Vloerkleden en tapijten worden vaak door elkaar gebruikt maar hebben duidelijke verschillen. Die verschillen hebben impact op hun gebruik, uiterlijk, en onderhoud. Dit artikel kijkt naar het verschil tussen vloerkleed en tapijt. We kijken naar hun oorsprong tot aan de moderne toepassingen. Ook kijken we naar andere verschillen tussen deze twee soorten vloerbekleding.
De oorsprong en geschiedenis
Vloerkleden zijn al eeuwenlang een onderdeel van huishoudens en zijn oorspronkelijk gemaakt van dierenhuiden en later van geweven stoffen. Ze dienden niet alleen als decoratie maar ook als isolatie tegen koude vloeren. De evolutie van vloerkleden heeft geleid tot meerdere stijlen en patronen die elk passend bij verschillende culturen en interieurontwerpen. Dat is waarom veel mensen dan een een vloerkleed kopen.
Tapijten hebben aan de andere kant juist een rijkere en formelere geschiedenis. Die geschiedenis is verweven met de cultuur van vele oude beschavingen zoals de Perzen en de Ottomanen. Tapijten werden oorspronkelijk gebruikt als luxe artikelen voor de elite en waren vaak symbool van welvaart en status. In tegenstelling tot vloerkleden waren tapijten vaak volledig geïntegreerd in de architectuur van een ruimte. Deze werden vastgemaakt aan de vloer en bedoeld om te blijven liggen.
Materialen en fabricage in het verschil tussen vloerkleed en tapijt
Vloerkleden worden vaak gemaakt van zowel natuurlijke als synthetische materialen. Ze verschillen van wol tot nylon afhankelijk van de vereiste duurzaamheid en uitstraling. Wol is populair vanwege zijn duurzaamheid en het natuurlijke vermogen om vuil af te stoten. Terwijl synthetische materialen zoals polyester en polypropyleen populair zijn vanwege hun betaalbaarheid en aanbod van kleuren en patronen. Er zijn zoveel verschillende kleuren en patronen dat het hele assortiment bekijken leuk en interessant kan zijn.
Daarentegen zijn tapijten vaak gemaakt van meer duurzame materialen en hebben een steviger en dichter weefsel. Dit hebben ze om een langere levensduur te garanderen bij volledige vloerbedekking. Ze kunnen ook gemaakt zijn van luxe materialen zoals zijde of hoogwaardig wol. Dat draagt bij aan hun uitstraling en functie. De fabricagetechnieken voor tapijten kunnen ook complexer zijn zoals het knopen met de hand. Dat verklaart vaak ook de exclusiviteit en prijs.
Design en uitstraling
Het ontwerp van vloerkleden en tapijten speelt een belangrijke rol in hoe ze worden waargenomen en gebruikt in interieurs. Vloerkleden zijn vaak meer veelzijdig in termen van stijlen, kleuren en patronen. Daardoor zijn ze gemakkelijk aan te passen aan veranderende interieurtrends. Ze kunnen dienen als een hoofditem in een kamer of juist als een subtiele aanvulling op het algehele decor.
Tapijten hebben vaak een meer uniforme en conservatieve stijl die past bij hun rol als permanente vloerbedekking. Ze bieden een naadloze uitstraling die kan bijdragen aan een gevoel van ruimtelijkheid en continuïteit in een huis of kantoor.
Functie en gebruik is ook het verschil tussen vloerkleed en tapijt
Vloerkleden zijn bijzonder flexibel in gebruik. Ze kunnen eenvoudig worden verplaatst of vervangen om een ruimte te vernieuwen of te renoveren. Dit maakt ze ideaal voor huurders of mensen die vaak hun decor willen veranderen. Daarnaast bieden vloerkleden comfort en warmte op harde vloeren en kunnen ze helpen bij geluidsisolatie.
Tapijten zijn daarentegen meer een permanente oplossing. Ze zijn handig voor grote ruimtes waar ze een uniforme uitstraling kunnen bieden. Ze zijn bijzonder geschikt voor kantoren en hotels waar een duurzame en professionele uitstraling gewenst is. Tapijten kunnen ook helpen bij energiebesparing doordat ze warmte beter isoleren dan harde vloerbedekkingen. Hoe dat zich in stand houdt met laminaat en pvc kun je zelf lezen als je het verschil tussen laminaat en pvc kent.
Onderhoud
Onderhoud is een belangrijke taak om de levensduur en uitstraling van zowel vloerkleden als tapijten te waarborgen. Regelmatig stofzuigen is nodig om stof en vuil te verwijderen dat zich in de vezels heeft genesteld. Voor vloerkleden wordt aanbevolen om ze eens in de zoveel tijd te draaien zodat ze gelijkmatig slijten. Ook moet je ze draaien om blootstelling aan zonlicht te minimaliseren om verkleuring te voorkomen. Vlekken moeten onmiddellijk worden behandeld met geschikte reinigingsmiddelen. Bij twijfel is het slim om een professional in te schakelen. Tapijten vereisen een vergelijkbare aanpak maar kunnen ook baat hebben bij een jaarlijkse dieptereiniging. Vooral in ruimtes met veel verkeer. Preventieve maatregelen zoals het gebruik van deurmatjes en regelmatige inspecties kunnen helpen om zowel vloerkleden als tapijten levend te houden. Ken hierbij wel het verschil tussen reinigen en desinfecteren.
Nu weet je het verschil tussen vloerkleed en tapijt. Ze zijn dus niet hetzelfde. Ook al worden ze vaak wel door elkaar heen gebruikt. Nu kun jij ze onderscheiden!