Als je op zoek gaat naar nieuwe apparaten voor in huis kan je nog wel eens aanlopen tegen termen die je niet geheel duidelijk zijn. Vaak zijn er bepaalde benamingen die veel van elkaar weghebben maar dus toch net iets anders betekenen. Zo hebben we eerder al het verschil tussen chromebook en laptop behandeld. Handig om te weten als je naar een nieuw systeem op zoek bent. Als we nu kijken naar tv’s zijn er op het moment 2 populaire termen die veel op elkaar lijken en dus wel wat uitleg kunnen gebruiken. We gaan daarom eens kijken naar het verschil tussen OLED en QLED.
Tegenhanger
OLED is een afkorting voor Organic Light Emitting Diode en is een techniek waarvan je hoogstwaarschijnlijk al eens gehoord hebt. Er verschijnen al een aantal jaren tv’s met deze techniek waarbij elke pixel (diode) op de tv zijn eigen licht uitstraalt. Hierbij wordt geen achtergrondlicht gebruikt, waardoor pixels die niet aanstaan ook echt zwart blijven.
Een paar jaar terug is fabrikant Samsung met de term QLED gekomen om dit als tegenhanger van OLED in de markt te zetten. In principe is dit een LED tv, dus hier wordt van achter het scherm licht op de pixels gericht. Wat QLED iets anders maakt, is een laag van zogenaamde “Quantum Dots” die hier nog tussenin zit. Dit zorgt ervoor dat de kleuren van deze tv’s een groter bereik hebben.
Verschil tussen OLED en QLED
Doordat de techniek achter beide termen anders is, zit er dus ook daadwerkelijk wel een verschil tussen de twee. Als je nou wilt weten of er één beter is dan de ander, moet je vooral nagaan waar je eigen voorkeuren liggen en op wat voor manier je tv kijkt. Afhankelijk daarvan hebben beide systemen namelijk hen voor- en nadelen. We lichten hier uit hoe ze verschillen op een paar gebieden.
Kleur en contrast
Doordat bij OLED tv’s elke pixel individueel aan of uit kan staan, zorgt dit ervoor dat contrast tussen donkere en lichte stukken beter worden ervaren. Zwart ziet er dan ook echt uit als zwart.
De QLED tv’s komen steeds dichterbij deze waardes en zijn al een stuk beter dan gewone LED tv’s, maar doordat er een aparte lichtbron achter het scherm zal het nooit precies hetzelfde effect halen.
Daartegenover staat dan weer dat QLED een hoger kleurvolume heeft dan OLED. Dit zorgt ervoor dat kleuren levendiger overkomen en je echt verschil in de details kan zien.
Kijkruimte
Belangrijk voor het maken van keuze tussen de twee is de ruimte waarin je tv gaat kijken en vanaf welke plek je naar de tv kijkt. OLED behaalt namelijk doordat het geen achtergrondlicht heeft, een lagere helderheid dan QLED. Dit betekent dat OLED het beste tot zijn recht komt wanneer je kijkt in ruimtes met niet teveel lichtinval. Het beste is als je de ruimte zo donker mogelijk kan maken. Bij teveel licht zal je minder voordeel halen uit de beeldkwaliteit en is er meer kans op reflecties in je beeld. Bij QLED maakt dit minder uit.
Wel moet je nog oppassen voor de kijkhoek. Vanaf een hoek van 55 graden merk je bij QLED namelijk dat kleur en helderheid aangetast worden. Als je gewoon recht voor de tv zit maakt het dus niet uit, maar als je bijvoorbeeld vaak met meerdere mensen kijkt is dit iets om rekening mee te houden. OLED heeft een grotere kijkhoek en daar merk je meestal pas vanaf een hoek van 85 graden dat het beeld veranderd.
Gevaar van inbranden
Hoewel het niet vaak meer voorkomt en TV’s van tegenwoordig trucjes hebben ingebouwd om het te voorkomen, bestaat er in het geval van OLED nog het gevaar van inbranden. Dit houdt in dat er een statisch gedeelte van het beeld (b.v. een zenderlogo) kan achterblijven op het scherm en blijft doorschijnen in het scherm. Dit kan eigenlijk alleen gebeuren als je echt urenlang een vast beeld hebt aanstaan, maar het is toch iets om rekening mee te houden. In het geval van QLED bestaat dit risico niet en zou je in principe dagen lang een beeld kunnen laten aanstaan zonder dat dit je scherm aantast.