Milletzaad en witzaad gebruikt men voornamelijk als vogelvoer. Er zijn wel verschillen. Milletzaad kan rood, wit of geel zijn. Milletzaad is afkomstig van Millet. Millet valt onder de verzamelnaam van gierst. Witzaad is in tegenstelling tot de naam doet vermoeden niet wit, maar lichtbruin. Dit lichtbruine zaad is het zaad van een plant uit de grassenfamilie. Vogelvoer kopen kun je tegenwoordig bijna overal. Daarbij is het wel handig dat je de verschillen weet tussen de verschillende keuzes.
Witzaad
Witzaad kennen de meeste mensen wel die vogelvoer kopen. Men noemt witzaad ook wel kanariezaad. Niet gek, als je bedenkt dat witzaad meer dan 50% van het totale gewicht van het vogelvoer voor een kanarie kan zijn. Witzaad is niet voor niets vaak de basis voor vogelvoer. Het is ook meestal het duurste ingrediënt van het vogelvoer. Wit zaad heeft weinig vet, maar levert veel koolhydraten op. Het heeft een tijd geduurd maar ook witzaad, wordt nu gebruikt in gerechten.
Milletzaad
Er zijn verschillende soorten Milletzaad. Zo is er gele millet, witte millet, rode millet, Japanse millet en Chinese millet. Net als bij witzaad worden met name gele, witte en rode millet gebruikt in gemengd vogelvoer. Dit maakt vaak als snel zo’n 20 tot 30% uit van het vogelvoer.
Millet kan ook in een gerecht voorkomen. Daarbij ervaart men als voordeel, dat millet geen gluten bevat. Vaak is dit fijn voor mensen met bijvoorbeeld een glutenintollerantie of coeliakie. Zowel milletzaad als witzaad zijn nog steeds een belangrijk bestandsdeel van vogelvoer en bieden een volledige maaltijd. Hoewel vogels buiten, als aanvulling, natuurlijk ook nog steeds genieten van een pindaslinger.
Verbouwen
Witzaad wordt ook wel platzaad genoemd. Het wordt voornamelijk verbouwd in Amerika, Canada, Argentinië, Spanje, Zuid-Europa, Marokko en Hongarije. De milletsoorten worden juist meestal in Afrika of India verbouwt. Verder wordt het millet wel verbouwt in Oost-Azië, Europa en de VS. Daarbij gaat het in Oost-Azië om het verbouwen van de Japanse en Chinese millet.
Samenstelling
In witzaad zit zo’n 13% vocht en zoals milletzaad zo’n 13% vocht bevat. Met het ruwe eiwit zie je wel een verschil. Zo zit er in witzaad zo’n 15% ruwe eiwit, terwijl er in milletzaad 11% ruwe eiwit zit. Bij het ruwe vet zien we dat witzaad een beetje meer daarvan bevat, dan milletzaad. Witzaad bevat namelijk 6% ruwe vet en milletzaad nog maar 4%.
Kijken we naar de hoeveelheid ruwe celstof? Dan zien we dat witzaad 5% ruwe celstof bevat en milletzaad 9% ruwe celstof bevat. Ruwe celstof is eigenlijk niet voedzaam voor een vogel. Witzaad heeft dus een heel gunstig laag gehalte aan ruwe celstof. Verder is er nog een verschil in koolhydraten. Zo bevat witzaad 56% koolhydraten en millet bevat 60% aan koolhydraten.
Zo zie je maar weer dat er toch wel verschillen zijn. Gelukkig zijn vogels ook nog steeds snel tevreden met een pindaslinger!
Ben jij heel erg geïnteresseerd in vogels? Lees dan nu onze blog over het verschil tussen de raaf en kraai!