Zoals iedereen misschien wel weet is er nogal wat spanning op de huizenmarkt. Niet alleen is er een groot tekort aan woningen waardoor de vraag gigantisch is vergeleken met het aanbod, ook is het gemiddelde loon niet meer te vergelijken met het geld dat je neer moet leggen om aan een woning te kopen. Deze verschillen zijn echt groot, en iedereen die zegt dat het wel meevalt heeft duidelijk zelf veel (financiële) veiligheid in hun leven en weinig te maken met de huidige markt. Hoe kan het verschil zo groot zijn en waar zitten de verschillende drukpunten van de generatie van toen en die van nu?
Uitgaven
Niet alleen de huizen zijn duurder geworden, ook je algemene uitgaven zijn gigantisch verhoogd. De boodschappen kosten meer, maar vooral vaste lasten die vroeger niet bestonden zijn er nu opeens wel. Zo heb je internet, een telefoonabonnement, en misschien nog wel veel meer abonnementen. Ook de regelgeving en bureaucratie is steeds vervelender geworden, waardoor situaties soms onnodig ingewikkeld worden. Je loon stijgt ook niet zo exponentieel als bijvoorbeeld de huizenprijzen. Hoewel je tegenwoordig steeds meer miljonairs hebt, is een miljoen al lang niet zoveel meer waard als vroeger.
Koopwoning Roermond
Maar is het dan echt zo erg? Ja. Als iemand de hele situatie ooit nog eens bagatelliseert dan kun je ze het volgende vertellen: Stel je gaat op zoek naar een koopwoning Roermond in de jaren 90. Dat kostte je toen ongeveer vier of vijf keer een modaal (jaar) inkomen. Dat kon je binnen zo’n tien tot vijftien jaar hebben afgelost afhankelijk van je andere vaste lasten. Op het moment kost diezelfde woning meer dan tien keer een modaal inkomen, waardoor je er met alleen een hypotheek al zo’n veertig tot vijftig jaar over zou doen om het af te lossen op hetzelfde tempo. Doe dus niet alsof het nog net zo makkelijk is een koopwoning Roermond aan te schaffen. De druk is veel hoger geworden.
Druk als het gaat om woning kopen
Over druk gesproken, er hangt ook meer druk boven deze generatie hun hoofd. Omdat de generaties hiervoor emotioneel afgestompt zijn en niet goed kunnen communiceren over hun gevoelens hebben ze hun kinderen opgezadeld met problemen om op te lossen. De wereld is in twintig jaar tijd gewoon gigantisch veranderd. Een goede opleiding is geen garantie meer op een goede baan. De meeste baantjes zijn hersendood werk voor massale bedrijven, en er is weinig ruimte voor persoonlijke of creatieve groei. Dit terwijl deze generatie dat juist wel nodig heeft, want ze denken op een ander, emotioneler niveau. Niet alleen moeten ze dus relatief veel harder werken voor hun uitgaven, er is ook gewoon ander werk nodig om niet doodongelukkig te worden. Dat gezegd hebbende, er zijn wel veel meer opties om geld te verdienen. Het heeft dus zijn voor- en nadelen.
bekijk ook: