De meeste mensen gaan zo’n twee keer per jaar naar de tandarts voor een controle. Tegenwoordig wordt deze controle ook regelmatig gedaan door de mondhygiëniste. De mondhygiëniste controleert jouw gebit op gaatjes, zal deze schoonmaken en geeft wanneer nodig poetsinstructies. Niet alleen de gebitscontroles zijn overgenomen. Ook het trekken van bijvoorbeeld verstandkiezen gebeurt tegenwoordig niet meer bij de tandarts. Hiervoor word je doorgestuurd naar een kaakchirurg. Maar wat is nou het verschil tussen een tandarts en een kaakchirurg? Dat lees je in deze blog.
Tandarts Rotterdam
Bij een tandartspraktijk, zoals tandarts Rotterdam, kom je wanneer je geen klachten hebt vaak eerst terecht bij de mondhygiëniste. In het geval van klachten zul je direct worden doorgestuurd naar bijvoorbeeld tandarts Rotterdam. Ook wanneer de mondhygiëniste twijfelt of vaststelt dat er problemen zijn met jouw gebit zal zij jou doorsturen naar een tandarts. De tandarts zal na zijn onderzoek een diagnose vaststellen. Vervolgens maakt hij een behandelplan. Veel van deze behandelingen zal tandarts Rotterdam zelf uitvoeren.
Taken van een tandarts
Een tandarts heeft een aantal kerntaken. Hieronder vallen bijvoorbeeld het zetten van verdovingen en het vullen van gaatjes. Daarnaast kunnen wanneer nodig kronen en bruggen geplaatst worden. Ook het uitvoeren van wortelkanaalbehandelingen valt onder de taken van een tandarts. Een tandarts is bevoegd om medicijnen voor te schrijven.
Team van een tandartspraktijk
Tegenwoordig werkt een tandarts nog maar zelden alleen. Hij of zij krijgt vrijwel altijd hulp van een tandartsassistente. Zoals al eerder benoemd zijn er vaak ook mondhygiënistes aanwezig in de praktijk. Daarnaast kan er een preventieassistente werkzaam zijn. Ook een baliemedewerkster of praktijkondersteuner zie je steeds vaker in een tandartspraktijk.
Kaakchirurg
Hoewel een tandarts bevoegd is om bijvoorbeeld een verstandskies te trekken kan het zijn dat je wordt doorgestuurd naar een kaakchirurg. Een kaakchirurg is een medisch specialist en opgeleid om specialistische handelingen te verrichten. Naast een tandartsdiploma heeft een kaakchirurg ook een artsdiploma. Voor een behandeling bij de kaakchirurg heb je een verwijzing nodig. Deze krijg je in de meeste gevallen van jouw tandarts.
Taken van een kaakchirurg
Een kaakchirurg voert veel verschillende specialistische behandelingen uit. De meest voorkomende behandelingen zijn het chirurgisch verwijderen van gebitselementen en chirurgische wortelkanaalbehandelingen. Ook behandeling van letsel wordt vaak door een kaakchirurg gedaan. Een kaakchirurg voert ook behandelingen uit aan bijvoorbeeld een hazenlip of de speekselklieren. In de meeste gevallen wordt een behandeling door een kaakchirurg vergoed door de verzekering.
Algemene gezondheid
De mond is een van de belangrijkste onderdelen van het menselijk lichaam. De gezondheid van jouw mond en gebit is daarom ontzettend belangrijk. Volgens de Chinese geneeskunde zit er zelfs een verband tussen de gezondheid van jouw mond en die van de rest van het lichaam. Zo kunnen scheuren in jouw tong duiden op problemen met maag en darmen. Daarom is het van belang jouw hele lichaam gezond te houden. Slik voldoende vitamines en mineralen en zorg voor een goede mondhygiëne. Poets minimaal twee keer per dag twee minuten lang jouw tanden en maak gebruik van flosdraad en tandenstokers.