Bij het thuis creëren van een comfortabel binnenklimaat, speelt zonwering een cruciale rol. Zonwering houdt namelijk onaangename warmte buiten, kan je energierekening aanzienlijk verlagen en beschermt je tegen verblindheid van de zon. Echter sta je vaak voor de keuze; moet de zonwering binnen of buiten?
Zonwering binnen huis brengt flexibiliteit in zowel stijl als bediening. Daarentegen is buitenzonwering vaak effectiever voor het weren van de warmte. In deze blog duiken wij dieper in deze vraag, zodat jij een weloverwogen beslissing kan maken die bij jou past.
Binnenzonwering
Binnenzonwering kan een groot scala aan mogelijkheden bieden die de zon tegenhouden en ondertussen ook je interieur verfraaien. Binnenzonwering betekent dat de zonwering aan de binnenkant van je raam wordt geplaatst. Voorbeelden hiervan zijn jaloezieën, plissé gordijnen, of de klassieke rolgordijnen. Vaak is binnenzonwering ook vrij eenvoudig te installeren en onderhouden.
Er zijn ontelbaar verschillende mogelijkheden bij het kiezen van een binnenzonwering. Je kunt kiezen uit verschillende kleuren, patronen en zelfs materialen die aansluiten bij jouw behoeften. Bovendien kun je het zelf ophangen en schoonmaken. Ook is binnenzonwering vaker een stuk goedkoper dan buitenzonwering.
Buitenzonwering
Buitenzonwering is de eerste krachtige barrière tegen zonnestralen. Het is een effectieve oplossing wanneer het buiten erg warm is, tijdens de zomer bijvoorbeeld. Er zijn veel soorten buitenzonwering, die allemaal hun eigen kenmerken en voordelen met zich meebrengen. Een populaire optie zijn screens, vanwege het strakke uiterlijk en een goede bescherming tegen zowel het licht als de warmte van de zon.
Buitenzonwering wordt gekenmerkt door de efficiëntie in het blokkeren van hitte. Een buitenzonwering kan makkelijk de zon buiten houden, waardoor je huis koeler blijft. Hierdoor hoef je je airco niet overmatig te gebruiken, wat weer kan zorgen voor lagere energiekosten. Een ander voordeel van buitenzonwering is dat het je interieur beschermt van uv-stralen. Hierdoor zal je interieur minder snel verkleuren door de zon.
De vergelijking
In het weren van warmte en zonnestralen, heeft buitenzonwering een overduidelijk voordeel. De zonnestralen worden al geblokkeerd voordat ze überhaupt bij je raam komen, wat het binnen koeler maakt. Binnenzonwering heeft aan de andere hand meer controle over lichtinval en sfeer.
Ook over duurzaamheid en onderhoud verschillen de types zonwering met elkaar. Binnenzonwering is kwetsbaar voor slijtage bij langdurig gebruik, maar is zelf eenvoudig te onderhouden. Buitenzonwering is dan weer een stuk robuuster omdat het weersinvloeden moet weerstaan. Deze kan mogelijk professioneel onderhouden vereisen.
De kosten van een binnenzonwering zijn vaker goedkoop in tegenstelling tot een buitenzonwering. De buitenzonwering is dan wel een stukje duurder, maar kan op de lange termijn energiekosten besparen. Je kunt je zonwering erg makkelijk combineren met andere apparaten thuis om energie te besparen. Namelijk kun je gebruik maken van buitenzonwering gecombineerd met een elektrische of hybride warmtepomp. Deze zijn beide ideaal om energie te besparen. Wil je weten welke beter is? Lees dan nu onze blog over het verschil tussen een elektrische en een hybride warmtepomp!
Als je van plan bent om een keuze te maken tussen de twee, is het belangrijk om ook zon en regenwering te overwegen. Hierdoor kun je profiteren van maximaal comfort in alle weersomstandigheden.
Overige factoren om rekening mee te houden
Moderne woningen kunnen vaak baat hebben bij strakke screens, maar voor klassieke panden is een traditionele optie wellicht beter. Woon je in een houtskeletbouw? Dan is een buitenzonwering een goede optie voor jou. Woon je in een prefab of normaal huis? Dan kun je beter kiezen voor een binnenzonwering. Wil je meer verschillen weten tussen een prefab woning en houtskeletbouw woning? Lees dan zeker onze blog hierover!
In gebieden waar de zon veel schijnt of het erg warm kan worden zou een buitenzonwering een betere optie zijn voor bescherming van de zon. In mildere klimaten zijn binnenzonweringen vaak ruim voldoende.
Persoonlijke voorkeuren zijn ook een belangrijke factor in het beslissingsproces. Als je het prettig vindt om een flexibele inrichting in huis te hebben, is binnenzonwering de optie voor jou. Vind je energie besparen heel belangrijk? Dan is een buitenzonwering aan te raden.
Tot slot speelt je budget ook een belangrijke rol in het kiezen van een zonwering. Vaak is binnenzonwering bij aanschaf een stuk goedkoper. Buitenzonwering kan op de lange termijn echter veel geld in energiekosten besparen.
Door je prioriteiten zorgvuldig te overwegen zoals warmtewering, de decoratieve waarde, etc. kun je een weloverwogen keuze maken. Kijk ook eens naar je woningtype en de hoeveelheid zon je per dag op je ramen hebt staan. Voor optimaal is er natuurlijk ook de mogelijkheid voor beide opties.
Vond je dit interessant? Bekijk dan ook deze pagina over het verschil tussen keramische en porseleinen tegels.