Wellicht overweeg je om te gaan beleggen, maar weet je niet waar je moet beginnen. Dan sta je voor een belangrijke keuze: wil je passief of actief beleggen? Deze beslissing kan een grote invloed hebben op je toekomst in traden. Beleggen biedt hiernaast kansen om je vermogen te laten groeien, maar brengt ook genoeg risico’s met zich mee.
Daarom is het belangrijk om een strategie te kiezen die bij jouw doelen past. In deze blog nemen we een beter kijkje op het verschil tussen passief en actief beleggen. Of je nu een beginnende belegger bent of al meer ervaring hebt, deze informatie kan zeer behulpzaam zijn. Laten we daarom beginnen met het bekijken van de opties die je hebt bij het beleggen van je geld.
Wat is passief beleggen?
Passief beleggen is een strategie in het beleggen waarbij je een bepaalde marktindex nauw volgt. Dit kun je doen door te investeren in indexfondsen of Exchange-Traded Funds (oftewel ETF’s). Dit zijn fondsen die een breed aanbod van aandelen of obligaties aanbieden. Deze fondsen bootsen vervolgens de prestaties van een specifieke marktindex na. Denk hierbij als voorbeeld aan de AEX-index of de S&P 500.
Een belangrijk onderdeel van het passief beleggen zijn de relatief lage kosten. Omdat er een stuk minder actief beheer nodig is, zijn de beheerkosten hier ook een stuk lager dan bij actief beleggen. Dit kan op de lange termijn weer verschil maken in je totale rendement. Bovendien is dit een belangrijk verschil tussen passief en actief beleggen voor veel mensen in deze wereld.
Hiernaast kun je bij passief beleggen eenvoudig diversifiëren, ook als je in verschillende valuta wilt beleggen. Leer hier meer over het beleggen in ETF’s in de vorm van CFD’s en ontdek gelijk hoe je deze strategie het beste kunt toepassen.
Wat is actief beleggen?
Actief beleggen is een strategie waarbij je zelf, of via een fondsbeheerder, probeert de markt te verslaan. Bij deze aanpak selecteer je specifieke aandelen, obligaties of andere beleggingsinstrumenten. Het doel is om een hoger rendement te behalen dan de gemiddelde strategie kunt toepassen.
Actief beleggen kent verschillende vormen. Je kunt namelijk zelf handelen in individuele aandelen of juist kiezen voor actief beheerde beleggingsfondsen. Bij deze laatste optie laat je de beslissingen over aan professionele fondsbeheerders. Zij passen de portefeuille voortdurend aan op basis van hun marktinzichten en verwachtingen.
Het grootste verschil tussen passief en actief beleggen
Bij het kiezen tussen passief en actief beleggen is het belangrijk om verschillende factoren af te wegen. Het verschil tussen passief en actief kunnen we hierdoor ook beter vinden. Laten we deze strategieën daarom vergelijken op basis van hun rendement en risico’s.
Qua rendement kan actief beleggen (in theorie) hogere opbrengsten opleveren voor je. In de praktijk blijkt het echter een stuk lastiger om op een consistente wijze de markt te verslaan. Passief beleggen levert regelmatige rendementen op die dicht bij het marktgemiddelde liggen. Dit kan op lange termijn erg gunstig zijn en hoger uitpakken.
Als je je meer gaat verdiepen in je persoonlijke financiën, kun je verschillende andere belangrijke onderdelen tegenkomen. Denk hierbij aan rente, huur of juist een aflossing. Dit kan namelijk erg interessant zijn voor huiseigenaren. Rente betaal je bijvoorbeeld voor het lenen van geld, terwijl aflossing het deel is waarmee je de schuld zelf terugbetaalt. In onze blog over het verschil tussen rente en aflossing bespreken we dit in meer detail!
Omtrent de risico’s biedt passief leggen vaak een hogere stabiliteit dankzij de brede spreiding van de aandelen. Actief beleggen kan dan weer een stuk risicovoller zijn, maar biedt ook veel mogelijkheden om je risico’s te beheersen. Je kunt hierbij snel inspelen op mogelijke veranderingen in de marktomstandigheden of juist beleggen in verschillende valuta in de vorm van CFD’s om je portefeuille diverser te maken.
Welke strategie moet je kiezen?
De keuze tussen passief en actief beleggen hangt af van verschillende factoren en persoonlijke voorkeuren. Het is als eerste handig om je eigen kennis en/of vaardigheden te beoordelen. Heb je bijvoorbeeld wel genoeg tijd en interesse om de financiële markten constant te volgen? Dan kan actief beleggen een optie voor je zijn. Zo niet, dan is passief beleggen misschien de beste optie voor je.
Het is niet noodzakelijk om te kiezen tussen het een of het ander. Veel beleggers combineren beide strategieën dan ook. Dit doen ze door bijvoorbeeld passieve fondsen als basis te gebruiken en daar vervolgens actief beheerde posities aan toe te voegen. Hierdoor kunnen zij op de voordelen van beide werelden inspelen.
Bij het overwegen van beleggingsstrategieën is het ook nuttig om het onderscheid tussen beleggen en investeren te begrijpen. Beleggen richt zich voornamelijk op financiële markten, terwijl investeren breder is en ook andere activiteiten die waarde voor je kunnen creëren betekenen. Dit verschil kan invloed hebben op je keuzes en strategieën. Voor meer informatie over deze begrippen, kan het handig zijn om naar onze blog over het verschil tussen beleggen en investeren te kijken!
Disclaimer: passief en actief beleggen brengen risico’s met zich mee
Onthoud dat beleggen altijd risico’s met zich mee zal brengen. Het is daarom belangrijk om jezelf goed te informeren voordat je begint met beleggen. Overweeg bijvoorbeeld om advies te winnen of kennis op te doen bij een financieel expert. Deze kan je helpen bij het ontwerpen van een strategie die goed bij je past. Het belangrijkste is dat je een goede start maakt. Dit kun je dus doen met kleine bedragen en door je kennis ervaring geleidelijk op te bouwen.
CFD’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 80.22 % van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. Let op: berekeningen van in het verleden behaalde resultaten kunnen de futures vertegenwoordigen en niet de onderliggende waarde.