begin hoger, maar deze dalen naarmate je meer aflost. Dit kan in het begin zorgen voor een zwaardere financiële druk, maar later heb je lagere lasten.
- Met een lineaire hypotheek los je sneller af dan met een annuïteitenhypotheek. Dit is voordelig omdat je hierdoor minder rente betaalt over de gehele looptijd van de hypotheek. Bij de annuïteitenhypotheek betaal je in de eerste jaren vooral rente en los je pas later meer af.
- In het algemeen ben je met een lineaire hypotheek goedkoper uit dan met een annuïteitenhypotheek. Dit komt doordat je sneller aflost en daardoor minder rente over de hele looptijd betaalt.
- Een annuïteitenhypotheek biedt financiële voorspelbaarheid. Je weet precies wat je elke maand betaalt, terwijl de variatie in maandlasten bij een lineaire hypotheek kan zorgen voor meer onzekerheid in je budgettering.
- Bij beide hypotheekvormen heb je recht op hypotheekrenteaftrek, maar dit voordeel neemt af naarmate je minder rente betaalt in de loop van de tijd.
Hoe ontdek je welke hypotheekvorm het beste voor jou is?
Bij het kiezen tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek is het belangrijk om je eigen financiële situatie en toekomstplannen in overweging te nemen. Hier zijn enkele vragen die je jezelf kunt stellen:
- Wat zijn mijn huidige en toekomstige financiële mogelijkheden?
Als je nu al weet dat je binnen enkele jaren meer uitgaven hebt, kan een annuïteitenhypotheek handiger zijn. - Heb ik de mogelijkheid om meer te betalen in de beginjaren?
Als je het financieel kunt veroorloven, kan een lineaire hypotheek aantrekkelijk zijn. - Wat is mijn aflossingsdoel?
Wil je snel aflossen of is dat niet zo belangrijk voor jou?
Het is altijd verstandig om een hypotheekadviseur in de arm te nemen. Zij kunnen je helpen bij het maken van een weloverwogen keuze die past bij jouw situatie.
Wist je dat het ook mogelijk is om een combinatie van een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek af te sluiten? Dit kan handig zijn als je het beste van beide werelden wilt. Je kunt dan een deel van je hypotheek annuïtair en een deel lineair aflossen. Hierdoor krijg je een redelijk stabiel maandlastenpatroon gedurende de looptijd van je hypotheek.