In de bestrijding van de covid-19 pandemie zijn de afgelopen 2 jaar verschillende farmaceutische bedrijven hard aan het werk gegaan om met een vaccin te komen. Er zijn nu enkelen op de markt en de meest bekende en gebruikte van het moment zijn Pfizer en Moderna. Het zijn zogenaamde zustervaccins omdat ze op een vergelijkbare manier werken. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen Pifzer en Moderna?
RNA vaccins
Beide vaccins werken eigenlijk met dezelfde methode. Het zijn namelijk ribonucleic acid vaccins (oftewel RNA vaccins). Om het virus te bestrijden zit er in deze vaccins een vetbolletje dat een genetische code heeft meegekregen die zorgt dat je lichaam bepaalde eiwitten gaat aanmaken. Deze eiwitten komen eigenlijk van het cornavirus af, dus je lichaam herkent deze als een vreemde stof waarvoor het vervolgens antistoffen gaat aanmaken. Wanneer je dan later in aanraking zou komen met het covid-19 virus, is je lichaam erop voorbereid omdat het al beschermde stoffen heeft aangemaakt. Hierdoor word de kans dat je dan nog echt (ernstig) ziek wordt sterk verminderd.
Werkzaamheid
Om de bescherming zo effectief mogelijk te maken, worden zowel Pfizer en Moderna 2 keer toegediend met een periode van 6 weken tussen de eerste en de tweede prik.
Waar het verschil tussen Pfizer en Moderna hem in zit, is de snelheid waarmee de verscheidene inentingen ook daadwerkelijk werkzaam zijn en je voldoende beschermen. Volgens het RIVM ben je namelijk na het toedienen van het Pfizer vaccin na 7 dagen voldoende beschermd. Bij Moderna duurt dit wat langer. Dan ben je namelijk pas na 14 dagen verzekerd van de volledige werking. Dit komt overigens overeen met het vaccin van AstraZeneca waarbij dit ook 14 dagen bedraagt.
Effectiviteit
Als we gaan kijken naar de effectiviteit van het vaccin, is er ook weinig verschil tussen Pfizer en Moderna. Waar bij Pfizer bij een volledige werking een effectiviteit wordt behaald van 95% bescherming, is dat in het geval van Moderna 94,1%. Iets minder dus, maar een vrij verwaarloosbaar verschil. Kijken we echter naar het verschil bij mensen van boven de 65 jaar, dan is het verschil wel iets groter. Pfizer haalt dan een bescherming van 94,7% tegenover de 86,4% die Moderna haalt.
Bijwerkingen
De bijwerkingen van de inentingen hangen veel van de persoon af en zijn eigenlijk voor alle vaccins hetzelfde, dus ook die van Janssen en AstraZeneca. Na het toedienen van Moderna blijken wel meer mensen klachten te krijgen dan in het geval van Pfizer. Als we de gemelde bijwerkingen namelijk tegenover elkaar zetten, zien we de volgende verschillen:
- Pijn aan de arm waar de prik is gezet (92% tegenover 80%)
- Gevoel van moeheid (70% tegenover 60%)
- Spierpijn (62% tegenover 30%)
Bewaren
Het enige punt waar Pfizer zogezegd “onderdoet” aan Moderna is de houdbaarheid en manier waarop het vaccin bewaard moet worden. Deze moet namelijk altijd bij -80°C opgeslagen worden voordat het gebruikt wordt. Moderna hoeft maar bij een temperatuur van -25°C tor -15°C bewaard te worden en kan zo 6 maanden meegaan. Na het openen kan deze ook gewoon nog 30 dagen in een normale koelkast worden bewaard.
Meer verschillen weten? Bekijk dan eens het verschil tussen een cheetah en luipaard