Krijg jij ook al jeuk als je iets leest over vlooien of luizen? Het zijn hele kleine dieren die je niet meteen goed kunt zien, maar ze veroorzaken wel een jeuk die niet te missen valt. Maar wat is precies het verschil tussen vlooien en luizen? Wij leggen je precies uit hoe je beide parasieten kunt herkennen en belangrijker nog: hoe je ze moet bestrijden! Lees snel deze blog verder.
Wat is een vlo?
Een vlo is een uitwendige bloedzuigende parasiet. Een parasiet is een organisme wat zich voortplant en zich standhoudt op dieren. Vlooien brengen geen dodelijke schade toe aan de mens, ze kunnen hier namelijk niet overleven. Ze kunnen je wel bijten of bloed uit je zuigen, maar na 2 tot 4 weken zijn de vlooien bij de mens dood. Dit komt doordat vlooien alleen kunnen leven op dieren met lichaamsbeharing of bij vogels een verenkleed, zoals een labrador of een golden retriever. Ze drinken het bloed bij dieren en leven op de vacht. De temperatuur en het vocht is ideaal voor de voortplanting van de vlooien.
Wat is een luis?
Net zoals een vlo is een luis een parasiet dat zich voedt met bloed. In tegenstelling tot vlooien hechten luizen zich wel vast aan de mens. Zo heb je een hoofdluis en een schaamluis. Een hoofdluis steekt zijn zuigsnoet in de haren en dan zuigen ze zich vol met bloed. De jeuk die dan ontstaat, komt door het speeksel die de luis achterlaat op je huid. Een schaamluis vindt je op schaam- of borsthaar, maar ook op je wenkbrauwen en zelfs op je wimpers. Iedereen kan luizen krijgen. Er werd wel eens gezegd dat mensen met een slechte hygiëne last hebben van luizen, maar dat is niet waar.
Hoe herken je een vlo of een luis?
Een vlo is roodbruin tot zwart, maar ze kunnen lichter rood worden als ze bloed hebben gegeten. Heeft je kat de laatste tijd vaak jeuk bij de oren, poten of andere plekken waar het warm wordt? Dan kan het zijn dat je viervoeter last heeft van vlooien. Ook kun je soms rode stippen of huidirritatie zien bij jezelf, als vlooien even overspringen naar de mens. Een luis kun je zien bij je hoofdhuid, het zijn grijze/zwartje stipjes. Je ziet zelfs de eitjes of ook wel ‘neten’ genoemd. Ze zitten stevig vastgekleefd aan de zijkant van je haren. Je kunt ze zelfs voelen als je met een haar langs je vingers gaat. Daarnaast jeuken luizen.
De levenscyclus
Vlooien en luizen leggen beide eitjes op de huid. Bij vlooien ontwikkelen de eitjes het snelst bij een temperatuur tussen de 20 en 25 graden. Vanaf het ei komt er vervolgens een larf en die verpopt zich tot vlo. Zo gaat het rond als een cirkel. Een vlo kan ongeveer 40 eitjes leggen per dag. Een luis legt daarentegen 20 eitjes per dag. Ook hier begint het bij een eitje, nimf en een volwassen luis. Het duurt 7 dagen tot het ei naar een nimf gaat en naar een volwassen luis 7 tot 10 dagen. Ook leeft een luis gemiddeld 20 dagen. Een vlo leeft daarentegen 4 maanden, mits er voedsel is.
Hoe bestrijd je vlooien en luizen?
Het is geen pretje wanneer je huisdieren last hebben van vlooien of je hebt zelf last van luizen. Je wilt hier namelijk zo snel mogelijk vanaf. Maar hoe bestrijd je deze parasieten? Dat lees je hieronder:
Vlooien bestrijden
Zeker wanneer je huisdier last heeft van vlooien is het aan te raden om vlooien te bestrijden. Dit kun je doen via de dierenarts, zij geven je een middel mee naar huis om vlooien tegen te gaan. Daarnaast is een goede hygiëne van belang. Pak regelmatig de stofzuiger om alles te zuigen en de verspreiding van vlooien te voorkomen. Ook kun je de slaapplek van je huisdier goed schoonhouden door dekens te wassen. Andere tips zijn om kruidenplanten in je huis te plaatsen. Vooral met een sterken geur zoals munt, kattenkruid, citroengras, munt en lavendel.
Luizen bestrijden
Luizen kun je verwijderen door de nat-kam-methode te proberen. Hiervoor gebruik je een luizenkam om alle luizen te verwijderen op de hoofdhuid. Eerst was je je haar met een conditioner en dit spoel je nog niet uit. Daarna buig je naar voren en kam je van boven naar onder. Let op dat je goed druk uitoefent op de kam, want de luizen zitten dicht bij de hoofdhuid. Veeg na elke kam beweging de kam af aan keukenpapier om alle luizen te zien. Spoel daarna je haar uit en herhaal dit nog een aantal dagen.
Wil jij nu je huisdier en jezelf controleren op vlooien en luizen? Dat kan geen probleem zijn om dat even te controleren, maar waarschijnlijk komt dat door deze blog dat het je begint te jeuken!