Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten ham die gegeten worden. Zo heb je onder andere schouderham, Ardennerham, schwarzwalder schinken en ibérico ham. Er zijn echter nog twee soorten ham. Dit zijn parmaham en serranoham. We zien tot er toch verschil tussen parmaham en serranoham zit. Om jou verder te kunnen helpen in je zoektocht naar de juiste ham gaan wij jou de verschillen uitleggen.
Welke verschillen zijn er?
Aangezien er veel verschillen zijn tussen parmaham en serranoham gaan we het onderverdelen in verschillende factoren. De factoren waar de verschillen duidelijk worden gemaakt zijn:
- De herkomst
- Het productieproces
- Smaak en textuur
De herkomst
Het eerste verschil tussen parmaham en serranoham zit in de afkomst. Zo is parmaham afkomstig uit de Italiaanse provincie Parma. Parmaham wordt dan ook alleen maar in deze stad gemaakt, want anders mag het geen parmaham heten. Zo kan je dit net zien als bepaalde dranken zoals champagne die maar in één streek gemaakt mogen worden. Hierdoor wordt de authenticiteit behouden met dit soort producten. Zo wordt serranoham wel door geheel Spanje gemaakt. Een van de verschillen tussen parmaham en serranoham is dus tot parmaham gemaakt wordt in Italië en serranoham in Spanje.
Het productieproces
De productie van parmaham begint met de selecties van de varkens. Deze varkens worden alleen gevoed met een speciaal dieet. Na het slachten worden deze varkens droog gezouten met zeezout, maar zonder toevoeging van andere conserveringsmiddelen. Na het zouten volgt er een proces van minimaal 12 maanden om de hammen te laten rijpen. Bij serranoham gaat dit proces net iets anders. Zo is er geen speciaal dieet voor deze varkens, maar worden ze wel droog gezouten. Hierbij wordt een rijpingsproces aangehouden wat verschilt tussen 7 maanden en 24 maanden, maar dit is vooral afhankelijk van het gewenste resultaat. Zo worden de hammen van parmaham in een afgesloten ruimte bewaard om te rijpen, terwijl serranoham in de buitenlucht wordt gehangen.
De smaak en textuur
Over het algemeen zijn de meningen verdeeld over het smaakverschil tussen parmaham en serranoham, maar die zijn er echter wel. Zo heeft parmaham een zoete, milde smaak en is het licht van kleur. Serranoham heeft een krachtigere en zoutere smaak en heeft vaak een donkerdere kleur.
We zien tot er toch verschil tussen parmaham en serranoham is, terwijl veel mensen dit niet weten. Het is ook niet raar dat veel mensen de verschillen niet weten, maar het kan je wel helpen als in bepaalde situaties. Beide zijn het heerlijke ham soorten, maar hebben ze beiden hun eigen voor- en nadelen. De keuze die jij moet maken met betrekking tot deze ham soorten is compleet aan jou, maar wij raden aan om ze eerst beide te proberen. Op deze manier kan je er ook achter komen welke meer in jouw smaakpalet valt.