Als je samen met jouw partner verder wilt gaan zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor trouwen, samenwonen (met een samenlevingscontract) of een geregistreerd partnerschap. Maar waar kies je voor als je een huwelijk of een geregistreerd partnerschap aangaat? In beide gevallen kies je eigenlijk voor een huwelijk, alleen geef je niet het ja-woord bij een geregistreerd partnerschap. In deze blog vertellen wij meer over de grootste verschillen.
Verschillen in formaliteiten
Een van de meest opvallende verschillen tussen huwelijk en geregistreerd partnerschap zijn de formaliteiten die bij elk komen kijken. Voor het huwelijk is vaak een ceremonie nodig, officieel uitgevoerd door een ambtenaar van de burgerlijke stand, een religieuze leider of een andere bevoegde persoon. Er kunnen ook wettelijke vereisten zijn, zoals het verkrijgen van een huwelijksvergunning en het hebben van getuigen. Weet dat er ook nog verschillen zijn tussen een kerkelijk- en burgelijk huwelijk.
Geregistreerd partnerschap daarentegen kan vaak met minder formele stappen worden aangegaan. Afhankelijk van de jurisdictie kunnen stellen simpelweg een verklaring afleggen bij een bevoegde instantie en een registratieformulier invullen, zonder de noodzaak van een ceremonie.
Culturele en sociale percepties
Naast de juridische aspecten zijn er ook culturele en sociale percepties die het onderscheid tussen huwelijk en geregistreerd partnerschap beïnvloeden. Het huwelijk wordt vaak gezien als een symbolische viering van liefde en verbondenheid, met diepe historische en culturele betekenissen. Het kan ook sociale en religieuze implicaties hebben die verder reiken dan de juridische aspecten.
Geregistreerd partnerschap daarentegen wordt soms gezien als een meer pragmatische benadering van het formaliseren van een relatie, met de nadruk op wettelijke rechten en verplichtingen zonder de emotionele en ceremoniële elementen van het huwelijk. Overweeg je deze stap te zetten? Ontdek dan de unieke trouwlocatie Hoeve Hurpesch in de buurt van Epen.
Rechten en plichten
Bij beide vormen gelden de wetsartikelen die zijn opgenomen in het boek van het Burgerlijk wetboek. Door te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan leg je vast dat je partner en jij bepaalde rechten en plichten naar elkaar hebben. Zo mag je de achternaam van je partner gebruiken, beloof je om voor elkaar te zorgen en zijn jullie elkaars wettelijke erfgenaam.
Getuigen
Zowel bij een huwelijk als bij een registratie van het partnerschap moeten er meerderjarige getuigen aanwezig zijn. Dit moeten er minimaal twee en maximaal vier zijn. Hierbij mag je zelf beslissen of ieder er twee kiest of de een meerdere getuigen kiest dan de ander. Het is belangrijk om bij de aangifte de volledige namen en adressen van de tuigen op te geven.
Geen trouwgelofte bij geregistreerd partnerschap
In tegenstelling tot een huwelijk komt een geregistreerd partnerschap enkel tot stand door het zetten van de handtekening op de akte van partnerschapsregistratie. Hierbij kun je ervoor kiezen om een paar persoonlijke woorden naar elkaar uit te spreken, maar dit is niet verplicht.
Elkaars achternaam
Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt mag je de achternaam van je partner gebruiken. Je kunt die naam laten registreren bij je gemeente in de Basisregistratie Personen (BRP). Je hebt hiervoor geen toestemming van je partner nodig. Je officiële achternaam wijzigt hierdoor niet. In officiële documenten staat altijd je officiële achternaam, bijvoorbeeld bij je paspoort of rijbewijs.
Hoewel het huwelijk en geregistreerd partnerschap allebei dienen als juridische erkenning van een relatie tussen twee mensen, zijn er duidelijke verschillen tussen de twee. Van de formaliteiten tot de culturele betekenissen. Elk heeft zijn eigen unieke kenmerken en voordelen. Overweeg je een huwelijk of geregistreerd partnerschap aan te gaan? denk dan eens aan een unieke trouwlocatie die voldoet aan al jullie wensen.