Het verschil tussen trouwen en geregistreerd partnerschap. Tegenwoordig zie je steeds meer jonge koppels geregistreerd partnerschap aangaan in plaats van dat ze gaan trouwen, maar wat is het verschil nu eigenlijk .Trouwen en een geregistreerd partnerschap zijn samenlevingsvormen die veel vergelijkingen hebben. Echter, er zijn enkele verschillen, zoals de eenvoud van het beëindigen ervan.
Wat is trouwen
Trouwen is de meest bekende vorm binnen de samenlevingsvormen. Het wordt gezien als symbolisch en romantisch, er hoort namelijk ook een groot feest bij. Echter, er hangen ook meerdere rechten en plichten aan vast. Je krijgt een zorg- en onderhoudsplicht en bij het krijgen van kinderen komt er automatisch ouderlijk gezag kijken. Ook mag je de achternaam van elkaar aannemen.
Daarnaast is het verplicht om elkaar het jawoord te geven tijdens een trouwerij. Zonder het jawoord wordt een huwelijk niet volbracht.
Vroeger was je als je ging trouwen automatisch getrouwd onder gemeenschap van goederen, maar sinds 2018 is dit niet meer. Eigendommen en schulden die de betrokken personen hadden voor het huwelijk worden niet meegenomen in het huwelijkscontract. Dit blijft voor het individu. Wil je dat schulden en eigendommen ook gesplitst blijven tijdens het huwelijk, dan zul je huwelijkse voorwaarden moeten opstellen.
Wat is geregistreerd partnerschap?
Een geregistreerd partnerschap verschilt niet heel veel van trouwen. Jonge koppels kiezen vaak voor dit soort huwelijk omdat het praktischer is. Een feest is bij een geregistreerd partnerschap meestal niet aan orde en een aanzoek is ook niet nodig. Bij geregistreerd partnerschap ga je naar de gemeente om jou en je partner te laten registreren als partners. Net als bij trouwen moet je twee getuigen meenemen. Bij trouwen en geregistreerd partnerschap heb je dezelfde wettelijke plichten en rechten, juridisch gezien verandert er niet veel.
Hieronder staat stapsgewijs beschreven hoe je dit bij een ambtenaar van de burgerlijke stand moet regelen.
- Een geregistreerd partnerschap vindt plaats in een gemeente. Het is mogelijk om naar andere plekken te kijken in plaats van de gemeente in je eigen woonplaats.
- Op de dag zelf krijg je een akte mee. De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt de akte op en die krijg je per mail bevestigd.
- Je kan tegenwoordig via het internet de aanvraag doen voor geregistreerd partnerschap. Je neemt voor de afspraak een legitimatiebewijs mee en indien ook een bewijs van beëindiging van een vorig huwelijk of een eerder geregistreerd partnerschap.
- Als alle vorige stappen doorlopen zijn dan moet er een verklaring afgelegd worden aan de ambtenaar van de burgerlijke partij samen met de getuigen op locatie.
Wat is het verschil tussen trouwen en geregistreerd partnerschap?
Er zijn veel overeenkomsten tussen beide, maar er zijn een aantal duidelijke verschillen. Het belangrijkste verschil is zoals in het begin benoemd dat je geen jawoord hoeft te zeggen voor de ambtenaar. Als tweede kun je bij een geregistreerd partnerschap het partnerschap ontbinden als er minderjarige kinderen in het spel zijn. Dit kan bij een advocaat of notaris. Als derde heb je bij een geregistreerd partnerschap de keuze om alsnog te trouwen mochten jullie daar allebei voor open staan. Dit gaat helaas niet andersom. Als laatste en misschien wel het belangrijkste, wordt een geregistreerd partnerschap in enkele landen wereldwijd niet erkend. Dus mocht jullie willen emigreren naar het buitenland dan kan je dit het beste even opzoeken hoe het wettelijk gezien wordt in dat land waar jullie naar toe willen gaan.
Wat is een samenlevingscontract?
Naast dat je een geregistreerd partnerschap kunt aangaan en kunt trouwen, kun je ook een samenlevingscontract tekenen. Deze kun je zelf opstellen bij een notaris en is vrij van inhoud. De verdeling van de huishoudkosten, het nabestaandenpensioen en nog meer worden hierin benoemd. Ook kan een samenlevingscontract makkelijk worden beëindigd. Een korte brief is hierbij voldoende.