Wat is nou het verschil tussen een tandarts en een kaakchirurg? Hoewel beide professionals belangrijk zijn voor onze mondgezondheid, verschillen hun rollen, opleiding en specialisaties aanzienlijk. Een kaakchirurg, gespecialiseerd in complexe mond- en kaakchirurgie, behandelt gevallen die verder gaan dan de algemene tandheelkunde. Daarentegen richt de tandarts zich op algemene mondgezondheid, preventie en minder ingrijpende procedures. Deze verschillen zijn essentieel voor patiënten om te begrijpen, zodat zij de juiste zorg kunnen zoeken voor hun specifieke behoeften. In deze blog gaan we wat dieper in op deze verschillen.
Taken van een tandarts
Stel je woont in Rotterdam en gata langs voor een controle. Dan kom je meestal eerst terecht bij een mondhygiënist. Heb je wel klachten of constateert de mondhygiënist problemen? Dan word je doorgestuurd naar bijvoorbeeld een tandarts in Rotterdam. Ook wanneer de mondhygiëniste twijfelt of vaststelt dat er problemen zijn met jouw gebit zal zij jou doorsturen naar een tandarts. De tandarts zal na zijn onderzoek een diagnose vaststellen. Vervolgens maakt hij een behandelplan. Veel van deze behandelingen zal tandarts Rotterdam zelf uitvoeren. Een tandarts heeft een aantal kerntaken. Hieronder vallen bijvoorbeeld het zetten van verdovingen en het vullen van gaatjes. Daarnaast kunnen wanneer nodig kronen en bruggen geplaatst worden. Ook het uitvoeren van wortelkanaalbehandelingen valt onder de taken van een tandarts. Een tandarts is bevoegd om medicijnen voor te schrijven. Zo kan een tandarts je ook adviseren om bij pijn gebruik te maken van paracetamol of ibuprofen. Lees hier het verschil tussen deze twee pijnstillers.
Team van een tandartspraktijk
Tegenwoordig werkt een tandarts nog maar zelden alleen. Hij of zij krijgt vrijwel altijd hulp van een tandartsassistente. Zoals al eerder benoemd zijn er vaak ook mondhygiënistes aanwezig in de praktijk. Daarnaast kan er een preventieassistente werkzaam zijn. Ook een baliemedewerkster of praktijkondersteuner zie je steeds vaker in een tandartspraktijk.
Kaakchirurg
Hoewel een tandarts bevoegd is om bijvoorbeeld een verstandskies te trekken kan het zijn dat je wordt doorgestuurd naar een kaakchirurg. Een kaakchirurg is een medisch specialist en opgeleid om specialistische handelingen te verrichten. Naast een tandartsdiploma heeft een kaakchirurg ook een artsdiploma. Voor een behandeling bij de kaakchirurg heb je een verwijzing nodig. Deze krijg je in de meeste gevallen van jouw tandarts.
De rol van een kaakchirurg
De rol van de kaakchirurg is zeer gespecialiseerd en vereist chirurgische kennis. Deze professionals houden zich bezig met ingrijpende procedures, zoals het verwijderen van verstandskiezen, kaakcorrecties en ingewikkelde tandextracties. Ook behandelen ze gezichtstrauma’s, reconstructieve chirurgie en implantologie. Kaakchirurgen hebben een tandheelkundige achtergrond, maar volgen daarna een aanvullende gespecialiseerde opleiding, vaak inclusief een medische graad en chirurgische training. Deze diepgaande expertise stelt hen in staat om complexe medische situaties aan te pakken die verder gaan dan de capaciteiten van een algemene tandarts. In de meeste gevallen wordt een behandeling door een kaakchirurg vergoed door de verzekering.
Opleiding en specialisatie
Het opleidingstraject voor zowel kaakchirurgen als tandartsen begint met een tandheelkundige opleiding. Echter, na het behalen van hun tandartsdiploma, ondergaan kaakchirurgen aanvullende jaren van gespecialiseerde training. Deze is vaak inclusief een medische graad en een residentie in orale en maxillofaciale chirurgie. Deze extra opleiding, die intensief en uitgebreid is, bereidt hen voor op complexe chirurgische ingrepen. Ook worden zij zo voorbereid op het beheer van ingewikkelde medische situaties. Tandartsen en kaakchirurgen blijven leren en zich specialiseren. Echter is de opleiding vooral gericht op tandheelkundige praktijken en preventieve zorg.
Behandelingen en procedures
Ook zit er een verschil bij de soort behandelingen tussen een kaakchirurg en tandarts. Bij een kaakchirurg zijn de behandelingsmogelijkheden uitgebreider en complexer dan bij een tandarts. Dat komt vooral door de soort ingrepen die zij uitvoeren en de omgeving waarin ze dit doen. Kaakchirurgen kunnen ingrijpende chirurgische ingrepen uitvoeren die vaak plaatsvinden in een ziekenhuisomgeving. Onder andere kaakmisalginatie en complexe gezichtstrauma´s vallen hieronder. Daarnaast valt hier ook het plaatsen van geavanceerde tandimplantaten onder. Tandartsen, richten zich vooral op algemene tandheelkundige procedures die meestal in hun kliniek worden uitgevoerd. Zij fungeren als eerste contactpersoon voor patiënten die routinecontroles en tandheelkundige zorg ondergaan.
De samenvatting van de verschillen
Samengevat zijn de belangrijkste verschillen tussen een kaakchirurg en een tandarts hun opleiding, specialisatie en het type behandelingen dat zij bieden. Een kaakchirurg heeft aanvullende gespecialiseerde training ondergaan en richt zich op complexe chirurgische ingrepen, terwijl een tandarts zich concentreert op algemene tandheelkundige zorg en preventieve behandelingen. Beide zijn essentieel voor een goede mondgezondheid, maar hun rollen binnen de tandheelkunde verschillen van elkaar
Algemene gezondheid
De mond is een van de belangrijkste onderdelen van het menselijk lichaam. De gezondheid van jouw mond en gebit is daarom ontzettend belangrijk. Volgens de Chinese geneeskunde zit er zelfs een verband tussen de gezondheid van jouw mond en die van de rest van het lichaam. Zo kunnen scheuren in jouw tong duiden op problemen met maag en darmen. Daarom is het van belang jouw hele lichaam gezond te houden. Slik voldoende vitamines en mineralen en zorg voor een goede mondhygiëne. Poets minimaal twee keer per dag twee minuten lang jouw tanden en maak gebruik van flosdraad en tandenstokers.