Weet jij de het verschil tussen trouwen en geregistreerd partnerschap? We zullen het hieronder voor je uitleggen.
Wat is geregistreerd partnerschap?
Bij Geregistreerd partnerschap gaan jullie naar de gemeente om jullie te laten registeren als partners. Net als bij trouwen moet je twee getuigen meenemen. Bij trouwen en geregistreerd partnerschap heb je dezelfde wettelijke plichten en rechten, juridisch gezien veranderd er niet veel. Hieronder staat stapsgewijs beschreven hoe je dit bij een ambtenaar van de burgerlijke stand moet regelen.
- Een geregistreerd partnerschap vindt plaats in een gemeente. Je kan wel zelf de locatie uitzoeken. Het is ook mogelijk om naar andere plekken te kijken in plaats van de gemeente in je eigen woonplaats.
- Jullie krijgen op die dag ook een akte mee. De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt de akte op en daarvan krijgen jullie digitaal een bevestiging via de mail.
- Je kan tegenwoordig via het internet de aanvraag doen voor geregistreerd partnerschap. Je neemt voor de afspraak een legitimatiebewijs mee en indien ook een bewijs van beëindig van een vorig huwelijk of een eerder geregistreerd partnerschap.
- Als alle vorige stappen doorlopen zijn dan moeten jullie een verklaring afleggen voor de ambtenaar van de burgerlijke tezamen met de getuigen op locatie. Als bewijs van verklaring krijgen jullie een trouwboekje mee.
Er zijn bij een geregistreerd partnerschap ook nadelen. Die worden hieronder beschreven.
Als jullie naderhand toch besluiten te gaan trouwen dan hebben de getuigen eigenlijk geen taak meer, dit kan je doen besluiten om te gaan trouwen. Bij een geregistreerd partnerschap is het juridisch wat lastiger dan een samenlevingscontract. De akte moet officieel worden ontbonden. Dit kan gedaan worden door een advocaat of notaris. Als er kinderen mee gemoeid zijn dan komt er een rechter aan te pas.
Wat is nu precies het verschil tussen trouwen en geregistreerd partnerschap?
Het belangrijkste verschil is dat je geen ja-woord hoeft te zeggen voor de ambtenaar. Als er minderjarige kinderen in het spel zijn dan kan je de partnerschap ontbinden door een advocaat of een notaris. Tevens heb je bij een geregistreerd partnerschap de keus om nog te trouwen mochten jullie daar allebei voor open staan. Dit gaat helaas niet andersom. Wereldwijd wordt geregistreerd partnerschap in sommige landen niet erkend. Dus mocht jullie willen emigreren naar het buitenland dan kan je dit heb beste even opzoeken hoe het wettelijk gezien wordt in dat land waar jullie naar toe willen gaan.
Wat is nu trouwen?
Dit zit iets anders in elkaar dan geregistreerd partnerschap. Bij trouwen komt een ambtenaar van de burgerlijke stand jullie trouwen. Dit kan op elke locatie binnen Nederland. Als je gaat trouwen dan wil je het zo leuk mogelijk uitpakken met een prachtige locatie, mooie kleding en een top feest om het een spektakel te maken. Je trouwt namelijk maar een keer. Je gaat bij trouwen ook als eerste in ondertrouw bij de gemeente waar jullie in wonen. Wat neem je mee? Een geldig legitimatiebewijs, uittreksels van het bevolkingsregister, bewijs van echtscheiding en een kopie van het legitimatiebewijs van de getuigen. Dan stel je samen met de notaris huwelijke voorwaarden op. Als je de vorige stappen hebt doornomen dan komt de ambtenaar van de burgerlijke stand jullie trouwen op locatie die jullie zelf uitgekozen hebben. Dan is het zo ver. Jullie ondertekenen samen met de getuigen de akte en dan zijn jullie getrouwd!
Nadelen van trouwen
Dat is wel een lastig puntje. Natuurlijk wil je hier het liefst niet aan denken, maar mochten jullie de relatie willen verbreken dan moet er een verzoekschrift worden ingediend bij een advocaat. De advocaat regelt het weer bij de rechtbank, en zo zal de rechter het verder afhandelen. Hier kan best veel geld en tijd inzitten.
Wat zijn de verschillen?
Maar wat is nu het verschil tussen trouwen en een geregistreerd partnerschap. Bij trouwen geef je elkaar daadwerkelijk het ja-woord. Verder wordt het huwelijk wereldwijd erkent. Dit is niet zo bij een geregistreerd partnerschap. Bij een geregistreerd partnerschap verschilt dit namelijk per land. Als laatste kan een huwelijk alleen ontbonden worden door een rechter. Bij een geregistreerd partnerschap gaat dit dan weer een stuk makkelijker.
Wat is een samenlevingscontract?
Buiten een geregistreerd partnerschap en trouwen bestaat er ook nog zoiets als een samenlevingscontract. Zo is een geregistreerd partnerschap sneller geregeld dan een echte bruiloft. Het kan allemaal gedaan worden binnen een dag! Verder liggen normaal gesproken de kosten voor een geregistreerd partnerschap hetzelfde als trouwen. Dit is niet zo met een samenlevingscontract.