Veel mensen hebben een wereldkaart of wereldbol in huis. Dit wordt veelal gebruikt om de locatie van landen te zoeken. Tegenwoordig is een wereldkaart of wereldbol voornamelijk een decoratieve toevoeging aan de ruimte, aangezien iedereen via internet alles opzoekt.
Wereldkaart als decoratie
Een mooie houten wereldkaart aan de wand is een pronkstuk voor iedere ruimte. Naast houten wereldkaarten zijn er ook metalen wereldkaarten beschikbaar. Een wereldkaart metaal geeft, net als houten wereldkaarten de ruimte een mooie, luxe en dure uitstraling.
De eerste kaart
Mensen maken al duizenden jaren kaarten. Ze behoren tot de oudste vormen van communicatie, die ouder zijn dan de geschreven taal. Helaas is slechts een klein deel van de kaarten die in vroegere tijden zijn geproduceerd, is bewaard gebleven.
De vroegst bekende poging om de aarde in haar geheel te laten zien, was de Imago Mundi, een Babylonische kaart van de wereld, waarvan men denkt dat deze dateert van rond 600 voor Christus.
De stad Babylon zelf is een grote rechthoek, doorsneden door een andere rechthoek die de rivier de Eufraat voorstelt. Een paar naburige steden zijn verspreid over het gebied in de buurt, en rondom hen is een ring met het label ‘Zoutzee’. Achter deze cirkel vormige water weg liggen acht eilanden die worden bewoond door legendarische wezens.
De wereldbol
Een mooie wereldbol kan ook absoluut een luxe toevoeging aan de ruimte zijn. Vaak kunnen wereldbollen geopend worden om er drank of iets dergelijks in te bewaren.
De geschiedenis van de wereldbol
De bolvorm van de aarde werd vastgesteld door de Griekse astronomie in de 3e eeuw voor Christus, en de vroegste aardbol verscheen uit die periode. Het vroegst bekende voorbeeld is dat gebouwd door Crates of Mallus in Sicilië (nu Çukurova in het huidige Turkije), in het midden van de 2e eeuw voor Christus.
Er zijn geen aardbollen uit de Oudheid of de Middeleeuwen bewaard gebleven. Een voorbeeld van een overgebleven hemel bol maakt deel uit van de Farneseen Atlas, die bewaard is gebleven in een Romeinse kopie uit de 2e eeuw na Christus in het museum en Napels, Italië.
Ben je de wereldkaart het gebruiken om te kijken wat je volgende woonplaats gaat worden? Bekijk dan ook onze blog over het verschil tussen verhuizen en verbouwen!
Of: