Zwangerschapsischias is een veelvoorkomend probleem voor vrouwen tijdens de zwangerschap, die wordt veroorzaakt door een beknelde zenuw. Deze beknelling kan pijn veroorzaken in de rug, bil of benen. Zwangerschapsischias ontstaat meestal in de tweede helft van de zwangerschap en neemt vaak grote gevolgen met zich mee voor het dagelijkse leven. Het kan vaak vergeleken worden met traditionele rugklachten, maar wat zijn nu precies de verschillen met zwangerschapsischias en is er iets aan te doen? In deze blog vertellen we je alles dat je moet weten.
Wat is zwangerschapsischias?
Zwangerschapsischias wordt omschreven als de pijn die wordt veroorzaakt door de ischias: de langste zenuw in je lichaam, ook wel nervus ischiadicus genoemd. Tijdens de zwangerschap verandert het vrouwelijk lichaam enorm. Door de vele hormonen die vrijkomen, veranderen spieren en pezen continu, waardoor alles soepeler wordt. Hierdoor kan er druk op de wervelkolom of bekken ontstaan, wat weer tot vervelende klachten kan zorgen.
De klachten die vrouwen met zwangerschapsischias ervaren, kunnen worden vergeleken met de klachten die mensen met de standaard ischias voelen. Denk hierbij aan pijn in de onderrug met een uitstraling naar de bil of het been, een tintelend gevoel in de benen of voeten en spierzwakte.
Meer informatie over zwangerschap? Lees hier het verschil tussen voor weeën en echte weeën.
Traditionele rugklachten versus zwangerschapsischias
Hoewel de symptomen voor traditionele rugklachten en zwangerschapsischias vaak overeenkomen, zijn er toch belangrijke verschillen tussen de twee. Het gaat hierbij vooral om de oorzaak. Traditionele rugklachten zijn in de meeste gevallen het gevolg van een slechte houding, overbelasting of een blessure. Zwangerschapsischias heeft daarentegen een andere oorzaak. Deze klachten worden veroorzaakt door druk op de ischias als gevolg van lichaamsveranderingen door de zwangerschap.
Typerend voor zwangerschapsischias is pijn aan één kant van het lichaam en kramp in het been. Anders dan bij traditionele rugklachten, waarbij de klachten door het hele lichaam kunnen lopen. De pijnklachten van zwangerschapsischias treden meestal op in scheuten en kunnen zorgen voor een branderig of juist verdovend gevoel in het been, de voet of de tenen.
Wat te doen tegen zwangerschapsischias?
Zwangerschapsischias kan variëren van een lichte, milde pijn tot hevige pijnscheuten waarbij het moeilijk is om te lopen of te staan. Dit kan een grote impact hebben op het dagelijks leven. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende manieren om de klachten te behandelen. Een chiropractische behandeling bij zwangerschapsischias heeft vaak een effectieve werking op de klachten die worden ervaren. Aan de hand van bepaalde druktechnieken kan een chiropractor de druk op de wervelkolom en de bekken verminderen en hiermee de verkeerde houding corrigeren.
Het bezoeken van een chiropractor biedt dus een effectieve en vooral veilige manier om de pijn en klachten te verminderen. Een van de vele voordelen van deze behandelingen is dat het zorgt voor pijnverlichting zónder medicatie. Het nemen van de meeste medicatie wordt namelijk vaak afgeraden tijdens zwangerschappen. Chiropractors bieden de juiste behandelmethoden en professioneel advies en kunnen hiermee zorgen voor pijnverlichting. Hierdoor wordt het dagelijkse leven wat comfortabeler wordt en zwangere vrouwen weer kunnen genieten van hun zwangerschap.
Ook benieuwd naar het verschil tussen een eeneiige en een twee-eiige tweeling? Lees het hier!