SDS staat voor Safety Data Sheet. Men gebruikt ook wel eens de term MSDS dat staat voor material Safety Data Sheet. Een groot verschil is dat de term MSDS vroeger werd gebruikt. Later is dit veranderd in SDS. Daarbij waren er ook veranderingen in het formulier, waardoor een MSDS er wel anders kan uitzien dan een SDS formulier. Maar wat is het verschil tussen SDS en MSDS? Wij leggen het uit in deze blog!
MSDS
Een Material Safety Data Sheet is een veiligheidsinformatieblad net als een SDS. Het is een document waarin staat wat de gevaren en de adviezen voor het gebruik en de opslag zijn met betrekking tot het gebruik van een gevaarlijk mengsel of een gevaarlijke stof. In een MSDS staan bijvoorbeeld de eigenschappen van de stof of het mengsel. Maar, ook staat er bijvoorbeeld welke persoonlijke beschermingsmiddelen je daarbij moet gebruiken, om er veilig mee te werken.
Geschiedenis
In het verleden bedachten de leveranciers zelf wat ze aan informatie leverden bij de stof of het mengsel dat ze leverden. Dat kon gevaarlijke situaties opleveren, aangezien het ook om gevaarlijke stoffen kon gaan. Dat was een onwenselijke situatie natuurlijk. De Europese Unie zorgde ervoor dat daar verandering in kwam. Zij besloten in 1991 dat een MSDS verplicht was. Hoewel het niet verplicht is om het veiligheidsinformatieblad bij te leveren is het wel verplicht om te leveren als je daarom vraagt. Krijg je het formulier niet, dan is het dus handig om contact op te nemen met de leverancier.
In 2012 veranderde men de naam van MSDS naar SDS. Dit had te maken met een aantal veranderingen die men doorvoerde in het veiligheidsinformatieblad. De afdeling HCS van de OSHA ging het proces hernoemen en standaardiseren. Uitleg: HCS staat voor Hazard Communication Standard en OSHA staat voor Occupational Safety and Health Administration. Dit hernoemen en standaardiseren van het veiligheidsinformatieblad gebeurde in lijn met het GHS. GHS staat voor Globally Harmonized System of Classification and Labelling of Chemicals.
Het grote verschil
Voor de verandering in 2012 waren er verschillen in de voorschriften. Zowel wat betreft zowel de inhoud als de volgorde van een MSDS. Hoewel men dus zegt dat een MSDS hetzelfde is dan een SDS, is er eigenlijk dus een wezenlijk verschil tussen SDS en MSDS. Een MSDS kan zowel een andere inhoud hebben als anders ingedeeld zijn. Dit maakt een SDS formulier over het algemeen een stuk gebruiksvriendelijker. Daar waar voorheen dus per regio het veiligheidsinformatieblad er overal anders kon uitzien, ziet een SDS er in Europa qua volgorde en hoofstukken (16 vaststaande secties) er hetzelfde uit.
Overgang van SDS naar MSDS
Natuurlijk was het een hele klus voor leveranciers die veel verschillende gevaarlijke stoffen leverden een om dit in goede banen te leiden. Daar was men zich ook van bewust. Om die reden kregen bedrijven de tijd om dit om te zetten. Meestal ging het om zo’n 3 jaar tijd om dit proces te realiseren.