Wie een autorijbewijs heeft én ook een vrachtwagenrijbewijs, hoef je het niet uit te leggen wat de verschillen zijn. Voor het halen van een vrachtwagenrijbewijs zijn er wezenlijk andere punten van aandacht dan voor een autorijbewijs. Hier lees je wat beide rijbewijzen inhouden en zullen wat belangrijke verschillen aan bod komen.
Aandachtspunten voor een autorijbewijs, check het bij rijschool Sittard!
Met een rijbewijs B, mag je een auto van maximaal 3500 kg besturen. Is de auto zwaarder? Dan heb je een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) nodig.
Voor een autorijbewijs moet je het theorie-examen halen, en het rijexamen. Daarbij was er een verschil nog of je in een zogenaamde automaat afrijdt of in een auto waarin je kunt schakelen. Bij een automaat gebeurt het schakelen automatisch. Een automaat rijbewijs noemt men een rijbewijs B met code 78. Dit betekent dat je alleen in een auto mag rijden die een automatische versnellingsbak heeft.
Haal jij jouw rijbewijs met een auto met koppelingspedaal? Dan krijg je een rijbewijs B. Hiermee mag je ook in een automaat rijden. Ondertussen is deze regel veranderd. Wil jij zeker weten hoe het zit? Raadpleeg dan bijvoorbeeld rijschool Sittard. Bij rijschool Sittard zijn ze helemaal op de hoogte van de huidige regels.
Aandachtspunten voor een vrachtwagenrijbewijs
Voor een autorijbewijs heb je vooraf geen ander rijbewijs nodig. Voor het halen van jouw vrachtwagenrijbewijs, moet je eerst een autorijbewijs halen. Er zijn twee soorten vrachtwagenrijbewijzen: C en C1. Verder komt er meer theorie bij kijken. Zo heb je bijvoorbeeld zowel theorie-examen RV1-light als R2C voor rijbewijs C1.
Rijbewijs C is voor de vrachtwagens die 3.5000 kilo of meer wegen. Rijbewijs C1 is voor als je wilt rijden in een vrachtwagen en camper dat 3.500 – 7.5000 kg weegt. Dat gewicht is het lege gewicht van de vrachtwagen of camper en daarbij opgeteld het maximale laadvermogen. Rijbewijs C is dus ook voor vrachtwagens boven de 7.5000 kg en is daarmee eigenlijk dus, de uitgebreide versie van het vrachtwagenrijbewijs.
Bij veel rijscholen, zoals ook rijschool Sittard, kun je lessen volgen en examens doen voor beide rijbewijzen.
Je taxirijbewijs halen klik dan hier.
Leeftijd auto versus vrachtwagen
Voor de auto is het zo dat je inmiddels vanaf jouw 16,5 jaar rijles mag volgen. Vanaf 17 mag je praktijkexamen doen. Voor het halen van een vrachtwagenrijbewijs, zijn de regels hierover een stuk strenger.
Voor het doen van een rijexamen C, voor de vrachtwagen, moet je minimaal 21 jaar zijn. Uitzondering is als je rijbewijs C in combinatie met vakbekwaamheid (code 95) haalt. Dan mag je op jouw 18e examen doen. Voor rijbewijs C1 mag je vanaf je 18e rijexamen doen. Daarbij mag je voor zowel voor C1 als voor C vanaf je 17e lessen volgen, mist je een opleiding volgt tot beroepschauffeur.
Tip: wil je alles weten over auto’s en vrachtwagens? Lees dan ook over het verschil tussen diesel en benzine.