Als je in dienst bent van een werkgever dan zitten hier voor en nadelen aan vast. Een groot voordeel is dat je zekerheid opbouwt van je maandloon en dat je tevreden kunt zijn met waar je bent. Als ondernemer kun je vaak meer verdienen maar heb je die zekerheid niet. Toch kan het, ondanks die zekerheid, zijn dat je opeens niet meer in dienst mag blijven. Er kunnen tal van redenen zijn waarom je opeens ontslagen wordt, maar het kan altijd gebeuren. In dat geval heb je echter misschien wel recht op een transitievergoeding, ook wel bekend onder de naam ontslagvergoeding. Dit is niet hetzelfde als je laatste loon uitbetaald krijgen.
Laatste loon
Je maandelijkse verdiensten zijn meestal opgebouwd uit een bruto loon, oftewel een bepaald bedrag dat je per maand gaat verdienen. Hier gaat dan belasting af en het geld dat jij op je rekening ontvangt is dan je netto loon. Naast dat standaard maandelijkse loon wordt hier nog een aantal procent vakantiegeld over gerekend dat je rond Mei uitgekeerd krijgt. Ook kan het zijn dat je een dertiende maand opbouwt oftewel een eindejaarsuitkering. Op het moment dat je stopt met werken wordt je laatste verschuldigde maand plus die potjes voor bijvoorbeeld vakantiegeld en een eindejaarsuitkering aan jou uitgekeerd. Dat is waarom je laatste loon soms hoger uit kan vallen dan je normale loon.
Transitievergoeding
Is het echter zo dat je om de één of andere reden buiten een normaal ontslag valt, dan heb je misschien recht op een ontslagvergoeding. Een normaal ontslag is een contract dat ten einde loopt, of wanneer er aan twee kanten wordt afgesproken dat een contract verbroken kan worden. Wanneer je werkgever je als het ware “dumpt” door je tijdelijke contract niet te verlengen, je contract via de rechter te ontbinden, of via het UWV, dan kan het zijn dat je recht hebt op transitievergoeding. Deze vergoeding wordt dan bepaald door hoelang je hebt gewerkt bij de werkgever en wat je salaris was. Per gewerkt jaar krijg je 1/3e van je bruto maandsalaris, per maand 1/36e.
Transitievergoeding belasting
Ook moet je transitievergoeding belasting betalen. Dat is natuurlijk ontzettend zuur, maar er zijn wel wat manieren om transitievergoeding belasting te verminderen of te omzeilen. Over een inkomen tot 69.398 euro betaal je 37,07% belasting. Dat is best veel. Verdien je echter meer dan ben je zelfs 49,5% kwijt. De manieren om hier vanaf te komen, zijn eigenlijk altijd investeringen. Om zo snel mogelijk aan een nieuwe baan te komen wordt het namelijk gemotiveerd om een outplacementtraject of cursus/opleiding te gaan doen. Hier kun je onder andere leren wat een goed CV is. Deze kan dan volledig of gedeeltelijk gedeclareerd worden bij de werkgever, en daar wordt de belasting voor gebruikt. Je kunt het geld dus misschien niet houden, maar het biedt wel nieuwe mogelijkheden om “gratis” verder te komen in het leven.