Het is toch wel een hele zware stap voor een hele hoop mensen om een rollator of een looprek aan te schaffen. Als je ouder wordt, heb je een steeds grotere kans op allerlei aandoeningen of ouderdomsproblematiek. Je wordt kwetsbaarder, zwakker en je motoriek neemt steeds meer af. Hierdoor is een looprek of rollator in veel gevallen echt essentieel. Dergelijke loophulpmiddelen worden niet maar eventjes gebruikt, maar zijn middelen voor de lange termijn. Het is dan ook heel erg belangrijk dat je op voorhand grondig onderzoekt welk hulpmiddel het beste past bij jouw situatie en wensen. Mobiliteitshulpmiddelen kunnen allemaal op elkaar lijken, maar er zijn genoeg belangrijke verschillen.
Wat is een looprek?
Het welbekende en veelgebruikte looprek is absoluut anders dan een rollator. Een looprek is licht en minder ingewikkeld. Je kunt een looprek eenvoudig gebruiken door het frame vast te houden. Een looprek is niet zo groot als een rollator. Meestal gebruiken mensen die wel kunnen lopen maar evenwichtsproblemen hebben een looprek. Dit doen ze veelal binnenshuis. Dit hulpmiddel zorgt er namelijk voor dat je je eigen gewicht kunt dragen. Meestal is een looprek gemaakt van aluminium, aangezien dit natuurlijk licht materiaal is. De handvatten zijn daarnaast van rubber gemaakt. Dit bevordert de stabiliteit en een goede greep. Tevens hebben de uiteinden van de poten ook rubber om zich heen, zodat uitglijden onmogelijk wordt gemaakt. Je kunt een looprekje inklappen en uitklappen. Eigenlijk is de eerste stap die je maakt, zodra je slechter ter been raakt, het aanschaffen van een looprek. Je gouden jonge jaren waarin je veel aan sport deed en regelmatig op je ingraaf trampoline tekeerging zijn voorbij. Acceptatie is hierbij belangrijk. Iedereen wordt immers ouder en die ingraaf trampoline zal vaker voorbijkomen in je gedachten.
De welbekende rollator
Het looprek op wielen, oftewel de rollator is een soort frame met drie of vier wat grotere wielen die je in allerlei modellen kunt krijgen. Er is vaak een zitting ingebouwd en je kunt je tas of winkelmandje prima kwijt. De keuze is erg ruim en voor elke persoon en elke situatie is er een rollator. Zo bestaan er ook rollators waarbij je de hoogte kunt aanpassen. Een rollator kan zowel binnenshuis als buitenshuis prima gebruikt worden.
Looprekken en rollators
Looprekken en rollators zijn ideale mobiliteitshulpmiddelen als je niet meer goed kunt lopen. Ze lijken behoorlijk op elkaar als je kijkt naar de vorm. De keuze voor één van de twee is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Looprekjes zijn daarnaast in principe bedoeld om binnen te gebruiken. Een rollator kun je ook heel goed buitenshuis gebruiken.