Mensen die graag bjj in Nijmegen willen beoefenen en nog geen idee hebben welke zij willen gaan volgen, zullen vast vanwege alle verschillende soorten vechtsporten dat er tegenwoordig zijn, niet meer weten wat welke nu is. In deze blog gaan we het hebben over jiujitsu en judo.
Ook al zijn beide vechtsporten vormen van worstelen, zijn er toch een paar belangrijke verschillen waar rekening mee gehouden moet worden. Deze twee vechtsporten zijn vergelijkbaar in die zin dat vechters zich in een zelfverdedigingssituatie met hun tegenstanders zullen vastgrijpen, aan een uitschakeling werken en hun aanvaller onderwerpen. Er zijn echter een aantal unieke kenmerken die judo en jiujitsu onderscheiden. Voordat je een keuze kunt maken uit welke vechtsport in Nijmegen jij wilt beoefenen, kan je het beste eerst dit artikel lezen.
Jiujitsu
Laten we beginnen met de naam, jiujitsu is afgeleid van het Japanse “Ju”, wat “zachtaardig” betekent en “jutsu” betekent “kunst”, jiujitsu betekent dus eigenlijk “zachte kunst”.
Bij deze sport wordt voornamelijk gebruik gemaakt van principes van hefboomwerking, druk, timing en hoeken, evenals kennis van de menselijke anatomie, om een geweldloze onderwerping van de tegenstander te bereiken.
Er zijn twee varianten van deze sport:
- De Japanse versie is een oude krijgerskunst die wordt gebruikt tijdens oorlogen. Het komt voort uit sumo en andere Japanse krijgskunsttechnieken.
- De Braziliaanse versie richt zich voornamelijk op zelfverdediging met behulp van twee belangrijke technieken. Dit zijn vooral worstelen en grondgevechten.
Judo
Judo is ook ontstaan in Japan en is een aftakking van jiujitsu en andere vechtsporten, die gedurende honderden jaren zijn ontwikkeld en gebruikt door de samoerai en de krijgersklasse. Hoewel veel van de judotechnieken voortkwamen uit kunst die ontworpen was om tegenstanders te verminken, kwetsen, of zelfs te doden, worden deze technieken aangepast zodat judostudenten deze technieken veilig kunnen oefenen en toepassen zonder tegenstanders pijn te doen.
In plaats van elkaar pijn te doen, gaat het bij judostudenten om twee studenten die door het judo uniform vast te pakken, de krachten, evenwicht en beweging gebruiken om te proberen elkaar te bedwingen.
De verschillen tussen deze twee vechtsporten
Velen beschouwen de samoerai als de beste zwaardvechters aller tijden, maar zij moesten ook zeer gedreven zijn zonder wapens te gebruiken. Jiujitsu is gemaakt door krijgers en getest in gevechten op leven en dood.
Jiujitsu werd op het slagveld gecreëerd door krijgers, maar judo werd in een tijd waar vrede heerste ontwikkeld voor vreedzame doeleinden. In de eerste jaren van judo, werd het beschouwd als niet meer dan een van de verschillende stijlen van jiujitsu.