Het grote verschil tussen zonnepanelen en waterstofpanelen? Dat is dat waterstofpanelen niet alleen elektriciteit uit het zonlicht gebruiken, maar ook vocht uit de lucht opnemen. Samen met die elektriciteit wordt het vocht uit de lucht omgezet in waterstofgas. Met waterstofgas kun je elektriciteit opslaan en produceren.
Zonnepanelen
Bij zonnepanelen wordt zonlicht omgezet in energie. Het rendement van zonnepanelen is in de loop van de jaren steeds hoger gaan liggen. Daarbij hangt het er (nog) wel vanaf in welke vorm de zonnepanelen vervaardigd zijn. Over het algemeen leveren de panelen op de daken de meeste energie op. Het maximale vermogen van zonnepanelen geeft men weer in Watt piek 9Wp. Het piek vermogen van een standaard zonnepaneel lag in 2019 van 270 Wp tot 370 Wp.
Zonnepanelen zijn er ook in andere vormen zoals bijvoorbeeld dakpannen. Er zijn ook transparante zonnepanelen. De transparante zonnepanelen zijn nog niet zo lang in de verkoop en worden (nog) mondjesmaat verkocht. Men gebruikt deze transparante zonnepanelen voor onder andere glazen gevels.
mocht ji jheel erg bezig zijn met duurzaamheid, kun je er ook voor keizen iets meer zelfvoorzieniende producten in je tuin te plaatsen. dnek alleen al aan bijvoorbeeld olijven. Ben je beniewud naar meer informatie hierover? Lees dan hier het verschil tussen de olijfboom en olijfstruik.
Opslag
Je kunt met waterstofgas elektriciteit opslaan en produceren. Daardoor hoef je dus geen energie terug te leveren aan een energieleverancier. Je bent zo zelfvoorzienend. Als je zonnepanelen hebt, kun je ook energie opslaan met accu’s. Het nadeel is dat deze accu’s, tot nu toe, vaak behoorlijk milieubelastend zijn. Daarmee lijkt opslag met waterstof minder slecht voor het milieu. Het is daarbij steeds belangrijker om de juiste keuzes bij het gebruik van energie. Daarom is er ook een verplichte Europese energie audit. Deze audit noemt men ook wel eed audit.
Vlieguren zonnepanelen versus waterstofpanelen
Het is nog niet zeker of waterstofpanelen beter zijn dan zonnepanelen. Hoewel er al experimenten zijn geweest met waterstofpanelen, wordt het voorlopig anno 2022 nog beschreven als zijnde in de experimentele fase. Daarentegen zijn er met zonnepanelen veel meer vlieguren gemaakt. Dat wil niet zeggen dat zonnepanelen uitontwikkeld zijn. Ook daar zie je nog steeds innovaties.
Belgische onderzoekers hadden in 2019 een wereldrecord: ze kregen het voor elkaar om met één paneel 15 procent van het zonlicht om te zetten in waterstofgas. Dat is gemiddeld 250 liter per dag. Wil je advies over het aanschaffen van zonnepanelen of wachten op waterstofpanelen? Laat je dan door een deskundig adviesbureau energietransitie inlichten. Het adviesbureau kan je het beste advies geven. Ook over de eed audit zij je veel. vertellen.
Meer weten? Lees dan ook over het verschil tussen buitenaf en in de stad wonen.