Educatieve formats zoals workshops en cursussen zijn erg belangrijk binnen onze persoonlijke en professionele ontwikkeling. Ze vormen een platform voor leren en verbeteren, elk met een unieke benadering en doel. In dit artikel beschrijven we het verschil tussen workshop en cursus en kijken we wanneer je welke optie moet overwegen.
Wat houd een workshop in?
Een workshop is een kort en intensief programma gericht op het overdragen van specifieke vaardigheden of kennis. Deelnemers zijn vaak actief betrokken bij het leren waarbij de nadruk ligt op interactieve discussies en praktijkgerichte activiteiten. Workshops zijn doorgaans kortdurend en kunnen verschillen van een paar uur tot enkele dagen, afhankelijk van het onderwerp. De kern van een workshop is ‘leren door te doen’. Het is een opzet waarin de deelnemers direct kunnen toepassen wat ze leren. Een voorbeeld van zo’n workshop is deze percussieworkshop op locatie.
Kenmerken van workshops
Er zijn een paar kenmerken van workshops. Die hebben we onderstaand kort één voor één uitgewerkt en toegelicht:
- Interactiviteit en praktijkgerichtheid
Workshops vereisen een hoge mate van deelname van de aanwezigen. Ze zijn ontworpen om zo interactief mogelijk te zijn waarbij deelnemers direct de handen uit de mouwen steken. - Duur en frequentie
Deze zijn vaak kort, gericht en ontworpen om maximale kennis en vaardigheden te bieden in een minimale tijdsduur. Ze zijn ideaal voor het leren van specifieke vaardigheden of technieken in een snelle setting.
Wat houd een cursus in?
In tegenstelling tot een workshop is een cursus een langer durend educatief traject. Het is ontworpen om diepgaande kennis en vaardigheden over te brengen en kunnen zo dus enkele weken tot maanden duren. Denk bijvoorbeeld aan het volgen van rijlessen voor je rijbewijs B of D.Ze bevatten vaak een opeenvolging van lessen die kunnen leiden tot een certificaat, mits je de cursus behaald hebt. Met andere woorden, is een cursus gestructureerd rond een leerplan dat systematisch complexere concepten en vaardigheden behandelt.
Kenmerken van cursussen
Er zijn een paar kenmerken van cursussen. Die hebben we onderstaand kort één voor één uitgewerkt en toegelicht:
- Structuur en leerplan
Cursussen hebben een duidelijke structuur met geplande lessen die elkaar logisch opvolgen. Dit leerplan is vaak veelomvattend en bedoeld om deelnemers een grondige beheersing van het onderwerp te bieden. - Lange termijn leertraject
Ze bieden een voortdurende leerervaring die meer tijd vereist voor absorptie en reflectie. Dat resulteert in een dieper begrip en beheersing van het materiaal.
Het grootste verschil tussen workshop en cursus
Hoewel beide educatieve vormen waardevol zijn, verschillen ze erg in aanpak en doelstellingen. Workshops zijn ideaal voor het snel verwerven van nieuwe vaardigheden of technieken binnen een korte tijd. Dit is perfect voor snelle updates of introducties van nieuwe praktijken. Cursussen richten zich daarentegen op uitgebreidere educatie met diepgaande kennisoverdracht. Ook zijn die geschikt voor mensen die hun vaardigheden grondig en over een langere periode willen ontwikkelen.
Wanneer kies je voor een workshop?
Workshops zijn bij uitstek geschikt voor situaties waarin snelle vaardigheidsoverdracht vereist is. Ze zijn ideaal voor teams die snel nieuwe technologieën moeten leren, of voor professionele ontwikkelingsdagen waarbij specifieke vaardigheden worden aangescherpt. Daarnaast zijn workshops effectief in het faciliteren van brainstormsessies, teambuildingactiviteiten of strategische planningssessies.
Wanneer is een cursus geschikter?
Een cursus is de beste keuze wanneer diepgaande expertise of kennis vereist is die over tijd moet worden opgebouwd. Ze zijn geschikt voor academische studies, professionele certificeringstrajecten of uitgebreide trainingen in specifieke vaardigheden. Voorbeelden van zulke specifieke vaardigheden zijn programmeren, taalonderwijs of technische deskundigheid. Cursussen bieden een gestructureerde leeromgeving die de deelnemer in staat stelt om complexe onderwerpen grondig te begrijpen.
Nu ken je het verschil tussen workshop en cursus. Nu weet je welke leervorm het beste past binnen je specifieke situatie. Hopelijk weet je nu genoeg om een rationele keuze te maken tussen deze twee leeropties