De kat en de poes leven al jaren lang bij ons in huis, maar wat is nu precies het verschil? De term kat, komt van het woord kater en verwijst naar een mannelijke kat. Dat maakt de poes dus een vrouwelijke kat. Hoewel het dezelfde dieren zijn, laten ze wel wat verschillende zien. In deze blog gaan we dieper induiken op kenmerken van de kat, en op welke gebied de kat en de poes hierin verschillen. Dus wil jij meer weten over je huisdier? Lees dan snel verder!
Wat is het verschil?
De kat en de poes zijn dus dezelfde dieren. Per soort en geslacht zie je wel verschillen. Zo kan een kater een hele andere kleur hebben dan een poes van dezelfde soort. Ook is een kater vaak groter en zwaarder dan een poes. In leefwijze zit er ook een verschil tussen de kat en de poes. Katers hebben vaak namelijk een sterker territoriaal instinct dan poezen. Ze zullen daarom ook sneller een gevecht aangaan met een andere kat. Een ander verschil tussen de poes en de kat is dat poezen vaak wat meer aanhankelijk zijn. Ze hebben graag aandacht van mensen, terwijl katers vaak meer tijd alleen willen. Hieronder zullen we wat dieper op de verschillen ingaan.
Uiterlijk
Er is een breed scala aan soorten katten, en deze kun je vaak herkennen aan hun vacht. De een heeft lange haren, de andere korte haren, de een in wit en de ander is grijs. In de vacht moet je rekening houden dat ze last kunnen hebben van vlooien. Lees hier meer informatie! Vaak zit er per ras een verschil in de kleur vacht van een kater en een poes. Ze hebben een soepele spierbouw waarmee ze snel en behendig kunnen bewegen. Ook de grootte van het lichaam is afhankelijk van het soort ras. Een kater is vaak wel groter en zwaarder dan een poes. De kat heeft een oren die rechtop staan en onafhankelijk kunnen bewegen om geluid op te vangen. Rondom hun mond hebben ze lange snorharen die gevoelig zijn voor aanraking. Ze hebben grote ogen met verticale pupillen die zich aanpassen aan het licht. De kleur van de ogen is meestal groen of geel maar dit is afhankelijk van het ras.
De scherpe tanden en klauwen van een kat zijn niet te missen. Dit is iets wat alle katachtige gemeen hebben. De kat kan zijn klauwen in en uittrekken aan de hand van de situatie. Ze hebben brede kaken met scherpe snijtanden en sterke knipkiezen. Grote katachtige gebruiken deze om hun prooi te verscheuren.
Leefwijze
De meeste katten worden tegenwoordig gehouden als huisdieren, net zoals honden. Zo heb je een wolfshond die lijkt op een wolf, maar wat is het verschil? Dat lees je hier. Van nature zijn de dieren roofdieren en hebben het instinct om te jagen. Daarom is de kans groot dat jou kat wel eens thuis komt met een vogeltje in zijn bek. Ook al hoeven de huisdieren niet te jagen voor hun voedsel, ze blijven dit instinct houden. In huis hebben de dieren tijd om te rusten en slapen. De dieren staan er om bekend dat ze wel 16 uur per dag kunnen slapen. Dit helpt hun om energie te sparen voor de meer actiever delen op de dag waar ze naar buiten gaan of gaan spelen. Een kat houdt niet van water, net zoals een luipaard die niet van water houdt. Lees hier meer over een luipaard en het verschil tussen het dier en een jaguar.
Katten zijn hele territoriale dieren en markeren hun territorium door te krabben aan objecten. Als katten toegang hebben tot buiten kan het voorkomen dat ze territoriale conflicten krijgen met andere katten, maar dit hoort erbij. Katers hebben vaak wel een sterker territoriaal instinct dan poezen. Ook zullen kater sneller een gevecht aangaan met een andere kat. Afhankelijk van hun persoonlijkheid kunnen het hele social dieren zijn. Sommige katten zijn onafhankelijk en vinden het fijn om even alleen te zijn, en andere hebben graag aandacht van hun menselijke gezinsleden. Poezen staan erom bekend dat deze vaak wat aanhankelijker zijn dan katers. Om behoeften en emoties over te brengen maken ze geluid zoals miauwen, spinnen, grommen of blazen. Hierin zit wel een verschil tussen een kat en een poes. Een poes miauwt vaak meer dan een kater.
Soorten katten
Iedere kat is anders, maar op basis van ras zijn er wel een aantal eigenschappen die we vast kunnen stellen. Hieronder zullen we een aantal van de populairste katten rassen bespreken.
De Maine Coon: Deze katten zijn vaak rustig en behoren tot de grootste katten van de wereld. Ze zijn speels, vriendelijk en snel gehecht aan hun baasje. Een heel bijzonder feitje over deze katten, is dat ze houden van water.
De Blauwe Rus: Deze katten zijn heel onafhankelijk en hebben een hekel aan geluid aan drukte. Ze doen waar ze zelf zin in hebben en kunnen ontzettend sportief en speels zijn.
De Noorse Boskat: Een soort met halflanghaar in verschillende kleuren. De katten zijn nieuwsgierig, speels en vriendelijk.
De Britse Korthaar: Dit zijn stevig gebouwde, sociale en makkelijke katten. Het Engelse ras werd tegen het einde van de 19e eeuw gefokt.
De Siberische kat: Het is een langharig kattenras die veel aandacht nodig heeft van de mens. Ze zijn zeer aanhankelijk en zijn daarom niet graag alleen.
De Bengaalse kat: Dit is een uniek en nieuw ras. Deze kat heeft het uiterlijk van een tijger maar het karakter van een huiskat.
De Siamese kat: Dit is een van de oudste kattenrassen ter wereld. Het is een koninklijke kat met een middelgroot, slank en gespierd lijf.
De Heilige Birmaan: Deze katten zijn echte gezelschapsdieren. Veel mensen kopen deze katten om hun mooie vacht en opvallende witte voeten.
Voeding
De voeding is een essentieel onderdeel van elk soort huisdier. Het is belangrijk dat een kat de juiste voeding krijgt om haar te voorzien van alle essentiële voedingsstoffen. Voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten, koolhydraten en vitamines zijn allemaal onderdeel van het dieet van de kat. Eiwitten heeft een kat nodig voor de groei, het onderhoud en de reparatie van weefsel. Deze eiwitten bevinden zich in vlees en vis. Vetten zorgen ervoor dat een kat een glanzende en gezonde huid heeft. Ook is vet een bron van energie. De koolhydraten in het voer leveren ook energie, maar het is belangrijk om dit niet te veel te geven, dit kan namelijk overwicht veroorzaken.
Dierenarts kosten
Zoals ieder dier moeten katten ook regelmatig naar de dierenarts. Je kunt ze op jonge leeftijd al laten castreren of steriliseren. Bij een castratie worden de testikels van de kater verwijderd. Deze behandeling kost gemiddeld tussen de 50 en 75 euro. Bij een sterilisatie worden de eileiders van de poes vastgebonden of doorgesneden. De kosten hiervan zijn gemiddeld 115 tot 150 euro. Deze twee behandelingen worden gedaan zodat de katten zich niet meer voort kunnen planten. Vooral voor katten die toegang hebben tot andere katten in de omgeving, is dit een echte aanrader. Een castratie kan ook invloed hebben op het gedrag van de kater.