Onder de grond in tuinen, oevers en cultuurlandschappen vind je de woelmuis de woelrat. Twee dieren die van een afstand op elkaar lijken, maar toch een aantal verschillende hebben. In deze blog gaan we je meenemen in het leven van deze twee knaagdieren. We zullen hun fysieke verschillen aantonen, hun verschillen in leefgebied en nog veel meer. Lees snel verder, en ontdek het verschil tussen de woelmuis en de woelrat.
Fysieke verschillen
De woelmuis en de woelrat zien er op het eerste gezicht misschien hetzelfde uit, maar als je van dichtbij gaat kijken zit er tocht wel een verschil tussen de twee dieren. Woelmuizen zijn over het algemeen een stuk kleiner dan woelratten. Ze worden ongeveer 8 tot 16 centimeter lang en hebben een rond lichaam met harige poten. Hun staart kan wel tot 7 centimeter lang worden. Woelratten worden ongeveer 16 tot 22 centimeter lang met een staartlengte van maximaal 10,5 centimeter. Ook hebben de dieren een andere vacht. De woelmuis heeft een dikke en zachte vacht, terwijl de woelrat een ruwe vacht heeft.
Leefgebied
De woelmuis bevindt zich vooral onder de grond in een groot gangenstelsel. Hier in Nederland kun je deze zeker tegen komen! Ze houden van cultuurlandschap, zoals bermen, bomenrijen, akkerland of tuinen. Hier graven ze gangen van ongeveer 40 centimeter diep, en leven ze met een groep van ongeveer 5-10. De woelrat leeft in een ander gebied. Deze komt namelijk vaak voor in de buurt van het water. Het dier geeft de voorkeur aan steile oevers die begroeit zijn en meerdere vegetatielagen hebben. Het grootse verschil met de woelmuis, is dat de woelrat ook zwemt. De woelrat kan tot wel 1,5 minuut onder water blijven tot een diepte van 1,5 meter. Het gangenstelsel van de woelrat is ook een stuk groter, ze graven namelijk gangen tot wel 1 meter diep en 100 meter lang. Ieder dier heeft een ander leefgebied. Zo ook de bruinvis en de dolfijn. In deze blog lees je het verschil tussen de bruinvis en dolfijn.
Voeding
De woelmuis en de woelrat zijn beiden planteneters, maar toch zit er een klein verschil binnen hun dieet. De woelmuis eet veel gevarieerder dan de woelrat. Deze eet namelijk ondergronds delen van planten, grassen, cultuurgewassen, mossen, noten en insecten. De woelrat eet voornamelijk plantenmateriaal, zoals wortels en stengels. Verder vult hij dit aan met dingen uit het dieet van de woelmuis. De woelrat eet per dag ongeveer 80% van zijn eigen lichaamsgewicht, en hij bewaart zijn voedsel in voorraadkamers in het ondergrondse gangenstelsel.
Voortplanting
De draagtijd van de woelmuis en de woelrat zijn ongeveer gelijk. De woelmuis draagt zijn jongen ongeveer 24-27 dagen en de woelrat 3 weken. Er zit wel een verschil in het aantal jongen wat ze krijgen. De woelmuis krijgt namelijk maar gemiddeld 3 jongen per zwangerschap, terwijl de woelrat er gemiddeld 6 krijgt. Beide dieren krijgen gemiddeld 5 nesten per jaar. De woelmuis en de woelrat worden helaas niet zo oud. De woelmuis leeft ongeveer 15 maanden, en de woelrat 18 maanden.
Bedreiging
Net zoals elk dier hebben deze twee knaagdieren ook te maken met bedreigingen in de natuur. Vijanden van de woelmuis zijn vooral roofvogels en kleine roofdieren. De vijanden van de woelrat zijn vooral roofdieren, zoals de hermelijn, de vos, de uil en de nerts. Ook wordt de jonge woelrat wel een gegeten door bruine ratten. Naast de bedreiging van andere dieren, worden ze ook bedreigd door hun leefomgeving. Nu dat er steeds minder cultuurlandschap is in de wereld, wordt het leefgebied van deze knaagdieren een stuk kleiner.
Woelmuis bestrijden
Woelmuizen zijn over het algemeen makkelijk te vangen in muizenkooien of inloopvallen. Dit komt doordat deze muizen van nature erg nieuwsgierig zijn. Met een speciale woelmuizenvanger is het ook mogelijk om de woelmuis onder de grond te vangen. Daarnaast kan er ook gebruik worden gemaakt van een ultrasone muizenverjager.
Woelrat bestrijden
De woelrat is een beschermde diersoort in Nederland, wat betekent dat je deze niet mag vangen of doden. Als de hinder die de ratten veroorzaken niet te handhaven is, kan er toestemming worden gevraagd aan de overheid om deze te verdelgen. Maar dit is zeldzaam. De ratten ontmoedigen om zich in een gebied te vestigen, is de beste optie. Maar hierbij moet je opletten, want hier zitten ook regels aan verbonden. Je mag de ratten namelijk niet verstoren, dus je mag ze alleen ontmoedigen als er nog geen woelratten op het terrein zijn. Dit kun je doen door riet en stro weg te halen. Zo maak je het moeilijker voor de ratten om nesten te maken. Heb je last van een grote woelratten plaag? Twijfel dan zeker niet om een ongedierte bestrijder te bellen. Deze weet namelijk precies wat hij ertegen kan doen.
Vond je deze blog leuk? Lees dan zeker deze blog over het verschil tussen een panter en een luipaard.