Het keto en het Atkins dieet, zijn twee populaire diëten die de inname van koolhydraten beperken met als doel om gewichtsverlies te bevorderen en de algehele gezondheid te verbeteren.
Het Atkins dieet en keto revolutie brengen aanzienlijke vermindering van de koolhydraatconsumptie met zich mee, hierdoor kunnen ze vergelijkbare effecten op het lichaam hebben. Maar de twee diëten zijn echter heel verschillend qua timing en inname van koolhydraten en vanwege de specifieke effecten op het lichaam.
Atkins dieet
In 1972 introduceerde cardioloog Robert Atkins het Atkins dieet. En sinds die tijd is het Atkins dieet razend populair onder de mensen dat gewicht willen verliezen.
Het originele Atkins dieet wordt nu Atkins 20 genoemd en kent vier fasen.
In de eerste fase hebben eiwit en vet vrij spel maar koolhydraten zijn strikt beperkt tot tussen de 20 en 25 gram koolhydraten. Deze koolhydraten mogen komen van zaden, groenten, kaas en noten. Dit doen ze zodat je lichaam in ketose raakt.
Tijdens de tweede fase mag je 20 tot 50 gram koolhydraten consumeren door toevoegingen van kwark, yoghurt en bosbessen.
In de derde fase mag je tussen de 50 en 80 gram koolhydraten, maar nu moet je de perfecte balans vinden tussen, hoeveel koolhydraten je mag voordat je stopt met afvallen.
Als je dit eenmaal onder de knie hebt en dit vervolgens een maand hebt volgehouden, begint de vierde fase. Deze fase is gericht op het doorzetten van de gewoonten die je tijdens de derde fase hebt ontwikkeld. Je mag tot 100 gram koolhydraten per dag, zolang je niet begint bij te komen.
Keto dieet
Het keto dieet werd voor het eerst in de jaren 20 ontwikkeld als een manier om kinderen met epilepsie te behandelen. Hierna heeft onderzoek het dieet aan gewichtsverlies gekoppeld.
Het Atkins dieet heeft, dankzij de vier fasen, best wel wat werk nodig. Bij het keto dieet houdt je maar één manier aan gedurende het gehele dieet. 75% van je dagelijkse calorieën komt uit vet en 20% uit eiwitten. Je koolhydraat inname verminder je tot ongeveer 5%. Door een aantal dagen op deze manier te eten komt je lichaam in ketose terecht, zoals in de eerste fase van het Atkins dieet. Je kunt controleren of je lichaam in ketose zit door keto-urine strips te gebruiken.
Het schrappen van hele voedselgroepen en het drastisch veranderen van de manier waarop je eet, brengt toch een behoorlijk risico met zich mee. De opbouw van ketonen kan veel bijwerkingen zoals, hoofdpijn, misselijkheid, slechte adem en vermoeidheid veroorzaken. Daarnaast kan het ook leiden tot een tekort aan mineralen en vitamines en het risico op nierstenen en hartaandoeningen verhogen.
Lees hier ook meer over het verschil tussen het keto dieet en AIP dieet.